Klasiko muzika skambės penkias valandas

Šeštadienį, minint kompozitoriaus Ludwigo van Beethoveno gimimo 250-ąsias metines, Vilniuje rengiamas ilgiausias Lietuvoje fortepijoninės muzikos maratonas – vienas ryškiausių kultūros įvykių, skirtų paminėti visame pasaulyje švenčiamą datą.

Pianistas L.Geniušas su kolegomis skambins L.van Beethoveno kūrinius.<br>P.Lileikio nuotr.
Pianistas L.Geniušas su kolegomis skambins L.van Beethoveno kūrinius.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 1, 2020, 12:55 PM, atnaujinta Aug 1, 2020, 12:58 PM

Rugpjūčio 1 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje specialioje penkių valandų transliacijoje skambės L.van Beethoveno kūriniai, kuriuos atliks 11 žymiausių, skirtingoms kartoms atstovaujančių Lietuvos pianistų.

Kūrinius atliks Giedrius Nakas, Pijus Pirogovas, Simonas Miknius, Robertas Lozinskis, Gintaras Januševičius, Motiejus Bazaras, Guoda Gedvilaitė, Petras Geniušas, Elžbieta Liepa Dvarionaitė, Daumantas Kirilauskas, Lukas Geniušas bei altininkas Tomas Petrikis ir styginių kvartetas „Mettis“.

„Maratono programa – savotiška talentingiausių skirtingų kartų lietuvių pianistų mozaika, o L.van Beethoveno kūriniai – jų visų repertuaro dalis.

Tai tik parodo, kaip giliai šio kompozitoriaus kūryba persmelkusi fortepijoninės muzikos tradiciją, nepaisant to, ar atlikėjas dar tik žengia pirmuosius žingsnius scenoje, ar jau yra pasiekęs kūrybinę brandą.

L.van Beethoveno 32 sonatos apima 27 metų laikotarpį, o maratone išgirsime plačią jų panoramą: nuo ankstyvųjų iki vėlyvųjų žanro kūrinių, laikomų ypač sudėtingais“, – apie renginio programą pasakojo maratono rengėjos „LRT klasikos“ vyr. redaktorė, muzikos kritikė Rasa Murauskaitė.

Ji atskleidė ir daugiau renginio detalių.

„Rekordinės transliacijos finalui pasirinktas ketvirtasis koncertas fortepijonui – kūrinys, radęsis vienu kūrybingiausių kompozitoriaus gyvenimo laikotarpių, jau bylojęs apie stiliaus atsinaujinimą, prasidedančią naują epochą.

Džiaugiamės, kad galėsime išgirsti, kaip šį koncertą interpretuos L.Geniušas kartu su talentinguoju „Mettis“ kvartetu ir T.Petrikiu“, – teigė R.Murauskaitė.

Renginio metu klausytojų ir žiūrovų taip pat laukia pokalbiai apie šio kompozitoriaus įtaką formuojant europietišką tapatybę.

„L.van Beethoveno muzikos, minties galia juntama iki šiol, kartais nė nežinome, kad susiduriame su kompozitoriaus palikimu ar įtaka. Fortepijonas yra raktas į platų L.van Beethoveno muzikos pasaulį: per jį, ypač sonatos formą, žvelgsime į kūrybos klodus.

Pokalbiuose ir diskusijose studijoje šalia Lietuvos nacionalinės filharmonijos nagrinėsime įvairiapusišką kompozitoriaus įtakų portretą: nuo kino, muzikos iki Europos Sąjungos himnu virtusios „Odės džiaugsmui“ ar klimato aktyvistų himnu tapusios Šeštosios simfonijos“, – sako programos „LRT klasika“ vadovas Julijus Grickevičius.

„LRT klasika“ Vilniaus miesto gyventojus ir svečius kviečia švęsti kartu ir rugpjūčio 1-ąją nuo 15 val. renginį stebėti lauke, šalia Lietuvos nacionalinės filharmonijos, kur susirinkusiųjų lauks tiesioginė koncerto vaizdo transliacija, diskusijos po atviru dangumi, šventinė nuotaika ir iškilminga muzika. 

L.van Beethoveno muzikos maratonas. Rugpjūčio 1 d. nuo 15 val. Prie Lietuvos nacionalinės filharmonijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.