Muziejininkų kantrybė trūko – kreipėsi į Prezidentą ir Vyriausybę, nes jaučiasi diskriminuojami

Lietuvos muziejų asociacija po karantino paskelbimo pakartotinai kreipėsi į Prezidentą, esamos ir būsimos Vyriausybės atstovus, siekdami atkreipti dėmesį į perteklinį ribojimą uždaryti muziejus.

 Paroda MO muziejuje.<br> MO muziejaus nuotr.
 Paroda MO muziejuje.<br> MO muziejaus nuotr.
 Paroda MO muziejuje.<br> MO muziejaus nuotr.
 Paroda MO muziejuje.<br> MO muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 12, 2020, 9:18 AM, atnaujinta Nov 12, 2020, 11:48 AM

Panašias dvejones išreiškė ir Vokietijos muziejų vadovai[i] bei Europos muziejų organizacija NEMO[ii], kurios kreipiasi į Europos vyriausybes su prašymu peržiūrėti sprendimą uždaryti muziejus, bet leisti veikti bibliotekoms, kurios traktuojamos kaip parduotuvės ar prekybos centrai.

Atkreipiamas dėmesys, kad saugus muziejų lankymas sudaro galimybes mažinti žmonių patiriamą stresą izoliacijos metu.

Keipimosi rašte pabrėžiama, kad muziejai, skirtingai nuo masinių renginių nėra masinio susibūrimo vietos. Juose lankytojų srautas yra reguliuojamas, jis yra gerokai mažesnis nei prekybos centrų lankymas.

Daugeliu atveju yra visos galimybės užtikrinti aukščiausius COVID-19 saugumo reikalavimus, tokius kaip lankytojų srauto reguliavimas, registracija, 10 kv. m. vienam žmogui, patalpų vėdinimas, saugių atstumų išlaikymas didelėse muziejų erdvėse, kaukių dėvėjimas.

Muziejų atstovai atkreipia dėmesį, kad pagal Lietuvoje skelbtus tyrimus ir apklausas gyventojai pavasarį patyrė itin didelį stresą dėl karantino. Tamsiuoju žiemos metu tikėtina dar didesnė psichologinė įtampa ir depresija. O pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ataskaitą[iii] – muziejų ir galerijų lankymas gerina žmonių emocinę sveikatą.

Reguliuojami srautai

„Muziejuje nesunkiai galime reguliuoti žmonių srautus. Esame įsivedę valandinius bilietus, vienu metu muziejuje yra tik ribotas skaičius lankytojų. Įsipareigojame registruoti lankytojus. Reikia pabrėžti ne tik, kad muziejus gali laikytis aukščiausių saugumo priemonių, bet kad yra užtikrinamas nuolatinis maksimalaus režimo šviežio oro vėdinimo srautas – kas dvi valandas oras parodinėse erdvėse yra pilnai pakeičiamas šviežiu“, – teigia Milda Ivanauskienė, MO muziejaus direktorė.

Atsisakyta renginių ir sumažinti kontaktai

M. Ivanauskienė papildo, kad atsižvelgiant į situaciją, muziejuje yra atšauktos visos edukacijos, ekskursijos ir renginiai, kurie nors kiek skatina susibūrimus žmonių grupėse.

„Nepaisant to, kad lankytojams siūlome plačią virtualaus turinio alternatyvą, visgi parodų salių lankymas yra saugus ir gali atstoti pasivaikščiojimą parke bei suteikti vilties ir įkvėpimo šiuo sunkiu metu. Mūsų didžioji salė yra 1 000 kvadratinių metrų, mažoji 200 kvadratinių metrų dydžio, puikiai vėdinamos“, – priduria MO muziejaus vadovė.

Situaciją apibūdino ir Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Rūta Kačkutė:

„Pirmasis karantinas supurtė visas sritis, tarp jų ir muziejinę veiklą. Supratome, jog muziejuose turėsime mažinti lankytojo ir darbuotojo tiesioginį kontaktą, bet manome, jog priimti lankytoją labai svarbu.

Muziejaus lankymas, tai kaip atokvėpis įtampos kupinoje kasdienybėje, mokslininkai teigia, kad tai ir būdas psichologinei visuomenės būsenai gerinti. Radome būdų, kaip saugiai ir interaktyviai pristatyti ekspozicijų ir parodų turinį. Pasiūlėme naujovių – audiogidą ir ekspoziciją praplečiančius žaidimus lankytojo išmaniajame telefone. Sumažinome tiesioginio kontakto galimybę ir atvėrėme kitokį kelią pažinimui“.

Jaučiasi diskriminuojami

„Muziejų uždarymas smogia ir juose dirbančių žmonių psichologinei savijautai ir motyvacijai. Jaučiamės diskriminuojami, nes nesuprantame, kodėl karantino metu leidžiama dirbti grožio paslaugų sektoriui, leidžiamos sporto varžybos, bet draudžiama sterilioje erdvioje muziejaus aplinkoje gilintis į Lietuvos kultūros ir meno istoriją ir pailsėti psichologiškai“, – sako Sigita Maslauskaitė-Mažylienė, Bažnytinio paveldo muziejaus vadovė.

Paliekama teisė spręsti – atsidaryti ar ne

Muziejų asociacijos atstovų teigimu, Lietuvoje yra ir mažesnių muziejų bei įstaigų, kurių darbuotojai priklauso rizikos amžiaus grupei. Todėl suprantama, kad galimybės dirbti karantino metu gali būti vienodos ne visiems. Svarbu numatyti tvarką, kurios reikėtų laikytis veikti norintiems muziejams, bei teisę apsispręsti dėl darbo įsivertinant galimybes užtikrinti nepriekaištingus COVID-19 saugumo reikalavimus.

Olga Žalienė, Lietuvos jūrų muziejaus direktorė, Muziejų tarybos pirmininkė ir Lietuvos muziejų asociacijos valdybos narė, pastebi, kad muziejai nori diskrecijos spręsti, ar priimti lankytojus, ar ne, atsižvelgdami į savo galimybes, personalo situaciją.

„Lietuvos muziejų asociacija, Lietuvos savivaldybių muziejų asociacija ir Muziejų taryba pateikė Vyriausybei argumentus, kad muziejai gali užtikrinti aukščiausius saugumo reikalavimus. Tuo pačiu manome, kad turi būti paliekama teisė spręsti. Tie muziejai, kurie gali užtikrinti saugią patirtį muziejuje, gali veikti, laikydamiesi nustatytos tvarkos, ir teikti visuomenei naudą šiuo sunkiu momentu. Tačiau lygiai taip pat paliekama teisė ir užsidaryti“, – sako O. Žalienė.

Vizualiojo meno teigiamas poveikis emocinei sveikatai

Muziejų atstovai taip pat atkreipia dėmesį, kad šiais atsargumo ir susitelkimo laikais ypatingai svarbu stiprinti emocinę ir psichologinę žmonių sveikatą. Menas ir kultūra – vienas būdų, padedančių tai padaryti.

Pasaulio sveikatos organizacija patvirtino, kad atlikti tyrimai įrodo muziejų ir vizualiųjų menų teigiamą poveikį žmogaus emocinei ir psichologinei sveikatai – lankymasis muziejuose bei galerijose mažina stresą bei suteikia laimės.

* * *

[i] German Museum Directors Are Pushing Back Against the Country’s ‘Incomprehensible’ Second Shutdown

https://news.artnet.com/art-world/german-museum-directors-second-lockdown-1920098?fbclid=IwAR1OOJuQaOKgD9tD_vrD5ihJdf93kO1TBYogX9pfCXmZ3FaRtDTBCgcmeTo

[ii] NEMO believes that museums should remain open to help people stay strong during the pandemic

https://www.nemo.org/fileadmin/Dateien/public/NEMO_Statements/NEMO_Statement_27.10.2020_Various_museums_forced_to_close_to_public_due_to_Covid-19.pdf

[iii] For the first time, WHO studies the link between arts and health

https://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2019/can-you-dance-your-way-to-better-health-and-well-being-for-the-first-time,-who-studies-the-link-between-arts-and-health

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.