Mirė žymus baltistas, italų kalbininkas prof. habil. dr. Guido Michelini

Mirė žymus italų baltistas, Parmos universiteto profesorius Guido Michelini, ketvirtadienį pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Baltistas, italų kalbininkas prof. habil. dr. Guido Michelini.<br>kf.vu.lt, (J.Kirkučio) nuotr.
Baltistas, italų kalbininkas prof. habil. dr. Guido Michelini.<br>kf.vu.lt, (J.Kirkučio) nuotr.
Baltistas, italų kalbininkas prof. habil. dr. Guido Michelini.<br> Lietuvių kalbos instituto nuotr.
Baltistas, italų kalbininkas prof. habil. dr. Guido Michelini.<br> Lietuvių kalbos instituto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 26, 2020, 5:17 PM, atnaujinta Nov 26, 2020, 8:29 PM

Užuojautą dėl mokslininko mirties pareiškė prezidentas Gitanas Nausėda, laikinasis švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

„Lietuva neteko brangaus ir ištikimo bičiulio, visą gyvenimą paskyrusio lyginamosios kalbotyros, Lietuvos ir Europos kultūros istorijos tyrimams, susiejusio Italiją ir Lietuvą svarbiais mokslo, literatūros ir draugystės ryšiais, skleidusio žinias apie Lietuvą, jos kalbą ir istoriją visame pasaulyje. Man asmeniškai trūks naujų profesoriaus G. Michelini lituanistinių darbų“, – rašoma šalies vadovo užuojautoje.

A. Monkevičius sako, kad mokslininko mirtis yra didelė netektis pasaulio baltistų bendruomenei ir lietuvių kultūrai.

„Profesorius G. Michelini atliko reikšmingą vaidmenį lituanistikoje tyrinėjant Mažosios Lietuvos raštiją ir baltistikoje tiriant prūsų ir baltų kalbų istoriją. Jis taip pat buvo lietuvių kultūros ir literatūros ambasadorius Italijoje – savo vertimais ir straipsniais pristatė italams lietuvių literatūrą, istoriją, kultūrą, dalyvavo ne tik Italijos, bet ir Lietuvos moksliniame ir kultūriniame gyvenime“, – sakė A. Monkevičius.

Italų kalbininkas, baltistas, indoeuropeistas, vertėjas profesorius Guido Michelini daktaro disertaciją ir habilitacinį darbą apsigynęs Vilniaus universitete, daugiausia tyrė ir publikavo Mažosios Lietuvos lietuvių kalbos senuosius paminklus – Simono Vaišnoro, Martyno Mažvydo, Jono Bretkūno ir kt. tekstus, analizavo Mažosios Lietuvos giesmynus – lietuviškų tekstų ir jų melodijų šaltinius.

Mokslininkas taip pat tyrė prūsų kalbos ir baltų kalbų istorijos problemas, į italų kalbą vertė grožinius lietuvių literatūros kūrinius, spaudoje skelbė straipsnius apie Lietuvos istoriją, lietuvių ir italų kultūrų ryšius.

G. Michelini buvo Lietuvos mokslo akademijos užsienio narys, už nuopelnus apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordinu, Kultūros ministerijos medaliu.

Prisimindami Profesorių G. Michelini dalinamės jo paskaitos apie lietuvių kalbą, vykusios š. m. sausio 5 dieną Lietuvos nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje, įrašu:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.