Thomo Manno festivalis pagerbė jaunimo esė konkurso laimėtojus

XXIV Thomo Manno festivalyje apdovanoti jau ketvirtą kartą surengto jaunimo esė konkurso laimėtojai, savo rašiniuose gvildenę renginio pasiūlytą „Orų ženklų“ temą. 18–26 metų autorių pateiktuose darbuose ryškiai atsiskleidė jų erudicija, branda, savitas, dažnai ironiškas požiūris į  pasaulį ir kovos su klimato kaita problematiką.

Esė konkurso nugalėtojai (iš kairės) J.Martinkus, D.Sokolovska, G.Valionytė.<br>G.Beržinsko nuotr.
Esė konkurso nugalėtojai (iš kairės) J.Martinkus, D.Sokolovska, G.Valionytė.<br>G.Beržinsko nuotr.
Esė konkurso dalyvių pagerbimo renginys vyko Kuršių nerijos istorijos muziejuje.<br>G.Beržinsko nuotr.
Esė konkurso dalyvių pagerbimo renginys vyko Kuršių nerijos istorijos muziejuje.<br>G.Beržinsko nuotr.
I vietą konkurse pelnė D.Sokolovska už esė „Traktatas apie braškes, prancūzus ir netikrą mūsų santykį su tikrove“.<br>G.Beržinsko nuotr.
I vietą konkurse pelnė D.Sokolovska už esė „Traktatas apie braškes, prancūzus ir netikrą mūsų santykį su tikrove“.<br>G.Beržinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 17, 2020, 2:41 PM

Anot dalyvių, konkursas yra puiki proga pamiklinti plunksną, apibendrinti studijų įžvalgas ir užmegzti asmenišką santykį su kultūros bendruomene: trijų geriausių esė autoriams rengėjai dovanojo savaitės trukmės viešnagę Nidoje bei kvietimą į visus festivalio renginius.

Anot konkursą rengiančio Th.Manno kultūros centro direktorės dr. Linos Motuzienės, šiemet sulaukta daugiausia kūrybinių tekstų – net 18-os. I vietą konkurse pelnė Dorota Sokolovska, Vilniaus universiteto politikos mokslų studentė.

Anot konkurso komisijos nario rašytojo, eseisto, vertėjo Lauryno Katkaus, jos „Traktatas apie braškes, prancūzus ir netikrą mūsų santykį su tikrove“ išskirtas „už individualų požiūrį į temą, eruditišką dėstymo būdą ir gebėjimą pasinaudoti savistaba“. 

Į geriausių kūrinių trejetuką taip pat pateko Justino Martinkaus „Santykio su gamta beieškant“ ir Gintarės Valionytės „Orų ženklai“.

Ketvirtadienį Kuršių nerijos istorijos muziejuje vykusiame konkurso laureatų pagerbimo renginyje savo esė pristatę autoriai atsiskleidė ir kaip įtaigūs, emocingi skaitovai bei diskutantai.

„Rašydama esė konkursui, natūraliai daugiau dėmesio skyriau refleksijai, ką noriu pasakyti, nei pačiam rašymui.

Norėjau tekstą pradėti nuo kiekvienam aiškių, suprantamų minčių bei nuolat girdimų frazių, ir tada imtis filosofinės prieigos prie temos, kuriai žinių pasisėmiau savo studijų metu, – sakė konkurso laureatė D.Sokolovska. – Manau, kad Th.Manno kultūros centras daro puikų dalyką, paskatindamas jaunus žmones susimąstyti svarbiais klausimais ir įsitraukti į kultūros bendruomenę.

Tai puiki ir atvira proga išmėginti jėgas, o pasirinkta forma – sudėtinga, bet labai išlaisvinanti, jeigu perpranti esė rašymo principus.“

Anot konkurso dalyvių, kad ir kiek mielas širdžiai būtų rašymo procesas, paskatinimas iš šalies – labai vertingas.

J.Martinkus, taip pat studijuojantis politikos mokslus VU ir dirbantis politikos analizės srityje, pasakojo jau kuris laikas kūrybiniam rašymui skiriantis mažiau dėmesio nei anksčiau, tačiau vis susimąsto apie skirtingų saviraiškos sričių derinimą.

Tam jį paskatina ir dalyvavimas festivalyje – vaikinas teigė viešumoje pasigendantis daugiau tokių diskusijų intelektualiomis temomis, kokios vyksta Nidoje.

Esė konkurse jis šiemet dalyvavo antrą kartą – pernai taip pat buvo geriausiųjų trejetuke. 

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje muzikos kompoziciją studijuojanti G.Valionytė save vadina rašymo žmogumi.

„Vis dėlto, kol nėra progos rašyti tekstų, nerašau – šiuo metu labai daug jėgų sudedu į savo studijas ir muzikos kūrimą. Apie esė konkursą girdėjau seniau, bet šiemet itin artima pasirodė jo tema – supratau, kad turiu rašyti ir kad tai bus smagu“, – teigė ji.

Susipažinti su geriausiais esė konkurso dalyvių tekstais galima interneto svetainėje www.mann.lt.

Tradicinis Th.Manno festivalis šiemet eina į pabaigą – penktadienį ir šeštadienį vyksta paskutiniai jo renginiai. Uždarymo akcentu taps pabaigos koncertas, kuriame skambės Piotro Čaikovskio ir Ludwigo van Beethoveno opusai, atliekami kamerinio orkestro „Kremerata Baltica“ solistų ir pianisto Daumanto Kirilausko. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.