Iš Rytų atkeliavęs pilvo šokis įkvepia daugiau pasitikėjimo

Vadybininkės darbą į pilvo šokį praeityje iškeitusi Renata Palionis (37 m.) niekada dėl to nesigailėjo. Rytietiškų šokių grupę įkūrusi vilnietė džiaugiasi geru atlygiu už pasirodymus, laimėjimais konkursuose ir gera sveikata.

 PIlvo šokis gerina savijautą ir sveikatą.<br> T.Bauro nuotr.
 PIlvo šokis gerina savijautą ir sveikatą.<br> T.Bauro nuotr.
 Šokti pilvo šokius R.Palionis pradėjo netikėtai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Šokti pilvo šokius R.Palionis pradėjo netikėtai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 30, 2020, 4:37 PM

Šviesiaplaukė lietuvė prieš 20 metų viename Vilniaus turkiškų patiekalų restorane susilažino su savininku turku, kuris ją bandė įtikinti, jog tik turkės sugeba gerai šokti pilvo šokius.

Turkas buvo įsitikinęs, jog lietuvė sunkiai perprastų šį šokį. Bet Renata po kiek laiko jau šoko vakaro programoje turko restorane.

Mokslui reikėjo pinigų

Tuo metu Renata Vilniaus universitete neakivaizdiniu būdu studijavo ekonomiką, jai stigo pinigų susimokėti už mokslą.

Todėl studentė dirbo dviejose darbovietėse – vienoje pusę dienos ir kitoje pusę dienos, o savaitgaliais šoko turko restorane.

„Šokti pilvo šokius pradėjau labai netikėtai – tiesiog iš manęs pavogė pinigus, skirtus įnašui už mokslus.

Aš užėjau pasiguosti pas draugę į restoraną, ten ji šoko. Pokalbį nugirdęs direktorius pasakė, kad aš nesugebėsiu. Jis netikėjo, kad šviesiaplaukė gali šokti Turkijoje populiarų šokį.

Vėliau, kai sušokau, jam patiko“, – pirmus šokėjos karjeros žingsnius prisiminė R.Palionis.

Po kurio laiko ne tik turkas, bet ir televizijos laidos „Myli nemyli“ žiūrovai pastebėjo, kad ilgaplaukė blondinė puikiai šoka pilvo šokį.

„Toje laidoje aš dalyvavau su būsimu vyru Jonu. Studijoje man sušokus pilvo šokį laimėjome kelionę į Turkiją.

Žiūrėdamas laidą mane pastebėjo kito restorano vadovas ir pakvietė šokti.

Tame restorane šokau ketverius metus“, – pasakojo Renata.

Ji pamokas gavo pas vieną pirmųjų pilvo šokių mokytojų Vilniuje.

Vėliau ji mokėsi pas pedagogus Rusijoje, Ukrainoje, Egipte.

Ištikus krizei liko šokiai

Tuo metu buvo sunku rasti informacijos apie pilvo šokius, nes nebuvo interneto, teko ieškoti kursų. Bet Renata buvo kupina entuziazmo tapti šokėja.

Ji sau įrodė, kad įgimtas klubų sąnarių išnirimas netrukdo lengvai judėti, mat pilvo šokių judesiai nėra labai sudėtingi.

Šis šokis kaip tik stiprina stuburą laikančius raumenis, vidinius pilvo raumenis, judesiai tarsi masažuoja pilvo organus.

Likimas taip susiklostė, kad vadybininke ir projektų vadove įmonėse dirbusi moteris, 2008 metais ištikus ekonominei krizei, neteko darbo ir jai liko tik šokiai.

R.Palionis išsilavinimą ir darbo patirtį pritaikė prieš dešimt metų įkūrusi pilvo šokių grupę „Leila Dance“, kuri skina laurus Lietuvoje ir užsienyje.

„Dirbu sau, todėl ekonomikos, vadybos ir buhalterijos įgūdžiai man irgi praverčia“, – tikino pašnekovė.

Kūną paruošė gimdymui

Devynerius metus R.Palionis pilvo šokiai buvo daugiau pomėgis, o vienuolika pastarųjų metų ji žengia šokėjos keliu, turi pilvo šokių profesionalų lygos mokytojo pažymėjimą.

Renata pelnė daugybę pilvo šokių konkursų apdovanojimų, kuriuos parsivežė iš Egipto, Rusijos, Ukrainos, Latvijos.

Pilvo šokių mokytoja ir „Leila Dance“ vadovė įsitikino, jog judėjimas scenoje pagerino jos savijautą, sveikatą.

„Taisyklingai atliekami judesiai visai nekenkia klubams, aš jaučiuosi labai gerai. Be to, pagimdžiusi du vaikus galiu drąsiai pasakyti, kad pilvo šokių pamokos padeda paruošti kūną nėštumui ir gimdymui.

Didelį pilvuką lengva nešioti, nes priaugus nemažai svorio ir pagimdžius stuburas, vidiniai raumenys išlieka tvirti“, – patirtimi dalijosi R.Palionis, su vyru iliuzionistu Jonu Palioniu (40 m.) auginanti pusantrų metų Mantą ir puspenktų Deividą.

Po karantino taiso figūrą

Šokių mokytoja nesunkiai po gimdymo atsikratė papildomų kilogramų ir susigrąžino dailias kūno linijas, kurios džiugina pilvo šokius stebinčius žiūrovus.

„Esu maitinanti mama, todėl šiek tiek užtruko, kad grįžčiau į sceną“, – tvirtino R.Palionis.

Pagimdžiusi pirmagimį ji scenoje pasirodė po devynių mėnesių, o susilaukusi antro sūnaus – po pusės metų.

„Tik po karantino laikinai nešoku pasirodymuose, bet yra daug šokančių merginų ir grupė kviečiama koncertuoti. Laikausi taisyklės – jei klientas užsako programą, šokėjos išvaizda turi būti labai gera.

Dėl to man reikia numesti šiek tiek svorio, nes per karantiną nebuvo repeticijų. Tai nedidelė bėda, daug repetuojame ir kūno formos grįžta į vėžes“, – neslėpė Renata, kuriai išlaikyti dailų pilvuką padeda sureguliuota mityba, judėjimas.

Pilvą dengia tinkleliu

Mokytis šokti gali ne tik lieknos, bet ir apkūnios. Pilvo apimtis neturi didelės reikšmės šokant pilvo šokius, nors šokėjų suknelės būna atviros, taip pat atidengia juosmenį, krūtinę.

„Konkursuose dalyvauja moterų, kurios sveria apie šimtą kilogramų. Jos atrodo ir jaučiasi puikiai. Antsvoris netrukdo, jos šoka savo malonumui, koncertuose“, – tikino Renata ir pridūrė, kad pilvuke iš vakuumo turi susidaryti duobutė, jei šoki profesionaliai. Tuomet atliekant šokių judesius dirba pilvo raumenys.

Scenoje šokančiai moteriai svarbu gražiai pateikti savo kūną – tai padaryti padeda kostiumai, tačiau nebūtinai jie turi atidengti nuogą pilvą.

Po gimdymų R.Palionis neretai į sceną išeina vilkėdama atviras sukneles, bet pilvą dengia permatomu tinkleliu.

„Man gražu – pilvukas kaip ir nuogas. Manau, kad 80 procentų uždengto kūno – seksualu“, – sakė dviejų vaikų mama. Ji pastebėjo, kad Egipte dabar madinga šokti su trumpais sijonais.

Senovėje šoko sultonams

Pilvo šokių tėvyne laikomi Egiptas, Turkija, Graikija. Senovėje pilvo šokis būdavo šokamas kone visoje Viduržemio jūros pakrantėje, Arabijos pusiasalyje, Vidurinėje Azijoje.

Dauguma judesių kilę iš ritualinio apvaisinimo šokio – senovės Rytų tautų religinio tikėjimo. Šie šokiai buvo atliekami per apeigas garbinant Egipto deivę Izidę, graikų – Afroditę.

„Rytų šalyse pilvo šokio rūšių labai daug, išlikęs ir folkloras. Tuos šokius moterys šoka nuo senovės, juos šoko sultonams ir dėl sveikatos. Lietuvoje pilvo šokiai atsirado prieš dvidešimt vienus metus, juos atvežė kelios šokėjos, kurios gyveno ir mokėsi kitose šalyse“, – pasakojo R.Palionis.

Šokių mokytoja pastebėjo, kad moterys į pilvo šokių pamokas ateina norėdamos sulieknėti, pagerinti savijautą, įgauti daugiau pasitikėjimo.

Šokėjos mažiau skundžiasi menstruacijų skausmais, šokiai pataiso laikyseną, suaktyvina kraujotaką, pagerina medžiagų apykaitą, širdies darbą, stuburo būklę, sąnarių lankstumą, stiprina imunitetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.