Mirė švedų rašytojas Peras Olovas Enquistas, kurio knygų išversta ir į lietuvių kalbą

Eidamas 86-uosius metus mirė vienas garsiausių Švedijos rašytojų Peras Olovas Enquistas, parašęs „Karališkojo gydytojo vizitą“, sekmadienį pranešė Švedijos žiniasklaida.

P.O.Enquistas garsėjo savo įtaigiomis istorijomis, kuriose jis į tamsiąją istorijos pusę įpindavo ir savo melancholiško gyvenimo detalių.<br>„Scanpix“ nuotr.
P.O.Enquistas garsėjo savo įtaigiomis istorijomis, kuriose jis į tamsiąją istorijos pusę įpindavo ir savo melancholiško gyvenimo detalių.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2020, 3:13 PM, atnaujinta Apr 26, 2020, 3:14 PM

XX a. skandinavų literatūros patriarchu vadinamas P.O.Enquistas garsėjo savo įtaigiomis istorijomis, kuriose jis į tamsiąją istorijos pusę įpindavo ir savo melancholiško gyvenimo detalių.

Rašydamas savo romanus, pjeses ir esė jis itin smarkiai rėmėsi savo, kaip griežtuose religiniuose namuose užaugusio engto vaiko, sportininko, žurnalisto ir alkoholiko patirtimi.

2001 metais P.O.Enquistas gavo Švedijos prestižinę literatūrinę Augusto premiją už „Karališkojo gydytojo vizitą“, kuris jam atnešė didelį tarptautinį pripažinimą. Knygoje pasakojama apie romaną tarp išprotėjusio Danijos karaliaus Christiano VII gydytojo ir jo karalienės.

Antrąją Augusto premiją P.O.Enquistas pelnė už savo įspūdingą 2008 metais pasirodžiusią autobiografiją „Kitoks gyvenimas“.

P.O.Enquistas pažįstamas ir lietuvių skaitytojams: išleisti jo romanai „Asmens gydytojo viešnagė“, „Išguitas angelas“, „Kapitono Nemo biblioteka“, „Blanša ir Marija“, teatre pastatytos pjesės „Lūšies valanda“, „Iš sliekų gyvenimo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.