Tarptautinis kariliono festivalis – paskutinė galimybė išgirsti varpų koncertą Kaune

Šį sekmadienį, rugsėjo 6 d., Kauno menininkų namai (KMN) kviečia į ketvirtąjį Tarptautinį Kauno kariliono festivalį. Varpais skambins ne tik gerai pažįstami lietuvių kariolininkai, kurie paruošė plačią klasikinės ir šiuolaikinės muzikos programą, bet ir dvi karilioninkės iš Lenkijos, kurios pristatys konceptualias programas, įkvėptas dabartinės situacijos pasaulyje. Po festivalio Kauno kariliono varpai nutils – bokštas bus uždarytas rekonstrukcijai.   

 Kariljono festivalis.
 Kariljono festivalis.
 Kariljono festivalis.
 Kariljono festivalis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 2, 2020, 5:10 PM

Karilionierių gildijos prezidentas, ilgametis Kauno karilionininkas Julius Vilnonis pradės festivalį lygiai vidurdienį su specialiai festivaliui sukurta programa „Gydantys varpai, legendos ir sapnai“, kurioje skambės lietuvių ir užsienio atlikėjų, tokių kaip John Cage, Ennio Morricone, Vidmantas Bartulis ir Giedrius Kuprevičius, kūriniai. 

Nuo 13 val. varpais skambins kauniečių pamiltas klaipėdietis Stanislovas Žilevičius, o karo muziejaus kiemelį užlies triptiko karilionui programa, sudaryta iš F. Chopin, A. Piazzolla ir I. Albeniz kūrinių aranžuočių.

Antroje festivalio programos dalyje, nuo 16 val., nuskambės karilionininkių iš Lenkijos – Monikos Kaźmierczak ir Annos Kasprzyckos programos. Dėl vyraujančių apribojimų kelionėms iš užsienio atlikėjos negalėjo atvykti į Kauną, todėl jų koncertai, įrašyti Gdansko kariliono bokšte, bus transliuojami video formatu. 

Karantino metu Gdanske M. Kaźmierczak ir toliau organizavo vienintelius gyvo garso koncertus mieste ir gyvai juos transliavo per ,,Facebook“. Ši praktika sulaukė dėmesio iš įvairių šalių kompozitorių, tarp jų ir lietuvės Loretos Narvilaitės, kurie jai siuntė specialiai karilionui sukurtus naujus kūrinius. Festivalio publikai M. Kaźmierczak gros būtent šias, pandemijos metu sukurtas kompozicijas iš viso pasaulio.

„Sunkiu karantino laikotarpiu Gdansko karilionai nenutilo. Aš ir toliau grojau gyvai – tuo metu tai buvo turbūt vieninteliai koncertai. Tai įkvėpė daugelį kompozitorių, todėl gavau keletą naujų kūrinių, kurių premjeras atlikdavau savaitinių koncertų metu. Man šios kompozicijos yra labai asmeniškos ir įdomios, tad norėčiau jas pristatyti koncerto Kaune metu“, – sakė M. Kaźmierczak.

Anna Kasprzycka festivalyje pristatys kūrinio „Kauno garsai“ premjerą. Rugpjūčio mėnesį atlikėja rezidavo Kaune, kur lankėsi įvairiose miesto vietose ir įrašinėjo jo garsus – M. K. Čiurlionio muziejuje vykusį sutartinių maratoną, funikulieriaus bei kitus neįprastus skambesius, pavyzdžiui, skysto muilo aparato. Specialiai festivaliui sukurtame kūrinyje klausytojai išgirs menininkės dienoraštį iš Kauno. 

„Žmonės neretai šį instrumentą vadina konservatyviu, tačiau tai nėra teisinga asociacija. Pasaulyje karilionais įgyvendinama be galo daug modernių ir šviežių idėjų. Tikiuosi tai atsiskleis ir mano kūrinyje „Kauno garsai“, – teigė A. Kasprzycka, kuri be premjeros taip pat atliks įvairių šalių kompozitorių kūrinius.   Festivalio metu, 11 val. 30 min.–14 val. ir 15 val. 30 min.–18 val. veiks Kauno menininkų namų koordinuojamas Kultūros infocentras.

PROGRAMA:

I DALIS

09 06 12 val.

FESTIVALIO ATIDARYMO RENGINYS

Julius Vilnonis (LT)

„Gydantys varpai, legendos ir sapnai“

Programą sudaro lietuvių ir užsienio kompozitorių kūriniai. 

09 06 13 val.

Stanislovas Žilevičius (LT)

„Triptikas karilionui (F. Chopin – A. Piazzolla – I. Albeniz)“

II DALIS

09 06 16 val.

Monika Kaźmierczak (PL)

„Muzika pandemijos laikais“ 

Programą sudaro 2019–2020 m. sukurti įvairių pasaulio šalių kompozitorių kūriniai (koncerto iš Gdansko kariliono bokšto video įrašo transliacija). 

09 06 17 val.

KŪRINIO PREMJERA

Anna Kasprzycka (PL)

„Širdies garsas“ 

Įvairių šalių kompozitorių programa bei kūrinio „Kauno garsai“ premjera (koncerto iš Gdansko kariliono bokšto video įrašo transliacija). Kūrinys sukurtas 2020 m. rugpjūtį, rezidencijos Kaune metu. Jame susilieja kariliono instrumento ir miesto garsų įrašai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.