Mirė „Žiedų valdove“ ir „Hobite“ suvaidinęs aktorius Ianas Holmas

Populiarus britų aktorius Ianas Holmas, per savo ilgą karjerą sukūręs vaidmenis daugybėje filmų, įskaitant juostas „Ugnies vežimai“ („Chariots of Fire“) ir „Žiedų valdovas“ („The Lord of the Rings“), mirė būdamas 88 metų.

Aktorius I.Holmas vaidino teatre ir kine.
Aktorius I.Holmas vaidino teatre ir kine.
Aktorius I.Holmas filme „Žiedų valdovas“.
Aktorius I.Holmas filme „Žiedų valdovas“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 19, 2020, 6:51 PM

I.Holmas penktadienį ryte ramiai mirė ligoninėje, apsupratas savo šeimos narių, sakoma jo agento Alexo Irwino pranešime. Nurodoma, kad aktorius sveikata buvo pašlijusi dėl Parkinsono ligos.

Teatro scenoje ir didžiajame ekrane dirbęs I.Holmas 1967 metais pelnė „Tony“ apdovanojimą už sąvadautojo Lenio vaidmenį Haroldo Pinterio pjesėje „Sugrįžimas namo“ („The Homecoming“).

Tapęs įtakingu Karališkojo Shakespeare'o teatro aktoriumi, 1998 metais jis pelnė Laurence'o Olivier apdovanojimą kaip geriausias aktorius už pagrindinį vaidmenį Williamo Shakespeare'o pjesėje „Karalius Lyras“.

I.Holmas taip pat pelnė BAFTA apdovanijimą ir buvo nominuotas „Oskarui“ už antrojo plano vaidmenį 1982 metų filme „Ugnies vežimai“, kur jis suvaidino garsų lengvosios atletikos trenerį Samą Mussabinį.

Be to, I.Holmas vaidino filmuose „Penktasis elementas“ („The Fifth Element“), „Svetimas“ („Alien“), „The Sweet Hereafter“, „Laiko banditai“ („Time Bandits“), „Nauji karaliaus drabužiai“ („The Emperor’s New Clothes“), „Karaliaus Jurgio beprotybė“ („The Madness of King George“).

Vėliau jis taip pat vaidino hobitą Bilbą Beginsą trilogijose „Žiedų valdovas“ ir „Hobitas“ („The Hobbit“).

1998 metais I.Holmui už jo nuopelnus dramai buvo suteiktas riterio titulas.

„Jo tviskantį sąmojį visuomet lydėdavo šelmiškas akies mirksėjimas, – rašo A.Irwinas. – Jis buvo žavus, malonus ir velniškai talentingas – mes jo smarkiai pasiilgsine.“

I.Holmas buvo vedęs keturis kartus ir turėjo penkis vaikus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.