Gamtininkas Peteris Wohllebenas atskleidžia paslaptingus augalų ir gyvūnų saitus

Pirmojoje pasauliniu bestseleriu tapusioje knygoje „Paslaptingas medžių gyvenimas“ vokiečių gamtininkas Peteris Wohllebenas pasakojo apie medžius ir miškus.

Gamtininko P.Wohllebeno knygos yra tapusios pasauliniais bestseleriais.
Gamtininko P.Wohllebeno knygos yra tapusios pasauliniais bestseleriais.
Tapti gamtininku P.Wohllebenas nusprendė dar vaikystėje.<br>T.Wohllebeno nuotr.
Tapti gamtininku P.Wohllebenas nusprendė dar vaikystėje.<br>T.Wohllebeno nuotr.
Studijoje „Gamtos saitai“ atskleidžiama, kaip skirtingos gyvūnų, augalų, upių, uolų ir oro sistemos sąveikauja tarpusavyje ir kas nutinka, kai šios sistemos išbalansuojamos.
Studijoje „Gamtos saitai“ atskleidžiama, kaip skirtingos gyvūnų, augalų, upių, uolų ir oro sistemos sąveikauja tarpusavyje ir kas nutinka, kai šios sistemos išbalansuojamos.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 6, 2020, 10:15 AM, atnaujinta Mar 6, 2020, 10:20 AM

Antrojoje knygoje „Kaip gyvūnai jaučia ir supranta pasaulį“ jis atsigręžė į gyvūnus.

Naujausioje studijoje „Gamtos saitai“ vienas garsiausių Europos miškininkų atskleidžia, kaip skirtingos gyvūnų, augalų, upių, uolų ir oro sistemos sąveikauja tarpusavyje ir kas nutinka, kai šios jautrios sistemos išbalansuojamos.

Knygą iš vokiečių kalbos išvertė Kristina Sprindžiūnaitė, išleido leidykla „Kitos knygos“.

Netikėti gamtos ryšiai

„Gamtos saituose“ P.Wohllebenas užsibrėžė skaitytojams parodyti sudėtingus gamtos pasaulio modelius ir, svarbiausia, kaip žmogaus veikla griauna tobulai subalansuotoje darnoje dešimtis milijonų metų gyvavusius santykius.

„Kadangi esame kilę iš stepių gyventojų, mums svarbu akimis – vienu svarbiausių jutimo organų – aprėpti visą vaizdą. Bet ar iš tiesų viską aprėpiame?“ – knygos pratarmėje klausia autorius. 

Knygos pradžioje tarsi iš paukščio skrydžio žvelgiama į gamtos „milžinišką laikrodžio mechanizmą“, parodantį, kaip vilkai gali pakeisti upių tėkmę, kaip medžiai atstumia šalia besiganančius elnius ar kaip vilkai ir varnai sąmoksliškai susitaria pasidalyti pūvančią mėsą.

Žmonės beveik niekada nesusimąsto apie savo kišimosi į gamtą padarinius, teigia P.Wohllebenas, nes mes tik dabar pradedame suvokti, kaip giliai susiję yra flora ir fauna.

„Gamtos saitai tokie įvairialypiai, kad nė už ką nepakluso būti įsprausti tarp knygos viršelių. Reikėjo atrinkti kuo įspūdingesnių pavyzdžių ir išdėstyti juos taip, kad atsiskleistų plati visuma“, – apie knygoje aprašomus gamtos fenomenus sako P.Wohllebenas.

Ilgus metus kauptus savo pastebėjimus jis paremia naujausiais mokslo tyrimais. 

Be jau minėtų vilkų, autorius kelia ir daugiau netikėtų klausimų. Ar tikrai nukritęs lapas gali paveikti Žemės sukimąsi? Ar tiesa, kad spygliuočiai turi galių sukelti lietų? Kokį poveikį vieni kitiems daro augalai ir gyvūnai? Kaip bendrauja skirtingos gyvybės rūšys?

Knyga padės pajusti pagarbą gyvajam pasauliui ir pažvelgti į jį nauju žvilgsniu – ne valdant ir kontroliuojant, bet stebint ir mokantis iš jo.

Savitas rašymas apie gamtą

Tapti gamtininku P.Wohllebenas nusprendė dar vaikystėje. Prieš pradėdamas įgyvendinti savo ekologijos idėjas, jis daugiau nei dvidešimt metų dirbo miškų ūkiuose Vokietijoje.

Pareigų atsisakė norėdamas įgyvendinti savo ekologines nuostatas – dabar vadovauja aplinką tausojančiai Eifelio girininkijai, joje siekia atkurti sengires, taip pat rūpinasi ir laukiniais, ir naminiais gyvūnais.

Jo valdose buvo įsteigtas „Final Forest“ – urnoms laidoti skirtas miškas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.