Kova su rasizmu: JAV iš eterio šalinami filmai ir serialai, tarp jų – „Vėjo nublokšti“

Internetinė vaizdo transliacijų platforma „HBO Max“ nutarė laikinai iš savo archyvo pašalinti vieną garsiausių JAV kino istorijoje filmų „Vėjo nublokšti“ („Gone With the Wind“), sukurtą 1939 metais pagal to paties pavadinimo Margaret Mitchell romaną. 

Aktorės V.Leigh (kairėje) ir H.McDaniel filme „Vėjo nublokšti“.
Aktorės V.Leigh (kairėje) ir H.McDaniel filme „Vėjo nublokšti“.
Aktoriai C.Gable’as ir H.McDaniel filme „Vėjo nublokšti“.
Aktoriai C.Gable’as ir H.McDaniel filme „Vėjo nublokšti“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 10, 2020, 11:58 PM, atnaujinta Jun 26, 2020, 6:47 PM

Tokį sprendimą lėmė kūrinyje figūruojančios rasinės temos ir šių dienų aktualija – protesto akcijos po juodaodžio George‘o Floydo, penkis kartus teisto už įvairius nusikaltimus, mirties policininkui viršijus įgaliojimus.

Filmas iškritikuotas už „vergovės romantizavimą nacionalinio kultūros vertybių perkainojimo fone“, pranešė leidinys „The Wall Street Journal“.

Pasmerkė stereotipus apie juodaodžius

Pašalinti šį filmą iš archyvo paragino filmo „12 vergovės metų“ scenaristas Johnas Ridley. Jo nuomone, „Vėjo nublokšti“ „ignoruoja vergovės baisumus ir įamžina skausmingiausius stereotipus apie juodaodžius žmones“: jame vaizduojami juodaodžiai vergai, patenkinti savo padėtimi.

Tiesa, juosta vis dėlto galės grįžti į „HBO Max“, tačiau su nuoroda, kad joje yra „prieštaringų temų“.

„Vėjo nublokšti“ – savo laiko produktas. Filmas atspindi kai kuriuos etninius ir rasinius prietarus, kurie, deja, buvo įprasti Amerikos visuomenėje.

Jie buvo klaidingi tuomet, neteisingi ir dabar. Mes supratome, kad toliau rodyti šį filmą be paaiškinimų ir tų momentų pasmerkimo būtų neatsakinga“, – teigė HBO atstovas.

Karo fone – meilės istorija

Filmo „Vėjo nublokšti“ siužeto centre – pietinių valstijų gyventojų kova su  šiaurinių valstijų kariais per XIX a. JAV pilietinį karą, kuris baigėsi vergovės panaikinimu. 

Kadangi karo ir Amerikos istorijos įvykiai pateikiami iš pietiečių pozicijų, filmas dažnai buvo vadinamas rasistiniu: jame vaizduojama, kad vergai išsaugojo ištikimybę savo šeimininkams net po vergijos panaikinimo. 

Istoriniai įvykiai filme perteikiami per romantišką Džordžijos valstijos plantacijos savininko dukters Skarlet (aktorė Vivien Leigh) ir prie konfederatų prisidėjusio lošėjo Reto Batlerio (aktorius Clarkas Gable’as) meilės istoriją.

Juostoje vaidino ir juodaodė aktorė Hattie McDaniel – ji persikūnijo į Mamutę, juodaodę tarnaitę.

Už šį vaidmenį H.McDaniel apdovanota „Oskaru“ Geriausios antraplanės aktorės kategorijoje ir tapo pirmąja juodaode žvaigžde, pelniusia šį garbingą apdovanojimą.

„Vėjo nublokšti“ buvo vienas pirmųjų spalvotų filmų ir iš viso laimėjo aštuonis „Oskarus“.

Atsirūgo ir televizijos laidoms

Šiomis dienomis per pasaulį nusiritus antirasistinių protestų bangai, toks pat kaip „Vėjo nublokšti“ likimas laukė BBC parodijų komedijos „Mažoji Britanija“ („Little Britain“). Ji pirmą kartą pasirodė 2003-iaisiais ir turėjo didelį pasisekimą tarp žiūrovų, bet sulaukė kritikos, kad šaiposi iš tų, iš kurių šaipytis lengviausia: neįgaliųjų, vargšų, senukų, gėjų, storulių. 

Būta skundų ir dėl rasizmo, „blackface“ naudojimo, kai baltieji aktoriai nusidažo veidą juodai vaizduodami tamsiaodžius personažus. „Mažoji Britanija“ nutraukta 2006-aisiais, o dabar jos įrašus iš archyvų pašalino „Netflix“, „BritBox“ ir BBC „iPlayer“.

Dar vienas šou, „nukentėjęs“ nuo JAV visuomeninės politinės padėties, – dokumentinis serialas „Farai“ („Cops“), rodytas nuo 1989 metų.

Televizijos kanalas „Paramount Network“ atsisakė daugiau kaip tris dešimtmečius rodyto realybės šou, nes, kanalo vadovybės nuomone, pernelyg nejautru rodyti tokią laidą, kai vyksta masiniai pogromai, išprovokuoti policijos neadekvačių veiksmų.

„Farų“ nebebus „Paramount Network“ eteryje, neturime jokių dabartinių ar būsimų planų juos sugrąžinti“, – pareiškė kompanijos atstovas. 

„Policijos šou“ atsisakė ir televizijos kanalas A&E – jo vadovybė nutarė sustabdyti projektą „Live PD“.

Pasak šaltinių, kompanija dar galutinai neapsisprendė šiuo klausimu, tačiau labai didelė tikimybė, kad žiūrovai naujų serijų neišvys.

Internautai pasipiktino

Amerikos interneto vartotojai pasipiktino „HBO Max“ atsisakymu rodyti klasikinį filmą „Vėjo nublokšti“ ir pavadino tai „kultūriniu valymu“ bei „kovos su rasizmu imitavimu“.

Pasak jų, 80 metų senumo filmo pašalinimas niekaip nepadės spręsti šiandienos problemų.

„Vėjo nublokšti“ – tik pradžia. Knygų deginimas ir kairiųjų kultūrinis valymas prasidėjo“, –  „Twitter“  tinkle pareiškė žurnalistė Erielle Davidson.

Rašytoja Christina Sommers pacitavo George‘o Orwello romano-antiutopijos „1984-ieji“ ištrauką apie manipuliavimą žmonijos istorija.

Režisierius Robby Starbuckas priminė, kad aktorė H.McDaniel  tapo pirmąja juodaode aktore, pelniusia „Oskarą“ už vaidmenį filme „Vėjo nublokšti“: „Dabar jos darbas pašalintas, kad ji būtų paversta antirasiste?“

Tiesa, komentatoriai priminė, kad juodaodei aktorei per filmavimą neleido vakarieniauti kartu su baltaodžiais aktoriais, o per „Oskaro“ ceremoniją ji buvo pasodinta specialioje salės vietoje, skirtoje „spalvotiesiems“. 

Vaizdo transliuotojo „HBO Max“ sprendimą kritikavo ir kai kurie juodaodžiai „Twitter“ vartotojai. 

„Niekas neprašė jūsų atsikratyti „Vėjo nublokšti“! Mes prašėme jūsų baigti meluoti apie tai, kad neva „juodaodžiai neturi paklausos (jų niekas nežiūri) užsienyje“ ir kad neva „juodaodžiams nepatinka mokslinė fantastika“, – teigė rašytoja Cheryl Lynn Eaton ir pridūrė, kad Holivudas gali pašalinti senus rasistinius filmus, bet ir toliau varžo juodaodžių profesines galimybes.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.