Klaipėdos žmonėms karantino negandas praskaidrina kariljonas

Uždarius visas koncertų ir teatrų sales klaipėdiečiai vis dar gali pasiklausyti gyvos muzikos – kariljonų melodijos sėkmingai liejasi iš senojo pašto bokšto.

Penkias tonas sveriančių varpų rinkinys skleidžia labai kokybišką skambesį.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Penkias tonas sveriančių varpų rinkinys skleidžia labai kokybišką skambesį.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2020, 10:34 AM

Jau daug metų šeštadienio ir sekmadienio vidurdienį ir per šventes į bokštą kopia du uostamiesčio varpininkai – Kęstutis Kačinskas ir Stanislovas Žilevičius. Jie ir toliau džiugina didingos muzikos mėgėjus.

„Atlikėjai yra saugūs, laikosi visų karantino meto reikalavimų: jie nesusitinka – groja skirtingomis dienomis, jokie pašaliniai žmonės neįleidžiami.

Bokšte yra pakankamai dezinfekcinio skysčio – kiekvieną kartą patalpos ir viskas aplinkui yra išvaloma“, – sakė Klaipėdos koncertų salės, kuriai priklauso kariljonas, vadovė Danutė Žičkuvienė.

Anksčiau varpų muzika buvo galima mėgautis sėdint ar vaikštinėjant šalia esančiame Laikrodžių muziejaus kiemelyje, dabar jo vartai užverti, tačiau nemažai žmonių savaitgalio dienomis vidurdienį išeina į balkonus arba atsidaro langus.

Muzika iš bokšto sklinda toli aplinkui.

Atlikėjų repertuare – šimtai kūrinių varpams, todėl kiekvieną kartą skamba vis kitokia muzika. Koncertai trunka pusvalandį.

Pirmasis kariljonas pašto bokšte buvo sumontuotas 1987 metais, tačiau Vokietijoje pagaminti varpai nebuvo labai kokybiški.

Po dvidešimties metų į bokštą buvo įkeltas naujas 48 varpų komplektas.

Jie buvo nulieti Olandijoje, varpų liejykloje „Royal Eijsbauts“.

Penkias tonas sveriančių varpų rinkinys, specialistų teigimu, skleidžia labai kokybišką skambesį, yra puikaus tembro.

„Per mažai didžiuojamės savo pasaulinio lygio kariljonu ir žinomais atlikėjais, per mažai garsiname šį unikalų net 50 metrų virš jūros lygio sumontuotą instrumentą, per daugelį metų tapusį Klaipėdos savitumo simboliu.

Klaipėdiečiams nekyla klausimų, ar ta muzika – ne fonograma, nes jie žino, kad į 42 metrų aukščio bokštą visada kyla mūsų miesto kariljonininkai“, – sakė D.Žičkuvienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.