Tai, ko dar negirdėjome: Nacionalinės premijos laureatė pati atliks savo dainas

Vasario 6 d. Vilniaus muzikos klube „Tamsta“ vyks koncertas „Penktame aukšte“, kuriame skambės Zitos Bružaitės dainos. Tai išskirtinė galimybė išgirsti pačios kompozitorės gyvai atliekamas savo dainas.

 Z.Bružaitė.<br> L.Paškevičiaus nuotr.
 Z.Bružaitė.<br> L.Paškevičiaus nuotr.
Dainų rinkinio „Penktame aukšte“ natos bei kompaktinė plokštelė. <br> LMIC nuotr.
Dainų rinkinio „Penktame aukšte“ natos bei kompaktinė plokštelė. <br> LMIC nuotr.
 V.Pupšytė.<br> R.Šeškaičio nuotr.
 V.Pupšytė.<br> R.Šeškaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 21, 2020, 2:15 PM, atnaujinta Jan 21, 2020, 3:02 PM

Koncerte taip pat dalyvaus dainininkė Vytautė Pupšytė ir instrumentinis ansamblis – Kęstutis Pavalkis (klavišiniai), Eglė Janauskaitė (fleita), Chris Ruebens (gitara), Denisas Murašovas (kontrabosas), Gediminas Augustaitis (perkusija). Vakaro programą pristatys ir kompozitorę kalbins muzikos kritikė, renginių ir radijo laidų vedėja Rasa Murauskaitė.

Z.Bružaitė šiais metais pelnė Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją už muzikos universalumą ir emocinį atvirumą. Tai kompozitorė, kurianti įvairiausių žanrų muziką. Parašyti ji gali viską – operą, simfoniją, muziką teatro spektakliui ar tiesiog dainą.

Vienos dainos yra puošnios ir tai atsispindi fortepijono partijoje, kitos – asketiškos, kurių melodiją gali sudaryti keturi garsai. Klausant jos kūrinių galima išgirsti džiazo, liaudies, romantinės, šiuolaikinės ir net Tolimųjų Rytų muzikos motyvų.

Visai neseniai Lietuvos muzikos informacijos centras išleido kompozitorės Zitos Bružaitės dainų rinkinį „Penktame aukšte“ – natas bei kompaktinę plokštelę. Leidinio pavadinimas „Penktame aukšte“ – ne veltui toks. Keletas dainų iš tikrųjų buvo sukurtos kompozitorei gyvenant penktame aukšte.

„Nesvarbu, kad tikslių sukūrimo metų nepamenu, bet nutuokiu, kokios dainelės buvo tuomet apsilankiusios penktame aukšte. Tai – „Vyturėlis“, „Bus ruduo“ ir kitos. Be to, leidinio pavadinimas dar atspindi ir tam tikrą atsiplėšimą nuo žemės kuriant. Gal iki dangaus ir nepakylama, bet iki penkto aukšto – beveik visada“, – mintimis apie leidinio pavadinimą dalijosi autorė.

Koncerto metu „Tamstos“ scenoje ir skambės dainas iš šio leidinio bei jį papildančios kompaktinės plokštelės. Tarp jų – visiškai naujos, 2019 m. sukurtos, kompozicijos: „O koks dangus gilus“ (ž. M. Martinaičio), „Gervės“ (ž. M. Vainilaičio), „Popieriniai žmogeliai“ (ž. S. Gedos), „Pienės“ (ž. L. Degėsio), „Miglotas vakaras“ (ž. M. Vainilaičio).

Vienose dainose kompozitorė naudoja vaikams skirtus eilėraščius, kitose – sudėtingesnę poeziją, kuri labiau suprantama suaugusiųjų pasauliui, tad koncertas skirtas įvairaus amžiaus klausytojams.

Natų rinktinės „Penktame aukšte“ leidybai ir pristatymo koncertui dalinį finansavimą skyrė Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.