Tarptautinė paroda kino mago Federico Fellini 100-mečiui atkeliauja į Vilnių

Liepos 30 d. – rugsėjo 20 d. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje veiks tarptautinė paroda „Federico Fellini. Šimtmetis!“, skirta vienam įtakingiausių XX a. kūrėjų, pasaulinę žiūrovų meilę pelniusios italų kino asmenybės F. Fellini (1920–1993) šimtosioms gimimo metinėms.

 F.Fellini.<br> COR agentūros archyvo nuotr.
 F.Fellini.<br> COR agentūros archyvo nuotr.
 Kadras iš filmo „Saldus gyvenimas“. <br> COR agentūros archyvo nuotr.
 Kadras iš filmo „Saldus gyvenimas“. <br> COR agentūros archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 27, 2020, 12:17 PM, atnaujinta Jul 27, 2020, 1:34 PM

Šiemet per pasaulį ritasi renginių banga, vienaip ar kitaip primenančių ir įprasminančių didžiojo kino pasakotojo kūrybinį palikimą. Tarp tų renginių – F.Fellini kolegų, bičiulių bendraminčių kartu su Romos agentūros COR specialistais parengta, po Europą keliaujanti paroda.

Italijos kultūros institutas Vilniuje ir Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus pasistengė, kad ši unikali paroda būtų pristatyta ir mūsų sostinėje, padovanotų žmonėms dar vieną susitikimą su neprilygstamuoju F.Fellini ir jo darbais.

F.Fellini – visapusiškai talentinga asmenybė: žurnalistas, karikatūristas, scenaristas, kino režisierius – savo darbais žavėjo ir tebežavi milijonus kino žiūrovų. Jo filmai – tai jautriausius žmogaus jausmus pažadinusios juostos „Kelias“ (1954), „Kabirijos naktys“ (1957), bohemos gyvenimą apnuoginantis ir aklą religinį fanatizmą pašiepiantis „Saldus gyvenimas“ (1960), autobiografiniai „8½“ (1960), „Amarkordas“ (1973), komedijos, dramos ir farso elementais žaižaruojantis „Ir laivas plaukia“ (1983), „Mėnulio balsas“ (1990) ir kiti įsimintini, kritikų išliaupsinti darbai.

F.Fellini filmai apdovanoti keturiais „Oskarais“, jis pelnė prestižinių tarptautinių Venecijos, Kanų, Maskvos kino festivalių laurus, jam skirta Davido di Donatello premija. O 1993-iaisiais Los Andžele F.Fellini įteiktas penktasis „Oskaras“ už viso gyvenimo kūrybą, vos pusmečiui likus iki lemtingojo insulto...

Italai atveža įspūdingą parodą, kuria bus skiriamos šešios muziejaus salės. Tai – fotografijos, įamžinusios F.Fellini gyvenimo ir kūrybos momentus, filmų plakatai, kostiumai ir aksesuarai, scenografijos detalės. Atskira parodos dalis bus skirta režisieriui ir jo mūzai – neeilinio talento aktorei, žmonai Giuliettai Masinai. Kai kam netikėtai atsiskleis Fellini – piešėjo, karikatūristo talentas, įtrauks parodos rengėjų parengti videosiužetai.

F.Fellini filmai padarė didelę įtaką sovietmečio draudimų suvaržytam Lietuvos gyvenimui. Jo filmai, net cenzorių „iškarpyti“, buvo tarsi gryno oro gurkšnis, žadinęs užslopintus gėrio, tikėjimo ir vilties jausmus.

Italų režisierius buvo suprantamas ir savas ne tik sostinės rafinuotai publikai, bet ir provincijos miestelio medinio kino teatro žiūrovams. Mums pasisekė, kad tuo metu aktyviai dirbo žymūs Lietuvos kino kritikai Saulius Macaitis, Skirmantas Valiulis, Linas Vildžiūnas, Izolda Keidošiūtė. Jie savo išmintingomis recenzijomis ir publikacijomis, laidomis per TV padėjo sovietmečio pilkumos gniuždomai visuomenei atrasti ir suvokti humanistinį F.Fellini kūrinių pasaulį.

Todėl muziejus, tarsi antrindamas italams, įsijungdamas į visuotinį jubiliejinį F.Fellini pašlovinimą, pristatys mūsų kūrėjų impresijas Fellini tema, sovietmetį Lietuvoje veikusio „kinoprokato“ dokumentus, leidinius, kino kritikų tekstus, kvies pasidžiaugti felliniška atmosfera šių dienų lietuvių menininkų gyvenime ir kūryboje.

Rugsėjo trečiadieniais numatyti renginiai, skirti F.Fellini ir jo bendraminčio kompozitoriaus Nino Rotos kūrybai. Tad ar gali kilti abejonių, jog pasaulyje minima F.Fellini 100-mečio sukaktis yra ir mūsų, Lietuvos žmonių, šventė?

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.