Suvalkijos sostinėje liepos 6-ąją startuos Edmundo Seiliaus rengiamas festivalis

„Gyvenimas tęsiasi, o kartu su juo aidi ir muzikos garsai”, – taip būtų galima pasakyti apie tradicijas išlaikantį Šv. Jurgio meno festivalį, jau šeštą kartą vyksiantį Marijampolėje. 

Ankstesnio festivalio akimirka. <br>Rengėjų nuotr. 
Ankstesnio festivalio akimirka. <br>Rengėjų nuotr. 
Ankstesnio festivalio akimirka. <br>Rengėjų nuotr. 
Ankstesnio festivalio akimirka. <br>Rengėjų nuotr. 
Ankstesnio festivalio akimirka. <br>Rengėjų nuotr. 
Ankstesnio festivalio akimirka. <br>Rengėjų nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 1, 2020, 12:14 PM

Įprastai Suvalkijos sostinės gyventojai ir miesto svečiai į profesionalios muzikos koncertus rinkdavosi gegužės – birželio mėnesiais. Šiemet festivalis startuos liepos 6 dieną.

„Nesvarbu, kad gamta sulėtino gyvenimo tėkmę ir privertė visus stabtelti bei pagalvoti, bet vertybės turi likti. Festivalis nusprendė nesustoti ir toliau eiti pirmyn, nors šiais metais teko perkelti tradicinį jo laiką, – optimistiškai nusiteikęs festivalio sumanytojas ir jo rengėjas, operos solistas Edmundas Seilius. – Dėl viruso grėsmės esame stipriai nukentėję ne tik finansiškai, tačiau dėl izoliacijos, karantino ir kitų rizikų, negalėjome priimti visų atlikėjų. Bendra situacija priverčia festivalį išeiti į atviras erdves, todėl labai tikimės gero oro ir publikos palaikymo.”

VI-ojo Šv.Jurgio meno sezono atidarymas Valstybės dieną. Liepos 6-ąją 20 val. pagrindinėje miesto vietoje – J.Basanavičiaus aikštėje – festivalio draugai savo muzikos garsais sudrebins visą Suvalkiją. Scenoje balsus bei melodijas dovanos ir drauge su visa Sūduva giedos tautinę giesmę Lietuvos Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendas (vadovas kpt. Ričardas Čiupkovas), Jurgis Brūzga, Neringa Nekrašiūtė, Violeta ir Vilius Tarasovai, Kristina Zmailaitė, Edmundas Seilius.

Liepos 8 dieną 19 val. Liuteronų bažnyčios ir Rygiškių Jono gimnazijos kiemas pirmą kartą pakvies klausytojus. Festivalio gerbėjai buvo įpratę rinktis minėtoje bažnyčioje, tačiau šįkart erdvė bus platesnė, kad čia įvyksianti premjera sujaudintų ne vieną sielą. Ansamblis „Lietuva“ paruošė dar niekur negirdėtą programą „Aistmarės“. Solistai Aistė Bružaitė (kanklės) ir Robertas Beinaris (obojus).

Liepos 13 dienos vakarą – 18 valandą – marijampoliečiams ir miesto svečiams plačiai atsivers Sinagogos kiemelis, kuris iki tol tyliai laukė meto, kai galės pasidžiaugti ne automobiliais, bet puikia scena ir muzika. O nuotaika čia bus ypatinga. Žiūrovai išgirs ir išvys Vidmantės Jasukaitytės ir Arkadijaus Gotesmano projektą „Šeštasis dievo įsakymas: Nežudyk“. Skaitovas Arkadijus Gotesmanas, akordeonu akomponuos Arnas Mikalkėnas.

Į ketvirtą festivalio koncertą, liepos 17 dieną 19 val., publika rinksis Marijampolės senamiesčio Kačių kiemelyje. Ansamblis „Folk Trio” paruošė programą „Legendos apie mus”. Jos metu profesionalūs Lietuvos muzikantai subtiliai ir jautriai palies lietuvišką folklorą, pateikdami jį nenuspėjamai, savitai, tačiau visada nuoširdžiai. Scenoje pasirodys liaudies dainų atlikėja Ineta Meduneckytė -Tamošiūnienė, akordeonistas ir dainų aranžuotojas Nerijus Bakula bei saksofono virtuozas Jan Maksimovič.

Liepos 23dieną 19.30 val. Marijampolės marijonų vienuolyno sode bus žengtas naujas žingsnis festivalio istorijoje, nes nuo šio, šeštojo festivalio sezono, gimė tarptautinis bendradarbiavimas su Italijos menininkais.  Ir to rezultatas – pasaulinė premjera būtent liepos 23-iąją Marijampolėje. Festivalio iniciatyva parašytos Didžiosios mišios, dedikuotos Šv.Kazimierui: „Te Deum“ bei „La Grande Messa“. Tai jungtinis italų kompozitoriaus Antonio D'Anto,  Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (vadovas M. Pitrėnas), choro „Vilnius“ (vadovas A. Dambrauskas), Č. Sasnausko kamerinio choro (vadovas M. Radzevičius) bei solistų (K.Zmailaitė – sopranas, A.Miknytė – mecosopranas, E. Seilius – tenoras, E. Dauskurdis – bosas) projektas. Premjerai diriguos kompozitorius  Antonio D'Anto.

Festivalį vainikuos liepos 26 dieną 19 val. Marijonų vienuolyno sode suplanuotas itališkos muzikos vakaras „La Serata italiana“. Nuo klasikos iki San Remo festivalio šlagerių skambančias melodijas dovanos VDU kamerinis orkestas (dirigentas Jonas Janulevičius) bei solistai Evelina Sakalauskaitė, Sandra Lebrikaitė, Kristina Zmailaitė, Ramūnas Urgbietis, Edmundas Seilius, Osvaldas Petraška. 

„Nepriklausomai nuo lokacijos – žmonės arba myli meną, arba ne. Kadangi esu įsitikinusi, kad kultūra yra vienas svarbiausių valstybės rodiklių, tai jos sklaida yra labai svarbi. Bet kokios iniciatyvos skleisti kultūrą, pažindinti žmones su įvairiais meno žanrais yra pagirtinos ir visada, kiek įmanoma, remiamos. Todėl labai sveikinu šio festivalio organizatorius ir linkiu didelės sėkmės dar daug metų“, – apie Šv.Jurgio meno sezoną kalbėjo pernai festivalyje savo išskirtinį balsą dovanojusi operos solistė Ieva Prudnikovaitė.

„Nemoku žodžiais išsireikšti, kaip esame dėkingi ištikimiems rėmėjams, kurie net ir sudėtingoje situacijoje mūsų idėją suprato ir palaikė. Ačiū tiems, kurie prisidėjo, kad ši šventė virstų realybe ir Marijampolės tradicija tęstųsi“, – dėkojo Edmundas Seilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.