Po kaltinimų puotavimu maro metu – Kultūros tarybos pirmininkės paaiškinimas

Lietuvos kultūros taryba (LKT) neseniai paskelbė, kad pradėjo įgyvendinti Gyventojų dalyvavimo kultūroje ir pasitenkinimo kultūros paslaugomis tyrimą, kuriuo siekiama nustatyti Lietuvos gyventojų nuomonę apie kultūros produktų ir paslaugų vartojimo, jų prieinamumo ir aktualumo vartotojams lygį. Jį 2020 m. įgyvendins KOG institutas. 

LKT pirmininkė D.Urbanavičienė. 
LKT pirmininkė D.Urbanavičienė. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-04-28 17:48, atnaujinta 2020-04-28 18:51

Ši informacija sukėlė sujudimą tarp kai kurių menininkų. Jie pasipiktino, kad karantino metu, kai kūrėjus spaudžia nepritekliai, LKT esą „taško pinigus“ ir „puotauja maro metu“.

Gyventojų dalyvavimo kultūroje ir pasitenkinimo kultūros paslaugomis tyrimo viešojo pirkimo procedūra buvo pradėta 2020 m. vasario 12 d., pasiūlymų teikimo termino pabaiga – 2020 m. kovo 2 d. Viešąjį pirkimą laimėjo KOG institutas (su partneriais "Norstat LT"). Sutartis su laimėtoju buvo pasirašyta 2020 m. balandžio 2 d., sutarties vertė – 88 717,20 eurų. 

Toks tyrimas bus atliekamas jau trečią kartą: kaip ir 2014 m. bei 2017 m., šiais metais apklausos anketos pagrindą sudarys Europos Sąjungos mastu harmonizuotas „ESSnet-Culture“ dalyvavimo kultūroje klausimynas. 

Paklausta apie kaltinimus pinigų švaistymu, LKT pirmininkė Daina Urbanavičienė portalui lrytas.lt teigė, kaip situacija yra visai kitokia.

„Lietuvos kultūros tarybą pagal LKT įstatymą vykdo veiklas, kurios apima stipendijų kultūros ir meno kūrėjams skyrimą, kultūros ir meno procesų, darančius įtaką kultūros politikai, analizavimą bei atlieka kultūros ir meno projektų stebėseną, – kalbėjo LKT pirmininkė Daina Urbanavičienė. – Tyrimas „Gyventojų dalyvavimo kultūroje ir pasitenkinimo kultūros paslaugomis“ yra LKT stebėsenos ir analizės veiklos dalis. Tyrimas yra tęstinis – įgyvendinamas kas trejus metus nuo 2014 m. 

2014 ir 2017 m. tyrimą įgyvendino Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, nuo 2019 m. tyrimo įgyvendinimas perduotas Lietuvos kultūros tarybai. Tyrimą turime atlikti iki šių metų galo. Tai yra svarbiausias ir vienintelis išsamus kultūros paslaugų vertinimo tyrimas, kurio rezultatai svarbūs ne tik vertinant ir formuojant kultūros politikos priemones, bet ir pačiai kultūros bendruomenei.“ 

Pasak D.Urbanavičienės, šis tyrimas yra būtinas ir privalomas, nes Kultūros ministerija pagal jį pateikia ataskaitą Europos Sąjungai bei formuluoja rodiklius. 

„Pasiruošimas tyrimui pradėtas jau 2019 m. rugsėjo mėn., lapkričio mėn. Lietuvos Respublikos kultūros ministras patvirtino įsakymą dėl kultūros ministerijos 2019–2020 metų tyrimų plano patvirtinimo (Lietuvos Respublikos kultūros ministro 2019 m. lapkričio 11 d. įsakymas Nr. ĮV-731 „Dėl Kultūros ministerijos 2019–2020 metų tyrimų plano patvirtinimo“), kuriame numatyta, kad 2020 metais bus atliktas „Gyventojų dalyvavimo kultūroje ir pasitenkinimo kultūros paslaugomis“ tyrimas, o už jo atlikimą atsakinga Lietuvos kultūros taryba. 

Sudaryta KM ir LKT pasirengimo tyrimui ir tyrimo priežiūros darbo grupė ir pradėta ruoštis tyrimo įgyvendinimui (konsultuotasi su statistikos departamento ekspertais, atliekančiais panašaus masto tyrimus, ruošta techninė specifikacija). Paskelbus apie tyrimo pirkimą Centrinėje Viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje (2020 m. vasario 12 d.) Lietuvos kultūros taryba, siekdama kuo aktyvesnio paslaugų tiekėjo dalyvavimo teikiant pasiūlymus, 2020 m. vasario 18 d. paskelbė naujienlaiškį apie tyrimą. Viešojo pirkimo procedūra buvo pradėta 2020 m. vasario 12 d., pasiūlymų teikimo termino pabaiga – 2020 m. kovo 2 d.“, – kalbėjo D.Urbanavičienė. 

Pasak šio tyrimo vykdytojų, jis aktualus ir COVID-19 pandemijos kontekste. „Tikimės, kad tyrimo rezultatai leis ne tik stebėti Lietuvos gyventojų dalyvavimo kultūroje tendencijas, bet kartu atskleis, kaip kultūros vartojimo įpročiai, taip pat kultūros produktų ir paslaugų prieinamumas pasikeitė pandemijos metu. Šie duomenys bus naudojami ne tik vertinant investicijų efektyvumą, bet ir bus be galo svarbūs modeliuojant kultūros sektoriaus išėjimo iš dabartinės krizės scenarijus“, – sakė D.Urbanavičienė.

Tyrimo rezultatus visuomenei planuojama pristatyti 2020 m. pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.