Ieškoma alternatyvių „Vilniaus festivalio“ programos sprendimų

Gegužės 30-ąją planuota vieno didžiausių Lietuvos klasikinės muzikos renginių – „Vilniaus festivalio“ – pradžia. Tačiau užsitęsus karantinui ir keičiantis užsienio partnerių planams šiemet festivalis neišvengiamai bus kitoks. Numatomas kelių koncertų ciklas „Vilniaus festivalio mozaika“.

Sergejaus Krylovo pasirodymas keliamas į lauko erdvę.<br> D.Matvejevo nuotr.
Sergejaus Krylovo pasirodymas keliamas į lauko erdvę.<br> D.Matvejevo nuotr.
„Vilniaus festivalio“ emblema.
„Vilniaus festivalio“ emblema.
 Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestras (LNSO), vadovaujamas Modesto Pitrėno.
 Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestras (LNSO), vadovaujamas Modesto Pitrėno.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 7, 2020, 2:29 PM, atnaujinta May 7, 2020, 2:58 PM

Sulig Vilniaus knygų muge pristatyta šiųmečio festivalio programa „Daina apie Žemę“, laukta dešimties įvairaus žanro renginių bei juose pasirodančių garsių užsienio ir mūsų šalies muzikos atlikėjų, koncertais intensyviai domėtasi ir pirkti bilietai. Deja, planuotą 24-ojo „Vilniaus festivalio“ scenarijų koreguoja pokyčiai visame kultūros lauke ir muzikinėje rinkoje.

„Visą karantino laiką intensyviai bendraujame su festivalio užsienio partneriais, dauguma Europos festivalių bei muzikos kolektyvų jau dabar atšaukia kone visus vasarą planuotus renginius, vis dar ribotas lieka transporto susisiekimas tarp šalių. Menksta ir festivalio mecenavimo bei paramos galimybės.

Tad turim priimti festivalio programą iš esmės keičiančius sprendimus. Užsienio atlikėjų pasirodymus bei dideles lietuvių atlikėjų pajėgas turėjusį suburti kompozitoriaus Algirdo Martinaičio autorinį koncertą keliame į kitus metus ar vėlesnį laiką.

Šiuo metu ieškome alternatyvių sprendimų galimiems keturiems festivalio koncertams, kuriuos atliktų lietuvių muzikai, – tariamės dėl lauko erdvių arba skaitmeninės transliacijos“, – sprendimais ir lūkesčiais dalijasi festivalio vadovė Rūta Prusevičienė.

Festivalio rengėjai jau dabar simboliškai keičia jo pavadinimą ir galimą kelių koncertų ciklą vadina „Vilniaus festivalio mozaika“. Kurie iš anksčiau skelbtųjų koncertų, turėjusių vykti Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje, gal dar nuskambės?

Birželio 9 d. planuotas Lietuvos kamerinio orkestro (LKO) ir jo meno vadovo, dirigento ir solisto Sergejaus Krylovo pasirodymas keliamas į lauko erdvę. Konkreti šio koncerto vieta ir data dar derinamos. Koncerte nedalyvaus Rusijos fortepijono vunderkindė Alexandra Dovgan, tad keisis arba solistė, arba programa.

Birželio 14 d. planuotą LKO, Vilniaus savivaldybės choro „Jauna muzika“, lietuvių solistų Vytauto Kiminiaus (birbynė), Dalios Kuznecovaitės (smuikas), Elenos Daunytės (violončelė) ir dirigentės Adrijos Čepaitės koncertą „Tikėjimas ir viltis. Beethoven, Vähi, Kancheli, Vasks“ irgi ketinama kelti į lauko erdvę, galimybės dar derinamos. Koncerto programoje skelbta estų kompozitoriaus Peeterio Vähi Vilniaus festivalio ir Estijos kultūros ministerijos užsakymu sukurto kūrinio – Koncertas birbynei ir kameriniam orkestrui – pasaulinė premjera, viliamasi, įvyks.

Birželio 16 d. visų laukiamas pianistės Mūzos Rubackytės rečitalis „Mūzos dedikacija Godowskiui ir Chopinui“, skirtas Leopoldo Godowskio 150-mečiui ir Fryderyko Chopino 210-mečiui, nėra atšaukiamas. Tikimasi, kad pianistė birželį galės atvykti į Lietuvą ir koncertas įvyks. Galbūt tai bus transliacija per Skaitmeninės koncertų salės platformą – nationalphilharmonic.tv, salėje gyvai dalyvaujant leistinam klausytojų skaičiui, laikantis visų nustatytų saugos reikalavimų.

Festivalio finalinis akcentas – programa „Daina apie žemę“ – tikimasi, irgi nuskambės.

Birželio 18 d. Filharmonijoje planuotas Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO), jo meno vadovo ir vyr. dirigento Modesto Pitrėno, solistų Jurgitos Adamonytės (mecosopranas) ir Kristiano Benedikto (tenoras) koncertas keliamas į lauko erdvę, detalės dar tikslinamos. Koncerto programa nesikeičia – skambės Franzo Schuberto Simfonija Nr. 5 ir Gustavo Mahlerio „Daina apie žemę“.

Kiti „Vilniaus festivalio“ programoje skelbti koncertai šiemet, deja, atšaukiami ir keliami arba į kitų metų festivalį, arba į tolesnį Nacionalinės filharmonijos koncertų sezoną. Informacija apie festivalio renginius ir bilietų grąžinimą arba jų galiojimo pratęsimą nuolat naujinama interneto svetainėje filharmonija.lt, sekite naujienas!

VF inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.