Animacinio filmo „Na, palauk!“ Vilkas ir Zuikis taps sveikuoliais

Su rusišku animaciniu serialu „Na, palauk!“ užaugo kelios kartos daugelyje šalių, tarp jų – ir Lietuvoje, jis priklauso kino aukso fondui. Bet studija „Sojuzmultfilm“ užsimojo sukurti serialo tęsinį ir sušiuolaikinti legendinius herojus. Tokius užmojus lydi tiek žiūrovų, tiek dar likusių gyvų originaliųjų „Na, palauk!“ autorių pasipiktinimas.

Senieji animacinio serialo „Na, palauk!“ personažai (viduryje) turėjo milijonus gerbėjų, o naujieji kelia susierzinimą.
Senieji animacinio serialo „Na, palauk!“ personažai (viduryje) turėjo milijonus gerbėjų, o naujieji kelia susierzinimą.
Rusų animacijos klasikas, režisierius ir dailininkas J.Noršteinas.
Rusų animacijos klasikas, režisierius ir dailininkas J.Noršteinas.
Seriale „Na, palauk!“ atsiras naujų antraplanių personažų: barsukas Timas, stirna Ulia ir ežiukas Šu.
Seriale „Na, palauk!“ atsiras naujų antraplanių personažų: barsukas Timas, stirna Ulia ir ežiukas Šu.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 22, 2020, 12:37 PM

Sovietiniais laikais kino studija „Sojuzmultfilm“ buvo pagrindinė animacinių filmų kūrėja ir išleido į gyvenimą ne vieną įsimintiną herojų.

Dabartiniai jos šeimininkai ėmėsi pelningo verslo – perkurti senus populiarius filmus ir šitaip užsidirbti iš sovietinio paveldo.

Tokio likimo jau sulaukė Rūgpienių kaimas ir jo herojai dėdė Fiodoras, katinas Matroskinas, Šarikas, nufilmuotas poliarinio lokiuko Gudručio (rus. Umka) istorijos finalas: įkandin draugo jis nuėjo prie naujametės eglutės, o po to grįžo pas mamą.

Nors 7-ojo dešimtmečio pabaigos filmo tiesioginiame tęsinyje keistokai atrodo mūsų laikų realijos, naujosios serijos autoriams tai nė motais.

Dabar nusitaikyta į kultinį „Na, palauk!“. Kad filmas bus perleistas, paaiškėjo dar pernai rudenį. Žadėta pirmąją seriją parodyti 2020-ųjų pabaigoje, o iš viso jų bus 26. Dabar šnekama jau apie 52 serijas.

Be to, filme atsiras naujų antraplanių personažų: ežiukas Šu, barsukas Timas ir stirna Ulia.

Kino studija patikino, kad tai ne senųjų serijų tęsinys, o istorijos suaktualinimas, „išsaugant tradicinį gero stiliaus komedijos žanrą be dialogų“.

„Sojuzmultfilm“ jau atskleidė, kaip atrodys naujojo filmo personažai. Jie iš esmės pakeisti.

Vietoj visiems pažįstamo brandaus Vilko chuligano, vilkinčio jūreiviškus marškinėlius (žargoniška kalba – telniašką), žiūrovai išvys jauną personažą su koralų spalvos berankoviais marškinėliais (rusų šnekamojoje kalboje jie vadinami „maike alkoholike“ – sovietiniais laikais tokie marškinėliai paprastai buvo neatsiejamas alkoholiko atributas), mėlynomis sportinėmis kelnėmis ir baltais kedais su juodais brūkšneliais.

Ant letenos – masyvus laikrodis. Kaip sakoma, pretenduoja į madingą vaikiną. Maža to, Vilkas neberūkys!

Pasak „Sojuzmultfilm“ direktoriaus Boriso Maškovcevo, Vilkui teks mesti rūkyti, kad žiūrovai nebelaikytų jo darbininkų klasės atstovu.

„Laikai pasikeitė ir mes turime atitikti naująjį kontekstą. Juolab kad dabar reikalavimai animaciniam turiniui, jo saugumui gerokai padidėjo“, – sakė B.Maškovcevas. Jo nuomone, animaciniai filmai turi atlikti pedagoginę funkciją ir rodyti „tinkamus elgesio modelius“.

Vilko įvaizdį autoriai sakė rinkę iš 50 variantų, tarp jų – 18 šukuosenų ir keturių uodegų. Ne mažiau vargta ir dėl Zuikio.

„Mūsų kūrybinė grupė ilgai ieškojo padaužos herojaus šiuolaikinio įvaizdžio, buvo sukurta daugiau kaip 30 variantų.

Mums rūpėjo subalansuoti personažo bruožus, o sykiu išsaugoti klasikinės versijos perimamumą“, – aiškino „Sojuzmultfilm“ generalinė prodiuserė Julija Osetinskaja.

Tačiau klasikinės „Na, palauk!“ versijos gerbėjus „Sojuzmultfilm“ naujadarai suerzino ir sukėlė pasipiktinimo bangą: jiems nepatinka Vilko ir Zuikio įvaizdis, nepatinka pati idėja perfilmuoti serialą, o Zuikį jie lygina su kiškute Džiudi Hops iš „Disney“ studijos „Zootropolio“ („Zootopia“).

„Vilkas kažkoks saldus. Norime Vilko, kuris rūkytų ir trankytųsi“, – socialiniuose tinkluose reikalavo vieni žiūrovai.

„O Zuikis išties tapo stileiva, naują „Apple Watch“ nešioja. Ir apskritai toks jausmas, kad jis ką tik iš sporto klubo išpuolė ir nulėkė gerti glotnučio“, – juokėsi kiti.

Neliko be komentarų ir naujieji serialo personažai. Štai vienas interneto vartotojas atkreipė dėmesį į stirną Ulią: „Sojuzmultfilm“, aš norėčiau jūsų paklausti.

Stirna Ulia, kaip suprantu, gimininga tikrosioms stirnoms, tačiau ji turi ragus su dviem spiralėmis. Bet ragus turi tik patinai. Vadinasi, stirna Ulia – translytė?“

Interneto platforma DTF, skirta žaidimams, kinui, technologijoms aptarti, tiesiai paragino: „Palikite klasiką ramybėje!“ ir atkreipė dėmesį į tai, kad interneto vartotojams nauji personažai nepatiko dėl visai paaiškinamų dalykų: jie išties kopijuoja Holivudą, o besišypsanti eglutė ant barsuko Timo marškinėlių panaši į kakučio emociuką. Štai tokia žaisminga pranašystė prieš filmo pasirodymą!

„Jeigu pasidomėtume didžiųjų žiniasklaidos priemonių pranešamomis naujienomis, gali pasirodyti, kad projektas pasmerktas sėkmei – juo net iš anksto susidomėjo kinai.

Studija daug kalba apie tai, kokiu teigiamu pavyzdžiu jaunųjų žiūrovų auditorijai taps naujojo „Na, palauk!“ personažai.

Madingas herojų įvaizdis, jų įžvalgus protas, gerumas ir energija, „Sojuzmultfilm“ nuomone, turi sukelti didžiulį šiuolaikinių vaikų ir jų tėvų pasitikėjimą.

Žinoma, visais tais pliusais galėsime įsitikinti palaukę metų pabaigos, kai pasirodys pirmosios naujojo formato serijos“, – nelabai tikėdamas „Sojuzmultfilm“ tikinimais rašė DTF autorius.

Originaliojo „Na, palauk!“ vienas kūrėjų scenaristas Feliksas Kandelis pokalbyje su leidiniu „Podjom“ irgi pasiūlė „Sojuzmultfilm“ sukurti savo personažus, o ne šiuolaikinti senus.

„Nesuprantu šito, mano nuomone, tai siaubinga. Nuo pat pirmojo scenarijaus, kurį, beje, turiu, buvo sukurtas Vilko, Zuikio, kitų herojų įvaizdis.

Palikite juos, sugalvokite savo personažus ir žaiskite su jais, kiek norite“, – pareiškė F.Kandelis ir pridūrė, kad kurti tęsinio nebuvo pakviestas nė vienas originaliojo „Na, palauk!“ autorius.

Tačiau daugiau jis nelabai ką gali padaryti, nes Rusijos intelektinių teisių teismo prezidiumas nutarė: sovietinio animacinio filmo „Na, palauk!“ neterminuota autorinė teisė perėjo studijai „Sojuzmultfilm“.

„Esama tiek daug įvairiausių teisminių ir neteisminių aktų, jau patvirtinusių „Sojuzmultfilm“ teises, kad jų užginčyti iš esmės neįmanoma.

Bijau, kad čia visi įrankiai ir teisės vis dėlto yra gamintojo pusėje“, – padėtį pakomentavo teisininkas, patentinis patikėtinis Vladimiras Rybinas.

Rusų animacijos klasikas, režisierius ir dailininkas Jurijus Noršteinas, filmų „Ežiukas rūke“, „Lapė ir kiškis“, „Garnys ir gervė“, „Pasakų pasaka“ autorius, dar prieš metus sakė: jeigu jam kas nors pasiūlytų kurti „Na, palauk!“ tęsinį, jis už jokius pinigus nesutiktų, nes garbė brangesnė. Bet kiti ėmė ir padarė.

Interneto leidinio dailystorm.ru paklaustas, kaip jam atrodo rezultatas, režisierius į miltus sumalė ir kompaniją „Sojuzmultfilm“, ir naujosios „Na, palauk!“ versijos Zuikį su Vilku.

Pasak metro, esmė net ne ta, kad herojai, kaip priekaištaujama, pavaizduoti „Disney“ filmų maniera (garsusis sovietinis animacinis filmas, nėra ko slėpti, taip pat kai kuo priminė Vakarų kolegų darbus, o „Disney“ tikrai ne prasčiausias pavyzdys), bet todėl, kad tai paprasčiausias š..as!

„Nėra ten meno, nėra nuoširdumo – tik užsakymas, tik pinigai. Argi galima rimtai kalbėti apie tą š..dą, kurį dabar daro „Sojuzmultfilm“?

Tai tas atvejis, kai kitų nuomonė visiškai neturi jokios reikšmės. Svarbu tik „babkės“, kurios turi švytėti prieš akis! Ir daugiau nieko.

Žodžiai „kultūra“, „kūryba“ – jau iš rudimentų. Tai ne iš mūsų žodyno. Visiems svarbu kas kita: valiuta, doleriai, kiek projektas kainuos, kiek gaus iš apyvartos, ką apgaus!“ – nerinkdamas žodžių rėžė J.Noršteinas.

Paklaustas, ar jau matė naujuosius personažus, dailininkas buvo lakoniškas: „Mačiau, bet juk į tai neįmanoma žiūrėti!“

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth