Nepražiopsokite: dviem parodoms liko tik dvi dienos

Šis savaitgalis paskutinis, kai galima išvysti parodą „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“ ir Tolerancijos centre eksponuojamą „Brazilijos modernistą iš Vilniaus: Lasario Segallo sugrįžimą“.

 MO muziejaus didžiojoje parodoje „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“ populiariai pristatomas XX a. dešimtasis dešimtmetis.
 MO muziejaus didžiojoje parodoje „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“ populiariai pristatomas XX a. dešimtasis dešimtmetis.
Sekmadienį paskutinė galimybė išvysti net 57 vieno žymiausių Brazilijos modernistų L.Segallo kūrinius.
Sekmadienį paskutinė galimybė išvysti net 57 vieno žymiausių Brazilijos modernistų L.Segallo kūrinius.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 29, 2020, 3:33 PM, atnaujinta Feb 29, 2020, 3:34 PM

MO muziejaus paroda, kurią aplankė ir pamatė daugiau nei 130 tūkst. žmonių, uždarymo proga parengė specialių renginių.

Litvako L.Segallo, atplukdžiusio modernizmą į Braziliją, kūrinius Valstybinio Vilniaus Gaono muziejaus Tolerancijos centre galima pamatyti iki kovo 1 dienos.

Pažinti padės e.gidas

„Norime leisti lankytojams prisiminti, apmąstyti ir įsikvėpti. Ši paroda žadina įvairius jausmus. Todėl kviečiame ir asmeniškai patirti, ir išgirsti gido pasakojimą apie šį mums visiems svarbų laikotarpį“, – kalbėjo Milda Ivanauskienė, MO muziejaus direktorė.

Ir nors paskutinę savaitę paskelbtos papildomos ekskursijos jau visos išpirktos, galima prisijungti prie MO gidų savanorių vedamų ekskursijų 14 ir 16 val.

Jei prie ekskursijos prisijungti nepavyktų, ne bėda. Pažinti parodą ir sužinoti daugiau visada galima naudojantis nemokamu išsamiu e.gidu – gidas.mo.lt. Parodos kūrinių ir eksponatų aprašymus bei pasakojimus jame įgarsino praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje buvę itin populiarūs Algis Ramanauskas-Greitai ir Ramunė Kurienė.

Norintiems asmeninių istorijų – pasakojimai iš pirmų lūpų, įgarsinti pačių žmonių. Tai istorijos apie verslą, pankus, reiverius, parduotuves, keliones, lauktuves, televiziją, horoskopus ir ateivius.

Reklama ir proto mankšta

Kokios idėjos sklandė reklamoje dešimtajame dešimtmetyje ir kaip šios reklamos atrodo dabar? Į šį klausimą bus galima atsakyti dešimtojo dešimtmečio reklamų peržiūroje su Tomu Ramanausku.

Peržiūrėjęs ne vieną šimtą praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio reklamų jis sako nuodugniai išnagrinėjęs ankstyvųjų videoreklamų turinį, estetiką, kontekstą. Reklamų peržiūra vyks vasario 29 d., šeštadienį, 16 val.

Parodos uždarymo savaitgalį MO kviečia prisiminti įvairius faktus, istoriją, muziką, nutikimus. Viskas vyko taip neseniai, tačiau ar prisimename?

Tuo įsitikinti bus galima dešimtojo dešimtmečio tematikai skirtame protmūšyje „Visaip buvo“, į kurį kviečia šefas Gintas iš reklamos firmos „Faksimilis“. Visi norintys jame dalyvauti laukiami šeštadienį 14 val.

Sekmadienis skirtas šeimoms

Tradiciškai sekmadienį MO lauks vaikų. Kovo 1-ąją – paskutinis šeimų sekmadienis su dešimtojo dešimtmečio temomis ir žaidimais.

Teatro „Pradžia“ aktoriai kvies kartu prisiminti žaidimus „Klasės“, „Šansas“, „Šviesoforas“ ir kitus. Šeimoms siūlomos ir ekskursijos po parodą bei specialus kino seansas sekmadienį 15 val.

Grįžo po šimto metų

Sekmadienį paskutinė galimybė išvysti net 57 vieno žymiausių Brazilijos modernistų L.Segallo (1889–1957) kūrinius, atskraidintus iš San Paule veikiančio jo muziejaus, – nuo ankstyvųjų, dar mokantis Vokietijos meno akademijose sukurtų grafikos darbų, iki skulptūrų, akvarelių, aliejinės tapybos drobių, atspindinčių brandžios kūrybos laikotarpį Brazilijoje.

Paroda, skirta dailininko gimimo 130-osioms metinėms ir Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus atkūrimo 30-osioms metinėms, buvo atidaryta 2020-ųjų, paskelbtų Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais, išvakarėse.

L.Segallas, Toros perrašinėtojo sūnus iš Vilniaus, Brazilijos ekspresionizmo pradininkas, menininko kelią pradėjo Marko Antokolskio pramoninėje dailės mokykloje, studijavo Berlyno taikomosios dailės mokykloje, Aukščiausiojoje imperatoriškojoje dailės akademijoje, Dresdeno dailės akademijoje, buvo ir vokiečių ekspresionizmo grupės „Die Brucke“ („Tiltas“) narys.

1923 m. persikėlė gyventi į San Paulą, kur jo atvykimą garsus menotyrininkas ir visuomenininkas Mario Raulis de Morais Andrade įvertino kaip Brazilijos avangardinio meno pergalę.

Būtent L.Segallui 1955 m. San Paulo meno bienalėje buvo suteikta garbė atstovauti Brazilijai pagrindinėje paviljono salėje.

Dėl sudėtingų XX a. istorinių ir politinių peripetijų šio pasaulinio lygio menininkas Lietuvoje buvo mažai žinomas. Siekiant atskleisti L.Segallo indėlį į modernaus meno istoriją, jo tapatybės daugialypumą, kūrybos temų ir braižo įvairovę parodoje eksponuojami jo tapybos, akvarelės, grafikos kūriniai ir skulptūros. Meno kūrinius papildo fotografijos ir dokumentai, suteikiantys informacijos apie menininko gyvenimą ir klajones po pasaulį.

Paroda „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“ – vasario 29–kovo 1 d. 10–20 val. MO muziejuje.

Paroda „Brazilijos modernistas iš Vilniaus: Lasario Segallo sugrįžimas“ – kovo 1 d. 10–16 val. Valstybinio Vilniaus Gaono muziejaus Tolerancijos centre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.