Apleistus pastatus Trakuose pavertė šviesų instaliacijomis

Jau du apleisti pastatai Trakuose prisikėlė naujam gyvenimui. Nors kol kas nėra aišku, kokia bus jų praktinė paskirtis, buvęs restoranas „Nendrė“ bei buvęs seniūnijos pastatas tapo akį traukiančiomis šviesų instaliacijomis.

Du apleisti pastatai Trakuose prisikėlė naujam gyvenimui. <br> Lrytas.lt koliažas.
Du apleisti pastatai Trakuose prisikėlė naujam gyvenimui. <br> Lrytas.lt koliažas.
Buvęs restoranas „Nendrė“ „Nendrė“ įsižiebė raudona spalva ir tapo savotišku švyturiu tarp Galvės ir Totoriškių ežerų.<br> Organizatorių nuotr.
Buvęs restoranas „Nendrė“ „Nendrė“ įsižiebė raudona spalva ir tapo savotišku švyturiu tarp Galvės ir Totoriškių ežerų.<br> Organizatorių nuotr.
Buvęs restoranas „Nendrė“ „Nendrė“ įsižiebė raudona spalva ir tapo savotišku švyturiu tarp Galvės ir Totoriškių ežerų.<br> Organizatorių nuotr.
Buvęs restoranas „Nendrė“ „Nendrė“ įsižiebė raudona spalva ir tapo savotišku švyturiu tarp Galvės ir Totoriškių ežerų.<br> Organizatorių nuotr.
 Buvęs seniūnijos pastatas traukia akį šviesų instaliacijomis.<br> Organizatorių nuotr.
 Buvęs seniūnijos pastatas traukia akį šviesų instaliacijomis.<br> Organizatorių nuotr.
 Buvęs seniūnijos pastatas traukia akį šviesų instaliacijomis.<br> Organizatorių nuotr.
 Buvęs seniūnijos pastatas traukia akį šviesų instaliacijomis.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 23, 2020, 10:40 AM, atnaujinta Jun 23, 2020, 4:11 PM

Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ organizatoriai teigia, kad taip siekiama atkreipti žmonių dėmesį ne tik į tuos pastatus, kurie yra dailūs ir išpuoselėti, bet ir į tuos, kurie pasakoja savo primirštas istorijas.

Jau kurį laiką buvusio restorano „Nendrės“ pastatas stovėjo apleistas. Trakiečiai savivaldybei neretai skundžiasi, jog šis „vaiduoklis“ gadina bendrą miesto vaizdą ir ragina jį sutvarkyti ar nugriauti. Šiuo metu buvęs restoranas yra privačiose rankose, tačiau ar jis išliks ir jei taip – kokią funkciją atliks, šiuo metu neaišku.

Tad projekto „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ organizatoriai nusprendė jį atgaivinti. Dabar „Nendrė“ įsižiebė raudona spalva ir tapo savotišku švyturiu tarp Galvės ir Totoriškių ežerų.

Restoraną pavertė švyturiu

Tiek „Nendrės“, tiek ir buvusio seniūnijos pastatus (Vytauto g. 2) akį traukiančiais objektais pavertė šviesos instaliacijų architektai „Lightforms“. Kūrybininkas Linas Ramanauskas pasakoja, kad „Nendrės“ pastatas išsiskiria architektūra ir pačia vieta mieste – tai aukščiausias pastatas visoje Trakų centrinėje dalyje, be to, jis stovi dviejų ežerų apsuptyje.

„Iš istorijos žinau, kad pastatas buvo projektuojamas tarsi laivas, judantis tarp dviejų ežerų. Tad mūsų idėja buvo aukščiausią miesto centro pastatą paversti savotišku švyturiu, kuris siųstų signalus tiek į vieną ežerą, tiek į kitą“, – sako L. Ramanauskas.

Jo teigimu, raudona spalva pasirinkta dėl to, kad siejasi su laivybos ženklinimu, kur dominuoja raudona ir žalios spalvos. Raudona šviesa ženklinami įplaukimai į uostą, raudonos šviesos signalas visuomet lieka prie įplaukiančio laivo dešinio borto. Be to, ji ryški, verčia atkreipti dėmesį ir vizualiai, anot pašnekovo, kur kas tinkamesnis sprendimas nei žalia.

Ekspozicija ant apleisto restorano sudėliota iš šviesos žiedų. Tai primena ir „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ logotipą, sudarytą iš tam tikrų žiedų arba ratilų.

Išliko išskirtinės detalės

Restoranas „Nendrė“ šioje Trakų vietoje iškilo 1984-ais metais. Jį projektavo architektai Vytautas Jurgis Dičius ir Leonidas Pranas Ziberkas. V. Dičius prisimena, kad sprendimą statyti laivą primenantį pastatą kilo išvydus Totoriškių ir Galvės ežerų apglėbtą kalniuką ir nuo jo atsiveriantį vaizdą į Trakų pilį.

V. Dičius aiškina, kad „Nendrė“ – lyg laivas, pasirinkęs plaukti iš vieno ežero į kitą – pilies link. Architektas prisimena, jog šią vietą nusipiešė ir kavinę pradėjo projektuoti apsilankęs šioje vietoje.

Keistame, nenatūraliomis ir neįprastomis formomis pasižyminčiame pastate išliko ir koklinės dailininko Lino Leono Katino mozaikos, ir išskirtiniai, varveklius primenantys šviestuvai, kuriuos sukūrė L. Ziberkas.

Tiek mozaikos, tiek šviestuvai matomi pagrindinėje salėje, kur 9-10 praėjusio amžiaus dešimtmetyje žmonės rinkdavosi švęsti gimtadienių, vestuvių ar tiesiog smagiai kavinėje praleisti laiką. Iš pagrindinės salės lankytojams atsiverdavo vaizdai į Totoriškių ežerą, o pro antrame aukšte įsikūrusios mažosios salės langus – Trakų pilies grožis.

Sukurtas virtualus turas

Žmonės, nostalgiškai prisimenantys vakarus „Nendrėje“, praeiviai, svarstydavę, kas šiame pastate buvo bei visi kiti, norintieji apžiūrėti apleistą „Nendrės“ restorano pastatą, galės jį aplankyti. Tiesa, tik nuotoliniu būdu, mat buvusio restorano būklė – avarinė. Tam sukurtas virtualus 3D turas, kuris leidžia neišeinant iš namų apžiūrėti šį „vaiduoklį“ tiek iš paukščio skrydžio, tiek ir iš vidaus, patyrinėti koklines mozaikas, vitražinius langus ar išskirtinius šviestuvus.

„Prieš paskelbiant Trakus Lietuvos kultūros sostine, ne vieną kartą girdėjome gyventojų siūlymus atverti apleistų pastatų duris bei pritaikyti jas menininkų ir visuomenės poreikiams. Kol kas nežinome, kas su „Nendrės“ pastatu bus ateityje, tačiau nusprendėme leisti jame apsilankyti bent nuotoliniu būdu“, – svarstė Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Kvedaravičius.

Virtualų turą sukūrė „Lietuva 360“ projekto autorius, fotografas Gytis Juodėnas. „Vaikštant“ po šį pastatą galima pažvelgti ir į 9-10 dešimtmečio nuotraukas, kuriomis pasidalino trakiečiai. Jose užfiksuoti vaizdai iš buvusio restorano gyvenimo ir atsiskleidžia ne tik asmeninės akimirkos, bet ir pačio restorano atmosfera.

Kaip sako D. Kvedaravičius, šis virtualus turas leis susipažinti su šios vietos istorija ir ateities kartoms, kad ir koks bus „Nendrės“ likimas.

Atskleidžia fasado detales

Kadaise gyvavęs, bet jau porą dešimtmečių apleistas „Nendrės“ restoranas – ne vienintelis pastatas, kuris patraukia praeivių dėmesį išskirtiniu apšvietimu. Iš tolo galima pamatyti ir šviečiančius buvusio seniūnijos pastato ratilus Vytauto g. 2. Abi šviesos instaliacijas vienija viena tematika – puošybai naudojami pulsuojantys LED šviesos sistemos ratilai, kurie tarytum atkartoja pagrindinę Trakų – Lietuvos kultūros sostinės 2020 logotipo mintį – pulsuoti – įtraukti ir skleisti.

Kaip sako „Lightforms“ atstovas L. Ramanauskas, pačiame miesto centre ryškių spalvų įvesti nesinorėjo dėl praktinių priežasčių – priešais stovi gyvenamasis namas. Balta šviesa pulsuojantis pastatas Vytauto g. 2 tuo pačiu įsilieja ir į bendrą šviečiančių sūpynių parko kontekstą.

„Šioje vietoje galvojome apie žaismingą ekspoziciją, kuri atskleistų fasado detales. Šviesos yra montuojamos lygiagrečiai fasadui, tad nors jis yra dabar apleistas, galima pamatyti architektūrinius elementus. Seniau jis buvo toks tamsus ir apleistas, net nepastebimas, nors Trakų kontekste tai pakankamai išskirtinis pastatas“, – svarstė šviesos instaliacijų architektas.

Ketina atverti kiemelį

Pastatas Vytauto g. iškilo 1957-1958 m. Tai tipinis projektas – panašius galima rasti Jiezne, Eišiškėse ir dar keliose Lietuvos vietose. Tokiuose pastatuose veikė komunistų partijos rajonų komitetai. Atgavus Nepriklausomybę čia įsikūrė seniūnija bei keletas smulkių įstaigų, o prieš keletą metų jį įsigijusi Vilniaus kredito unija čia norėjo pristatyti trečią aukštą bei įrengti viešbutį, tačiau to neleido padaryti Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija – šioje gatvėje triaukščių pastatų daugiau nėra, tad triaukštis namas iškristų iš architektūrinio konteksto.

Kiek atgijo ir apleistas buvusios seniūnijos vidinis kiemas ir ten stūksanti tujų alėja. Pastato savininkai sutinka atverti vidinį kiemą visuomenės poreikiams. Planuojama, kad čia atsiras mistiška ir intriguojanti meno, jaunimo erdvė, pakviesianti ten, kur eiti nebuvo galima, ir leisianti susipažinti su istorija per meną.

Kaip sako projekto „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ vadovė Agata Mankeliūnienė, šviesos instaliacijomis bei virtualiu turu siekiama į apleistus pastatus pažvelgti menininkų akimis bei atkreipti trakiečių ir miesto svečių dėmesį ne tik į išpuoselėtas erdves, kuriose gyvuoja kultūra ir vyksta renginiai, bet ir į mažiau dailius pastatus.

„Tuo pačiu norime gvildenti ir apleistų pastatų problematiką, kelti klausimus, kokią funkciją turėtų atlikti šie pastatai, kaip juos galima būtų išnaudoti šiuolaikinėms reikmėms“, – tvirtino A. Mankeliūnienė.

Virtualus turas: https://kulturossostine.lt/files/projektas-nendre/index.html

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.