LMTA išleistas vadovėlis kviečia vaikus keliauti į Muzikos šalį

Kas yra muzikos garsai? Kaip pažinti paslaptingą muzikos pasaulį? Į šiuos ir kitus klausimus mažiesiems ir jų mokytojams padės atsakyti Lietuvos muzikos ir teatro akademijos išleistas solfedžio vadovėlis 1 klasei „Į Muzikos šalį“.

 LMTA nuotr.
 LMTA nuotr.
 LMTA nuotr.
 LMTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 4, 2020, 9:25 AM

Muzikologės Vidos Umbrasienės išmoningai parašytą ir dailininkės Linos Eitmantytės-Valužienės spalvingai iliustruotą knygą papildo patraukliai sudarytas pratybų sąsiuvinis su kūrybinėmis užduotimis.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentės, humanitarinių mokslų daktarės Vidos Umbrasienės solfedžio vadovėlis „Į Muzikos šalį“ pirmą kartą buvo išleistas prieš 30 metų. Tačiau iki šiol nemąžtant tokios literatūros poreikiui, LMTA 2019 m. išleido antrąją, pataisytą knygos laidą.

Vadovėlį sudaro 50 pamokų, suskirstytų pagal mėnesius. Pamokos metodiškai susijusios ir viena kitą papildo. Pateikiamos užduotys yra ir pamokos medžiaga, kuri namuose tik pakartojama. Vadovėlį papildo atskiras pratybų sąsiuvinis su kūrybinėmis ir kitomis rašymo užduotimis. Jame įdėti puslapiai su platesne, neįgudusiai rankelei patogesne penkline.

Knygos autorė V. Umbrasienė įžangoje rašo: „Muzika – intonacijų menas. Tai kalbėjimas muzikos garsais, turintis savo „žodžių“ reikšmes ir prasmę, savo kalbos vidinius dėsnius. Muzikos „žodžiai“ – tai intonacijos, savotiški kristalai, iš kurių išauga dideli ir maži muzikos kūriniai.

Solfedžio yra viena pirmųjų grandžių ilgame muzikos meno pažinime. Balsas – pirmasis „instrumentas“, kurį kiekvienas vaikas turi išmokti valdyti. Muzikos paslapčių atskleidimas dainuojant suteikia unikalią galimybę emocionaliai suvokti teorines tiesas.

Šitaip ne tik lavinama klausa, bet ir formuojamas muzikinis mąstymas, nes be jo neįmanoma patirti muzikos grožio. Todėl solfedžio pamokose svarbiausia išmokti klausantis girdėti, išgirdus – suprasti, o supratus – išreikšti (balsu, užrašant ar grojant).“

Vadovėlis „Į Muzikos šalį“ skiriamas 7–8 metų vaikams, kuriems muzika yra įdomus ir malonus žaidimas. Anot autorės, tegul pirmieji žingsniai į muzikos pasaulį ir bus žaidimas su vaikiškomis taisyklėmis, kuris palengva virstų patraukliomis pratybomis.

„Tai pasaka apie skambantį pasaulį, jo gyventojus garsiukus, jų nuotaikas, gyvenimo būdą, bendravimo taisykles. Šią pasaką lydi specialiai parinktos lietuvių liaudies dainos. Galbūt jos ir girdėtos, ir tai dar geriau, nes Muzikos šalyje daineles reikia išgirsti kitaip, pamatyti jose tai, apie ką anksčiau nebuvo pagalvota.“

Vadovėlio „Į Muzikos šalį“ I dalis grindžiama paprasčiausiomis lietuvių folkloro intonacijomis, todėl tikriausiai bus patogi pradedančiam pedagogui, neturinčiam susiformavusio darbo stiliaus ir metodų. Tegul vaikai greta žodinės gimtosios kalbos mokysis atpažinti ir suprasti gimtąją muzikos intonacijų kalbą.

LMTA ketina toliau leisti ir vadovėlio tęsinį – atnaujintą Solfedžio II ir III klasėms. Taigi pedagogai galės tęsti mokymą pasirinkta metodika.

Vadovėlių ir pratybų sąsiuvinio „Į Muzikos šalį“ kviečiame įsigyti LMTA Centrinių rūmų skaitykloje (be prekybos antkainio čia vadovėlio kaina – 12 Eur, pratybų sąsiuvinio kaina – 2 Eur) arba kitose vietose, kur prekiaujama LMTA leidiniais (jų sąrašą rasite ČIA: https://lmta.lt/lt/padaliniai/leidybos-centras/knygynai/).

Tad keliaukim į Muzikos šalį!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.