Antrą Šv.Kalėdų vakarą – virtualios Kalėdos su choru „Jauna muzika“

Kiekvienais metais choras „Jauna muzika“ kviečia susitikti per Šv.Kalėdas ir drauge dalytis šiltomis muzikinėmis akimirkomis. Tačiau šiemet gražiausios žiemos šventės bus kitokios. Jos nebus geresnės ar blogesnės, tiesiog neįprastos ir gal šiek tiek kuklesnės.

Choras „Jauna muzika“ su klausytojais bendraus virtualiai.
Choras „Jauna muzika“ su klausytojais bendraus virtualiai.
Choras „Jauna muzika“ su klausytojais bendraus virtualiai.
Choras „Jauna muzika“ su klausytojais bendraus virtualiai.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 25, 2020, 12:50 PM

Nepaisydamas to, kolektyvas dovanos muziką savo klausytojams virtualiai ir gruodžio 26-osios vakarą, 19 val., įprastu tradicinio kalėdinio koncerto metu, choras kvies kartu džiaugtis esamuoju laiku – videopremjerą pristatys LRT portale, LRT „Facebook“ ir choro „Jauna muzika“ „YouTube“ paskyrose.

Šiam chorui tai nėra pirmas tokio formato videodarbas – pavasarį per pirmąjį karantiną „Jauna muzika“ virtualiu choru pristatė Vaclovo Augustino kūrinį „Da Pacem, Domine“.

Galima sakyti, kad virtualybė šią akimirką yra bene svarbiausia susiekimo ir bendravimo priemonė visame pasaulyje.

Tokį muzikinį bendravimo būdą vėl pasirinko ir „Jauna muzika“, kuri pristato naują Kalėdinį virtualų chorą. Tai anglų kompozitoriaus Richardo Farranto (~1530–1580) trys giesmės chorui ir basso continuo: „Call to remembrance“, „Hide not thou thy face“ ir „Lord, for thy tender mercy‘s sake“.

Kartu su „Jauna muzika“ virtualiame chore pasirodys basso continuo ansamblis: Rimvydas Mitkus (vargonai) ir Povilas Jacunskas (violončelė). Instrumentininkai, kaip ir dvidešimt vienas choristas, savo partijas virtualiam chorui iš namų įrašė kiekvienas atskirai.

Kompozitorius R.Farrantas labiausiai žinomas dėl savo giesmės „Lord, for thy tender mercy‘s sake“. Tačiau šio kūrinio kilmė neaiški. Jis buvo priskirtas  R.Farrantui, vėliau Johnui Hiltonui (1599–1657) ir Tomui Talliui (1505–1585). 

Menotyrininkai spėja, kad šią kompoziciją R.Farrantas galėjo pridėti prie jau egzistuojančių savo kūrinių. Tekstas iš Henry Bullo (1530–1575) krikščioniškų maldų ir šventų meditacijų (1566 m., Christian Prayers and Holy Meditations).

Kiti du kūriniai, „Call to remembrance“ ir „Hide not thou thy face“, sukurti pagal Šventojo rašto psalmių (25 ir 27) tekstus.

„Mažai žinomo XVI a. britų kompozitoriaus R.Farranto trys dainos turėjo būti kalėdinio koncerto puošmena. Džiaugiuosi, kad šiuo grožiu galėsime pasidalyti bent virtualiai“, – sakė choro meno vadovas V.Augustinas.
 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.