Pasaulio lietuviai ieško saugių būdų giedoti „Tautišką giesmę“ – rengs ir laivų paradą

Vieningas liepos 6 d. „Tautiškos giesmės“ giedojimas pasaulio lietuviams buvo tapęs unikalia susibūrimo tradicija, skirtinguose pasaulio taškuose sutraukdavusia šimtus tautiečių.

 Tautiška giesmė.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė. Graikija.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė. Graikija.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė. Čikaga.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė. Čikaga.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė. Va6ingtonas.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė. Va6ingtonas.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė. Londonas.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė. Londonas.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė. Šveicarija.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė. Šveicarija.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė.<br> Organizatorių nuotr.
 Tautiška giesmė.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jul 2, 2020, 10:54 AM, atnaujinta Jul 2, 2020, 11:24 AM

Vis dėlto šiemet daugelyje pasaulio šalių, priešingai nei Lietuvoje, gyvenimo sąlygas vis dar diktuoja covid-19 pandemija. Tai reiškia, kad susibūrimai yra uždrausti, ir šventinį džiaugsmą gožia nerimas dėl ateities. Gyvo bendrystės jausmo su tautiečiais ir Lietuva siekiantiems pasaulio lietuviams tenka ieškoti išradingų sprendimų.

Čikagoje – net 8 mln. gyventojų matomas laivų paradas

Viename didžiausių lietuvybės centrų, Čikagoje, vis dar galioja įvairiausi apribojimai bei saugumui užtikrinti būtinos taisyklės. Nepaisant to, lietuvių bendruomenė rado saugų būdą suorganizuoti Valstybės dienai skirtą laivų paradą.

Liepos 5 d., vedama flagmano ir pasipuošusi lietuviška atributika, maždaug 10–15 lietuvių laivų kolona plauks Čikagos upe ir sustos pačiame miesto centre, ties NBC bokštu, kur įsikūręs Lietuvos konsulatas. Čia krantinėse ir ant tiltų lauks saugiu vėliavos atstumu išsirikiavę tautiečiai, kurie drauge su plaukiančiais sugiedos „Tautišką giesmę“.

„Manau, žmonėms svarbu jaustis vieningiems, matyti, kad gyvenimas, nors ir su apribojimais, grįžta į vėžes, kad nepamirštami tradiciniai renginiai ir šventės, kurios mus vienija. Čikagos lietuviai yra motyvuoti, gerai organizuoti ir be galo atsidavę savo Tėvynei“, – teigia generalinis konsulas Čikagoje Mantvydas Bekešius.

Pagal populiaciją Čikaga yra trečiasis pagal dydį miestas JAV, tad, generalinio konsulo teigimu, pirmą kartą istorijoje „Tautiškos giesmės“ giedojimo akcija galės būti matoma gausiam (su Čikagos priemiesčiais – net iki 8 mln.) amerikiečių ir miesto svečių ratui. Ir visa tai – išlaikant visus būtinuosius saugumo reikalavimus.

Jungtinės Karalystės lietuviams teko atsisakyti masinių renginių

Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenė, iki šiol aktyviai organizuodavusi masinius „Tautiškos giesmės“ giedojimo renginius skirtinguose miestuose, šiemet susiduria su dideliais apribojimais. Nors birželio 22 d. buvo oficialiai pranešta apie šalyje nuo ketvirto iki trečio sumažintą pavojaus lygį, susibūrimų apribojimų tai ženkliai nepakeitė. Skirtingose JK dalyse susiburti leidžiama tik iki 6–10 žmonių iš dviejų skirtingų namų ūkių.

„Nepaisant to, Lietuvos himno giedojimas JK tikrai vyks, tik jo formatai bus skirtingi: saugiai gyvai giedama didelėse erdvėse lauke, namuose, kieme ar kitur šeimos, kelių draugų ar kaimynų rate. Giedama bus daug kur – tautiečiai organizuotai giedos vienuolikoje miestų, taip pat ir patys, asmenine iniciatyva“, – ryžtingu tautiečių nusiteikimu dalinasi LR ambasados Jungtinėje karalystėje ministrė patarėja Natalija Bacevičienė.

Už Europos ribų situacija išlieka itin sudėtinga

Pasak Pasaulio lietuvių bendruomenės prezidentės Dalios Henkes, nors daugelyje Europos valstybių ir kai kur pasaulyje jau galima justi laisvėjančias karantino sąlygas, lietuvių bendruomenės yra įsikūrusios net 47 valstybėse, visuose kontinentuose, ir padėtis jose labai skiriasi. Kai kuriose šalyse net ir nedidelių grupių susitikimas vis dar – pandemijos atimta bei kol kas nesusigrąžinta realybė.

Pavyzdžiui, Argentinoje gyventojams kol kas leidžiama iš namų išeiti tik į parduotuvę ar vaistinę, o lauke jie gali būti ne daugiau kaip po du. Dėl tokių griežtų apribojimų, šventinį liepos 6-osios sveikinimą Lietuvai norėję nufilmuoti Argentinos lietuviai turėjo gauti specialų leidimą.

Gyvų viešų susibūrimų šiemet kol kas dar neplanuoja ir giedoti tik individualiai žada anksčiau viešas giedojimo akcijas aktyviai organizuodavę Australijos, Japonijos, Kinijos, Indijos, Jungtinių Arabų Emyratų lietuviai. Įvairūs apribojimai ten mažinami lėtai, turi tendenciją dažnai keistis, kai kurie miestai izoliuoti, o gyventojai vis dar neramūs dėl galimos viruso plitimo rizikos.

Sunkumus įveikiantys vienybės tiltai

Kita vertus, net po kelis tūkstančius naujų atvejų kasdien fiksuojančioje Pietų Afrikos Respublikoje lietuvių bendruomenė rado išradingą sprendimą: vienybės tiltus nuties informacinių technologijų pagalba ir „Tautišką giesmę“ vieningai giedos susibūrę virtualioje erdvėje.

Virtualų apsijungimą giedojimui planuoja ir lietuviai Airijoje. Airijos lietuvių kultūros asociacija ketina rengti tiesioginę laidą „Airijos lietuviai gieda „Tautišką giesmę“, kurioje mėgins aprėpti himno giedojimą įvairiose Airijos vietose.

„Šiuo sudėtingu laikotarpiu visame pasaulyje mums kaip niekad reikalingas tikėjimas vienybės ir solidarumo galia. Pandemijai įsibėgėjant savo bendruomenėse pasaulyje parodėme, kad šį solidarumą turime. Rūpinomės senjorais, tiekėme lietuvišką maistą į namus, padėjome ieškoti galimybių grįžti į Lietuvą užsienyje užstrigusiems tautiečiams, skyrėm finansinę paramą Lietuvos medikams. „Tautiškos giesmės“ giedojimas šiemet yra dar viena šio solidarumo išraiška, dar viena proga nutiesti vienybės tiltus ir padėkoti vieni kitiems“, – teigia D. Henke.

Šiemet liepos 6 d., lygiai 21:00 Lietuvos laiku, jau 12-ąjį kartą visame pasaulyje vienu metu skambėsianti „Tautiška giesmė“ pirmą kartą lietuvių visame pasaulyje vieningai buvo sugiedota 2009 metais.

Tąkart ji skambėjo Lietuvos vardo tūkstantmečio proga, kai mūsų šalies buriuotojai, su jachta „Ambersail“ apiplaukę pasaulį, pakvietė net 26 pasaulio lietuvių bendruomenes šią sukaktį švęsti drauge. Per daugiau nei dešimtmetį lietuvių visame pasaulyje puoselėjama tradicija šiandien jau yra įgavusi ir oficialų statusą – liepos 6 d. švenčiama ne tik Valstybės ar Karaliaus Mindaugo karūnavimo, bet ir „Tautiškos giesmės“ diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.