Kompleksinei kultūros sektoriaus skatinimo programai – 5 mln. eurų

Sprendžiant dėl COVID-19 viruso protrūkio kilusias kultūros sektoriaus problemas, Vyriausybė pritarė Kultūros ministerijos siūlymui kompleksinei kultūros sektoriaus skatinimo programai papildomai skirti 5 mln. eurų.

Eurai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eurai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-04-08 17:39

„Kompleksinę kultūros sektoriaus skatinimo programą sudarys skubios priemonės, padėsiančios  pajamas praradusiems kūrėjams ir kultūros organizacijoms tęsti veiklą ir gauti pajamų, taip pat priemonės, leisiančios po karantino ribojimų grįžti prie įprastų veiklos apimčių“, – sako kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas. Programą Kultūros ministerija vykdys kartu su Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos kino centru.

Iš programai skiriamų lėšų 3 mln. eurų bus paskirstyti per Kultūros rėmimo fondą – skubiai kultūros produktų ir paslaugų perkėlimo į skaitmeninę erdvę programai. Lėšos bus paskirstytos juridiniams asmenims – kultūros organizacijoms, įskaitant NVO ir biudžetinio sektoriaus kultūros įstaigas. Priemonė skiriama skaitmeninių kultūros produktų ir paslaugų kūrimui, būtinų pasikeitus kultūros vartojimo poreikiams karantino metu ir po jo. Teikti paraiškas dėl finansavimo galės visos kultūros organizacijos, priemonės įgyvendinimą numatyta pradėti jau balandžio mėnesį.

2 mln. eurų skiriami Lietuvos kino sektoriui remti, šias lėšas administruos Lietuvos kino centras, skirdamas paramą kino gamybai ir platinimui, priemonėms, skatinančioms kino teatrų atsigavimą, naujiems televizijos ir kino produktams kurti ir panašioms veikloms.

Kultūros ministerija šiuo metu jau įgyvendina kultūros sektoriaus skatinimo priemones. Kartu su Lietuvos kultūros taryba perskirsčius Kultūros rėmimo fondo lėšas, 600 tūkst. eurų skirta kūrybinėms stipendijoms. Šiuo metu Lietuvos kultūros taryba jau priima kūrėjų paraiškas, stipendijas planuojama skirti daugiau nei 300 kūrėjų.

Vyriausybei skyrus papildomus 2 mln. eurų meno kūrėjų socialinės apsaugos programai, jau šiuo metu yra skiriamos išmokos kūrybines prastovas patiriantiems kūrėjams. 3 mėnesius mokamos prastovos padės kūrėjams išgyventi šį sudėtingą laikotarpį ir suplanuoti bei pradėti įgyvendinti kūrybines veiklas jam pasibaigus.

Daugiau kaip 700 tūkst. eurų kompensacinio atlyginimo už asmeninį atgaminimą lėšų, kurias administruoja Lietuvos kultūros taryba, suderinus su autorių ir gretutinių teisių asociacijomis, bus skiriama vienkartinėms išmokoms individualiai dirbantiems kūrėjams, kurie dėl karantino prarado pajamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.