Karališkųjų vargonų muzika sugrįžta į Anykščius

Liepą 580 metų gimtadienį švenčiantys Anykščiai ruošiasi dar vienai svarbiai sukakčiai – jau dvidešimtą kartą vyksiančiai tarptautinei vargonų muzikos šventei – jubiliejiniam Šv.Mato tarptautiniam vargonų muzikos festivaliui.

Anykščių bažnyčios vargonų, vitražų ir architektūros fragmentai.<br> N.Papirčio nuotr.
Anykščių bažnyčios vargonų, vitražų ir architektūros fragmentai.<br> N.Papirčio nuotr.
Anykščių šv.Apaštalo evangelisto Mato bažnyčios svečiai bus kviečiami pasiklausyti vargonininkų.<br> N.Papirčio nuotr.
Anykščių šv.Apaštalo evangelisto Mato bažnyčios svečiai bus kviečiami pasiklausyti vargonininkų.<br> N.Papirčio nuotr.
 Festivalio logotipas.
 Festivalio logotipas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 24, 2020, 5:35 PM

Visą rugpjūčio mėnesį, kiekvieną šeštadienį 20 val., Anykščių šv.Apaštalo evangelisto Mato bažnyčios svečiai bus kviečiami pasiklausyti ne tik vargonininkų iš Lietuvos, bet ir atlikėjų iš Latvijos, Lenkijos, Estijos bei saulėtosios Italijos atliekamų kūrinių.

Kaip jau tapo įprasta, iš Anykščių šv.Apaštalo evangelisto Mato bažnyčios festivalis nusikels ir į kitas, ne tik Anykščių, bet ir kaimyniniuose rajonuose esančias bažnyčias. Dvidešimtojo gimtadienio sukakčiai paminėti šiais metais suplanuota net 12 koncertų.

Anot festivalio rengėjo Stanislovo Aglinsko, nors šių metų pasaulinės tendencijos ir pakoregavo jubiliejinius koncertus, kartu pastūmėjo sugrįžti prie festivalio ištakų: „Per du dešimtmečius Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse subrendo solidi vargonininkų karta, fantastiškai atliekanti ne tik klasikinius, bet ir šių dienų kompozitorių ar net savo pačių kurtus kūrinius.

Džiaugiuosi, kad šiemet turėsime unikalią galimybę atidžiau pasiklausyti, kaip šie atlikėjai prakalbins kone šimtamečius Anykščių bažnyčios vargonus“.

Didžiuosiuose festivalio koncertuose Anykščių šv.Apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje pasirodysiantys atlikėjai skambins dar 1925 m. Southamptone (Didžioji Britanija) meistrų „James Ivimey“ sukonstruotais ir jau daugiau kaip 20 metų Anykščiuose veikiančiais vargonais.

Festivalio atidarymo koncertas – jau rugpjūčio 1 d. Šv.Apaštalo evangelisto Mato bažnyčios skliautuose skambės vargonininkų dueto Vido Pinkevičiaus (Lietuva, vargonai) ir Aušros Motūzaitės-Pinkevičienės (Lietuva, vargonai) specialiai festivaliui sukurta programa.

Rugpjūčio 8 d. – jaunųjų atlikėjų iš Latvijos Larisos Carkovos (vargonai) ir Montos Martinsonės (sopranas) programa, kurioje skambės baroko epochos kompozitorių kūriniai.

Rugpjūčio 9 ir 10 dienomis kartu su profesoriumi Jósefu Serafinu koncertuos jaunieji Lenkijos vargonininkai.

Rugpjūčio 15 d. Anykščių šv.Apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje – vargonininko ir kompozitoriaus iš Estijos Toomaso Trasso koncertas. Programoje girdėsime estų kompozitorių ir paties atlikėjo kūrinius vargonams.

Rugpjūčio 22 d. – vargonininkės Simonos Fruscella (Italija) pasirodymas, kuriame bus atliekami Johanno Sebastiano Bacho ir jo amžininkų kūriniai.

Festivalio uždarymo koncerte rugpjūčio 29 d. – lietuvių kilmės vargonininko, šiuo metu reziduojančio Lenkijoje, Romo Šliaužio koncertas.

Kitose Utenos apskrities bažnyčiose koncertai prasidės rugpjūčio 2 d. 10 val. Antalieptėje, Šv.Kryžiaus Atradimo bažnyčioje, giedos Anykščių šv.Mato kamerinis choras „Salve Cantus“ (vad. Rimvydas Griauzdė), vargonuos Justinas Šapola.

Rugpjūčio 16 d. 10 val. Kavarsko Jono Krikštytojo bažnyčioje – Jorūnės Barkauskaitės (Lietuva, vargonai) ir Aušros Liutkutės (Lietuva, sopranas) koncertas.

Rugpjūčio 16 d. 12 val. Debeikių šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje pasirodys Lina Lukošienė (Lietuva, vargonai), Viktorija Jakštienė (Lietuva, sopranas) ir Gintarė Baltakytė (Lietuva, vargonai).

Rugpjūčio 16 d. 15 val. Troškūnų švč.Trejybės bažnyčioje – J.Barkauskaitės (Lietuva, vargonai), A.Liutkutės (Lietuva, sopranas), Neringos Valuntonytės (Lietuva, fortepijonas) ir Visvaldo Jonušo (Lietuva. saksofonas) koncertas.

Rugpjūčio 23 d. 12 val. Molėtų Petro ir Povilo bažnyčioje – S.Fruscellos (Italija, vargonai) koncertas.

Šv.Mato tarptautinis vargonų muzikos festivalis – Anykščių ir Seinų (Lenkija) bendrystę per vargonų muziką pradėjęs puoselėti renginys. Pirmą kartą 2000 m. besibičiuliuojančiuose miestuose surengti koncertai per 20 metų išaugo į tarptautinį festivalį, kuriame, be atlikėjų iš Lietuvos ir Lenkijos, jau spėjo pasirodyti svečiai iš Latvijos, Norvegijos, Ispanijos, Ukrainos, Jungtinių Amerikos Valstijų, kitų Europos ir pasaulio valstybių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.