Nemokamą sekmadienį Valdovų rūmuose apsilankė daugiau kaip 4,2 tūkst. žmonių

Praėjusį savaitgalį į Valdovų rūmų muziejų grįžusi nemokamų sekmadienių tradicija sulaukė nemažo visuomenės dėmesio: šią dieną keturis muziejaus maršrutus ir vykusias ekskursijas aplankė iš viso 4 208 lankytojų. Nors tai sudarė apie 60 proc. praėjusių metų gegužę surengto nemokamo sekmadienio lankytojų skaičiaus, vis dėlto rodikliai viršijo lūkesčius ir parodė: kultūra reikalinga žmonėms ir ji pamažu atgimsta.

Valdovų rūmai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valdovų rūmai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2020, 12:09 PM

„Žinodami savo galimybes užtikrinti saugų muziejaus lankymą pakankamai dideliam skaičiui žmonių, tikėjomės lankytojų dėmesio, bet rezultatai aplenkė drąsiausius lūkesčius. Žinoma, nepasiekėme tokių skaičių, kokie buvo nemokamais sekmadieniais prieš karantiną, tačiau vertinant šio laikotarpio kultūros įstaigų lankomumą jaučiame didelį skirtumą ir džiaugiamės, kad žmonėms rūpi sava praeitis, sava kultūra, sava istorija. O ir ne tik Valdovų rūmų muziejus, bet ir visi kiti Lietuvos muziejai pagaliau atgyja“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus Ekskursijų ir edukacijos skyriaus vedėja Lirija Steponavičienė. 

Didžioji dalis į Valdovų rūmus nemokamą sekmadienį atvykusių žmonių lankė nuolatines ekspozicijas ir tarptautinę parodą „Nuo SACRO iki PROFANO. Giorgio Baratti dailės kolekcija iš Milano“. Iš anksto užsiregistravusieji ir įsigijusieji gido paslaugą galėjo dalyvauti muziejaus gidų vedamose ekskursijose.

Pagrindinę šio nemokamo sekmadienio lankytojų dalį sudarė suaugusieji (apie 76%), likusi dalis – nepilnamečiai vaikai ir studentai (apie 19%), senjorai (apie 4%) bei neįgalieji ir pan. (apie 1%). Beveik visi – Lietuvos piliečiai, tačiau pasitaikė vienas kitas turistas iš Latvijos ir Estijos, lankėsi ir Lietuvoje per karantiną likę pagal Erasmus programą studijuojantys užsienio šalių studentai.

Nemokamas gegužės sekmadienis Valdovų rūmų muziejuje užbaigė pavasario ir pradėjo vasaros sezoną, kurio metu muziejus įprastai prailgina savo darbo laiką ir būna atviras lankytojams visomis savaitės dienomis. Nuo birželio 1 iki rugpjūčio 31 d. pirmadieniais, antradieniais, trečiadieniais ir sekmadieniais muziejus atidarytas nuo 10.00 iki 18.00 val., o ketvirtadieniais, penktadieniais ir šeštadieniais – nuo 10.00 iki 20.00 val. Paskutiniai lankytojai įleidžiami likus valandai iki muziejaus uždarymo. 

Sušvelninus karantiną, Valdovų rūmų muziejus atnaujino ekskursijas ir edukacinius užsiėmimus. Šiuo metu muziejuje vėl galima užsisakyti šias paslaugas ne didesnei nei 15 asmenų grupei, laikantis visų privalomų saugumo reikalavimų. Vasarą muziejuje taip pat vyks savaitės trukmės mokama dienos stovykla „Karūnos akademija“ 2–5 klasių mokiniams (bus organizuotos 3 pamainos). Vaikai riboto skaičiaus grupėse galės dalyvauti edukacinėse, kultūrinėse ir pažintinėse veiklose. 

Pirmas nemokamas sekmadienis Valdovų rūmų muziejuje buvo surengtas praėjusių metų sausio mėnesį, bet tradicija nutrūko šių metų kovą, prasidėjus koronaviruso pandemijai. Iš viso nemokamais sekmadieniais iki šiol Valdovų rūmuose apsilankė daugiau kaip 147 tūkst. lankytojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.