Per karantiną pasikeitė vaizdas ir tvarka šalies bibliotekose: kas pasitiks skaitytojus

Per tris mėnesius Lietuvoje trukusį karantiną neišvengiamai pasikeitė gyvenimo ritmas – ne išimtis ir bibliotekos, kurioms teko pakeisti savo veikimo planą ir prisitaikyti.

Praūžęs karantinas bibliotekas įkvėpė sparčiai tobulėti.<br>Lrytas.lt koliažas
Praūžęs karantinas bibliotekas įkvėpė sparčiai tobulėti.<br>Lrytas.lt koliažas
Praūžęs karantinas bibliotekas įkvėpė sparčiai tobulėti.<br>L.Garbačausko nuotr.
Praūžęs karantinas bibliotekas įkvėpė sparčiai tobulėti.<br>L.Garbačausko nuotr.
Praūžęs karantinas bibliotekas įkvėpė sparčiai tobulėti.<br>L.Garbačausko nuotr.
Praūžęs karantinas bibliotekas įkvėpė sparčiai tobulėti.<br>L.Garbačausko nuotr.
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius Renaldas Gudauskas.<br>A.Repšio nuotr.
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius Renaldas Gudauskas.<br>A.Repšio nuotr.
Gerdos Papartytės nuotr.
Gerdos Papartytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Rugilė Augustaitytė

Aug 19, 2020, 11:41 AM, atnaujinta Aug 19, 2020, 3:45 PM

Kol vienų miestų bibliotekų darbuotojai ėmėsi pokyčių, Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje skaitytojų lankymas buvo sustabdytas – čia gelbėjo virtuali erdvė. Išbandytą modelį gali tekti ir vėl taikyti, jeigu pasaulį ir Lietuvą užklups antroji koronaviruso banga.

„Gyvename nuolat besitransformuojančiame pasaulyje ir visuomenėje, todėl tokioje situacijoje bibliotekos turėjo nenutolti nuo savo misijos, o operatyviai permąstyti, kaip ją vykdyti pasikeitusioje realybėje“, – apie prisitaikymą prie iššūkių portalui lrytas.lt pasakojo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Pasiūlė naujų veiklų

„Pasiūlėme platų nuotolinių paslaugų spektrą, darbuotojai rengė virtualius susitikimus, skaitytojai naudojosi nuotolinėmis paslaugomis. Lankytojai turėjo galimybę apžiūrėti į virtualiąją erdvę perkeltas bibliotekoje eksponuojamas parodas, dalyvauti tiesiogiai iš bibliotekos TV studijos transliuojamose paskaitose, kūrybinėse dirbtuvėse, peržiūrėti pokalbius, knygų pristatymus ir kitus įrašus, skelbiamus Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale“, – pasakojo R.Gudauskas bei pridūrė, kad elektroninių knygų skolinimas padidėjo netgi 2,4 karto.

Skaitytojų aptarnavimas į virtualias erdves buvo perkeltas labai greitai, todėl iššūkių išvengti nepavyko. R.Gudausko teigimu, sunkumai buvo susiję ne tik su lankytojų aptarnavimo apribojimais, bet ir su nuotolinio darbo organizavimu. Tik nedidelė darbuotojų dalis anksčiau buvo dirbusi nuotoliniu būdu.

Daugiau nei 50 šalies bibliotekų dirbo neeilinius darbus – kūrė įvairius projektus, medikams gamino apsauginius veido skydus bei kitaip prisidėjo prie kovos su virusu.

„Įsibėgėjus COVID-19 epidemijai, buvo jaučiamas apsaugos priemonių trūkumas. Tai pastūmėjo šalies gyventojus imtis pilietinių iniciatyvų ir į situaciją pažvelgti kūrybingai. Robotikos mokykla Vilniuje drauge su mokslininkais, inžinieriais, kompanijos „3D Creative“ specialistais sukūrė apsauginio veido skydelio, mažinančio užkrato pavojų, 3D modelį. (...) Nepraėjus nė savaitei nuo sumanymo pradžios, net 54 Lietuvos viešosios bibliotekos savo turimais 3D spausdintuvais ėmė spausdinti komplektuojamąsias detales apsauginių veido skydelių gamybai“, – R.Gudauskas sakė, kad per pirmąsias dvi karantino savaites buvo pagaminta per 3,5 tūkst. skydelių.

Šalies bibliotekos susivienijo į kumštį

Biblioteka prisidėjo ir kitais darbais – telefonu dirbo su saviizoliacijoje esančiais ar sąlytį su COVID-19 sergančiais asmenimis turėjusiais žmonėmis, plintant dezinformacijai, buvo nuolat teikiama ekspertų patikrinta ir patikima informacija. Nacionalinės bibliotekos veikla karantino metu ir naujos iniciatyvos sulaukė didelio ne tik Lietuvos, bet ir užsienio žiniasklaidos dėmesio.

Karantinas privertė sparčiai augti. Nors vasarą gyvenimas pamažu normalizavosi, R.Gudausko teigimu, bibliotekoms nė nereikėtų bandyti grįžti į senąsias vėžes.

„Nacionalinei bibliotekai paskelbtas karantinas nebuvo neatlaikomas smūgis. Tiesa, iššūkis buvo nemažas, bet su juo susitvarkėme. O dabar daug prasmingiau būtų pasisemti patirties, išmokti krizės pamokas ir visa jėga veikti jau patobulėjusiems ir prisitaikiusiems prie pasikeitusios realybės – prie naujos virtualiosios realybės. (...) Eidami koja kojon su technologijomis ir greitai besitransformuojančia visuomene, kartu rodome kryptį visoms Lietuvos ir netgi užsienio valstybių bibliotekoms“, – teigė M.Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius.

Ir mažesniems miestams netrūko originalumo

Mažesniuose miestuose ir miesteliuose planas buvo kiek kitoks – dezinfekuoti knygas, apribojant lankymosi sąlygas. Kontrastingą vaizdą buvo galima išvysti Vilkaviškio rajono viešojoje bibliotekoje. Fizinis bibliotekos darbas sustabdytas nebuvo, tik pakito darbo sąlygos. Lentynose buvo išrikiuotos plastikiniuose maišeliuose įpakuotos knygos, kiekvieną jų atsakingai dezinfekuojant.

Atsiradus būdui rezervuoti knygas ir registruotis elektroniniame bibliotekos puslapyje, iš visų Vilkaviškio rajono bibliotekų karantino metu buvo paimta daugiau nei 16 tūkst. knygų. O karantiną nutraukus, pirmosiomis savaitėmis bibliotekose lankėsi po 50-60 žmonių per dieną.

Vasaros skaityklos tęsia veiklą

Bibliotekoms atlaikius globalios pandemijos iššūkius, Vilniaus centrinės bibliotekos organizuojamos vasaros skaityklos tęsia savo veiklą.

Karantinui pasibaigus, vilniečius ir miesto svečius vėl pasitiko praėjusiais metais daugiau nei 18 tūkst. lankytojų sulaukusi skaitykla Bernardinų sode bei naujai atidaryta skaitykla Vilniaus Tech parke. Šiais metais skaitytojų srautas netgi išaugo.

„Pati biblioteka per karantiną apribojo veiklą, buvo pakitusios ir darbo sąlygos, tačiau vasarą situacija pagerėjo ir vėl sėkmingai atidarėme vasaros skaityklas.

Atidarėme ir naują skaityklą, knygų lentynas papildėme naujais leidiniais įvairiomis kalbomis, todėl ir lankytojų kiekis išaugo. Galbūt tai ir viruso įtaka – į užsienį neišvykę žmonės ieško veiklų Lietuvoje“, – portalui lrytas.lt sakė Vilniaus centrinės bibliotekos direktorė Rima Gražienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.