Valdovų rūmų muziejaus Metų muziejininke tapo kultūros istorikė Rita Lelekauskaitė

Tęsdama tradicijas, paskutinį metų mėnesį Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų bendruomenė išrinko 2020 m. labiausiai nusipelniusį, daugiausia ryškiausių arba sudėtingiausių darbų nuveikusį kolegą.

 R.Lelekauskaitė. <br> LDK valdovų rūmų nuotr.
 R.Lelekauskaitė. <br> LDK valdovų rūmų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2020, 11:08 AM

2020-ųjų pabaigoje Metų muziejininko vardas suteiktas ir premija skirta muziejaus Mokslinių tyrimų skyriaus kultūros istorikei Ritai Lelekauskaitei. Garbingas apdovanojimas skirtas už ypač aktyvią bei produktyvią metinę veiklą ir išskirtinius darbo rezultatus, susijusius su dalyvavimu svarbiausiuose muziejaus projektuose.

„2020-ieji visoms muziejinėms institucijoms tapo iššūkių metais, tačiau muziejininkai nenuleido rankų, ieškojo naujų bendravimo su lankytojais formų, dirbo prie virtualių projektų, o daugiausia jėgų vis dėlto atidavė vadinamiesiems „nematomiems“ muziejiniams darbams.

Akivaizdu, kad į tokio pobūdžio veiklas krypo ir visų Valdovų rūmų muziejaus bendruomenės narių žvilgsnis: šiais metais visi kartu nusprendėme paskatinti žmogų, su kuriuo mūsų lankytojai susipažįsta ne visada tiesiogiai, bet per parodų, leidybos ir kitus projektus.

Manome, kad tikrai mūsų visų dėmesio ir paskatinimo verta jauna kultūros istorikė, dailės paveldo tyrinėtoja Rita Lelekauskaitė, be kurios didžiulio indėlio ir kruopštumo nebūtume įgyvendinę daugelio didelių muziejaus užmojų, kuriems realizuoti reikia daug laiko ir darbo.

Būtina pažymėti ir R. Lelekauskaitės sugebėjimą dirbti kolegų grupėje, norą siekti paties geriausio rezultato, pasirengimą ateiti kitiems į pagalbą. Taip pat norisi priminti, kad R. Lelekauskaitė jau kelerius metus itin aktyviai dalyvavo daugelyje įsimintiniausių parodinių projektų ir labai prisidėjo prie solidžių katalogų rengimo.

Tikimės, kad šis paskatinimas suteiks jaunai mokslininkei dar daugiau kūrybinės energijos. O apskritai tai vienos nominacijos muziejuje jau ima nebeužtekti, nes labai daug darbuotojų, dažnai veikdami kartu, gali pasigirti puikiais rezultatais ir yra verti, kad būtų įvertinti jų nuopelnai“, – sveikindamas laureatę sakė Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas.

Valdovų rūmų muziejaus kultūros istorikė R. Lelekauskaitė įvertinta už itin aktyvią ir produktyvią veiklą 2020 metais. Metų muziejininko vardą suteikę ir vienkartinę premiją skyrę muziejaus Strateginio planavimo komiteto nariai atkreipė dėmesį į išskirtinius R. Lelekauskaitės darbo rezultatus, susijusius su dalyvavimu svarbiausiuose muziejaus projektuose, kurie padeda viešinti muziejaus rinkinius ir aktualinti po visą pasaulį pasklidusį lituanistinį paveldą, grąžinti jį į mūsų kultūrinę apyvartą ir į istorinę atmintį.

Vienas tokių įsimintiniausių pastarųjų metų projektų, prie kurio įgyvendinimo labai prisidėjo R. Lelekauskaitė, – netrukus pasirodysiantis tarptautinės parodos „Radvilos. Kunigaikščių istorija ir paveldas“ katalogas.

R. Lelekauskaitė aprašė daugiau nei 200 istorinių dailės vertybių (t. y. daugiau nei pusę parodos eksponatų), parengė turiningą įvadinį tekstą, daugiau nei 100 iliustracijų anotacijas, dalyvavo peržiūrint knygos maketo korektūras. Tačiau ne mažiau svarbūs ir kiti jos darbai, tokie kaip minėtos parodos virtualaus gido „Virtuali pažintis su kunigaikščiais Radvilomis“ sukūrimas ir įgyvendinimas, šioje ir anksčiau rengtose parodose vestos ekskursijos, paruoštos ir perskaitytos paskaitos.

Valdovų rūmų muziejaus Mokslinių tyrimų skyriaus vedėjas Gintautas Striška džiaugiasi, kad pelnytas R. Lelekauskaitės įvertinimas – didelė paskata ir jos kolegoms mokslininkams, kurie taip pat dažnai nuveikia daug „nematomo“ darbo – atlieka tyrinėjimus, rengia jų ataskaitas, parodų ir leidybos projektus. „Metų muziejininko nominacija viena, tačiau įvertinimu bei dėmesiu šiai sričiai, neabejoju, labiausiai džiaugiasi visa mokslininkų grupė“, – teigia jis.

Kasmet teikiamas Metų muziejininko vardas ir premija jau tapo Valdovų rūmų muziejaus tradicija. Tokį apdovanojimą iki šiol yra pelnę Parodų ir leidybos skyriaus vedėjas Marijus Uzorka, Bendrųjų reikalų skyriaus vedėja Ernesta Sargūnaitė ir užsienio ryšių vadovė Daiva Mitrulevičiūtė, Mokslinių tyrimų skyriaus vyriausioji restauratorė Jurgita Kalėjienė, buvusi muziejaus gidė Elena Gasiulytė, Edukacijos skyriaus vyriausioji edukatorė Vida Kaunienė.

Remiantis Metų muziejininko vardo suteikimo ir premijos skyrimo nuostatais, šis apdovanojimas skiriamas kasmet gruodžio mėnesį už išskirtinai reikšmingą indėlį į konkrečių metų muziejaus gyvenimą: aktyvų dalyvavimą muziejaus veikloje, veiklos novatoriškumą, naujų veiklos formų diegimą, reikšmingų ir unikalių eksponatų rezultatyvią paiešką, vertybių konservavimą, restauravimą, mokslinius tyrimus, populiarinimą, parodų ir leidinių rengimą bei kitas muziejines veiklas.

Skiriamos premijos dydis negali viršyti 100 proc. nominuojamam darbuotojui nustatyto tarnybinio atlyginimo dydžio. Premija skiriama iš muziejaus uždirbtų lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?