Vilnietis menininkas Kaune įžiebė neįprastą saulę

Prie Kauno tvirtovės I forto atsirado įspūdingo dydžio meno kūrinys. Jis – tarsi savotiška saulė, švytinti darganotomis dienomis ir išblaškanti niūrias mintis apie karantiną. Tokį įspūdingą reginį kauniečiams padovanojo menininkas iš Vilniaus.

Prie I forto įrengta instaliacija yra tarsi milžiniškas šviesos spindulys, kuris praskaidrina niūrią rudens nuotaiką.<br>Organizatorių nuotr.
Prie I forto įrengta instaliacija yra tarsi milžiniškas šviesos spindulys, kuris praskaidrina niūrią rudens nuotaiką.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2020, 12:55 PM, atnaujinta Nov 15, 2020, 12:56 PM

Visai greta Kauno, Kazliškių kaime, yra Kauno tvirtovės I fortas. Šalia jo, pievoje, važiuojant Šiltnamių gatve, iš tolo matyti įspūdinga instaliacija.

Ant į žemę įkastų vamzdžių ir taip suformuoto 90 metrų skersmens žiedo pritvirtinti lynai, ant jų pakabinti balti audiniai, savotiškai primenantys vėliavas. Vėjo plaikstomi audiniai plazda, atrodo, kad instaliacija tarsi sukasi.

Tai – menininko Manto Maziliausko kūrinys „RestArt“. Vilnietis sakė, kad niūriuoju metų laiku norėjo padovanoti žmonėms šviesų objektą, kuris būtų lyg savotiška saulė.

„Kai kas darbą vadina vėjų saule. Dabar – tamsos metas, bet tamsa yra ne tik gamtoje, niūrūs yra ir žmonių santykiai. Noriu, kad jie būtų tarsi perkrauti, taptų šilti ir nuoširdūs. Savo simboliška instaliacija apie tai ir kalbu“, – kūrinio idėją paaiškino menininkas.

Jis norėtų, kad darbas ištvertų gamtos stichijas iki pirmosios pavasario dienos.

Tai būtų simboliška, nes tada pas žmones grįžta daugiau šviesos, o gamta tarsi persikrauna ir pradeda naują gyvybės ciklą.

Instaliacija yra viešosios įstaigos Kauno tvirtovės parko surengto kultūros paveldo festivalio „Baterija“ dalis.

Kauno tvirtovės parko direktorius Egidijus Bagdonas sakė, kad dienoms trumpėjant, nuotaikai prastėjant ir kylant slogučiui dėl koronaviruso pandemijos buvo nuspręsta praskaidrinti žmonių nuotaiką ir tuo pat metu pristatyti Kauno tvirtovės pastatus.

„Kauno tvirtovė yra ne tik fortai, bet ir daug kitų statinių. Vieni iš jų – baterijos, todėl šį festivalį taip ir pavadinome.

M.Maziliausko kūrinys prie I forto – vienas iš festivalio kūrinių. III ir IV fortuose gruodžio mėnesį vyks ir su fortų istorija bei dabartimi susijusių fotografijų ir vaizdo filmukų, kurie filmuoti bepilotėmis skraidyklėmis, pristatymai“, – kalbėjo E.Bagdonas.

Kadangi susibūrimų tenka vengti, parodų atidarymų nebus, jas lankyti galės pavieniai žiūrovai. Projektai bus pristatomi ir internete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.