Ministro manymu 43,3 mln. eurų injekcija kultūros infrastruktūrai išspręs senas problemas

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas sako, kad numatoma 43,3 mln. eurų injekcija kultūros infrastruktūrai leis išspręsti įsisenėjusias problemas ir bus naudinga patiems menininkams.

 Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.<br> V.Skaraičio nuotr.
 Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.<br> V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Jačauskas, BNS

May 7, 2020, 4:39 PM, atnaujinta May 12, 2020, 2:14 PM

Jis pabrėžė, kad 25 mln. eurų numatyti kultūros sektoriaus kompensacijoms.

„Kultūros veikloms valstybė skiria 25 mln. eurų – tai tikrai labai ženkli suma, pažiūrėjus ir mūsų regiono kontekste. Iš tikrųjų toms „minkštosioms“ veikloms skatinti skiriama labai ženkli suma. Ir prie to, papildomai didelės lėšos – būtent kultūros sektoriaus infrastruktūrai. Tai yra investicija ir į kultūrą, tai bus geriau ir lankytojams, žiūrovams, ir patiems menininkams“, –  ketvirtadienį teigė ministras.

Trečiadienį Vyriausybė papildomai kultūros sektoriui skyrė 60 mln. eurų, o su jau anksčiau skirtais pinigais, parama sudaro 68,3 mln. eurų ir, pasak ministro, yra „didžiausia Baltijos šalyse“.

M. Kvietkauskas pažymėjo, kad iš skirtos paramos kultūros sektoriaus veikloms skirti 25 mln. eurų, likusi dalis – teatrų, kultūros centrų, muziejų ir kitų daugiau nei 80-ies šalies kultūros įstaigų atnaujinimui.

Anot jo, daug investicinių projektų yra susiję su meno kūrėjų veiklos sąlygomis ir su „įsisenėjusių problemų sprendimais“.

„Pavyzdžiui, iš tų lėšų mums pavyks greičiau pabaigti Nacionalinio dramos teatro rekonstrukciją. Iš tų lėšų mes galėsime sutvarkyti Viešosios Adomo Mickevičiaus bibliotekos priešgaisrinę infrastruktūrą. Tai tikrai yra būtinos išlaidos“, – tvirtino M. Kvietkauskas.

Ministras sako, kad taip pat yra daug memorialinių muziejų, kurie „verkte laukia remonto ilgus metus“, ir Vyriausybės skiriamos investicijos leis juos sutvarkyti.

„Be abejo, tai yra ir verslo skatinimas, tuo pačiu tos lėšos paskatins verslą, užimtumą, paskatins kurti naujas darbo vietas“, – pripažino M. Kvietkauskas.

Anot jo, atranka buvo vykdoma atidžiai, vertinant projektus, kurie jau yra pradėti įgyvendinti ir „poreikis yra pagrįstas labai seniai“.

„Tai yra tie projektai, kurie gali būti sėkmingai įgyvendinami būtent šiemet“, – pabrėžė jis.

Iš trečiadienį naujai skirtos 16,7 mln. eurų sumos kultūros sektoriaus nuostoliams 13,6 mln. eurų per Lietuvos kultūros tarybą bus paskirstyta kultūros įstaigoms bei organizacijoms ir nevyriausybiniam kultūros sektoriui. Dar 1,4 mln. eurų skiriami Lietuvos kino sektoriui remti – iš viso parama kinui sieks 3,4 mln. eurų.

Be kita ko, knygoms įsigyti bibliotekose numatyta 1,7 mln. eurų – anot M. Kvetkausko, lėšos po 2008-ųjų krizės buvo „drastiškai sumažintos“, o po šios injekcijos Lietuva pagal vienam gyventojui tenkančias lėšas knygoms įsigyti pasieks Europos Sąjungos vidurkį.

Taip pat numatomos kompensacijos renginių organizatorių išlaidoms padengti, skatinant renginius perkelti po karantino.

Įvedus karantiną, sustabdyta kultūros įstaigų veikla, atšaukti koncertai, parodos ir kiti vieši renginiai. Karantinas, sušvelninus jo sąlygas, pratęstas iki gegužės pabaigos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.