Muzikinė pagalba į namus – klasikine gitara grojantiems jaunuoliams

Užklupus visą pasaulį sukausčiusiai pandemijai, nemažai iššūkių patiria ne tik visas kultūros sektorius, bet ir muzikos mokyklų pedagogai bei auklėtiniai. Pamokos daugiausia vyksta nuotoliniu būdu, todėl kyla sunkumų dėl garso perteikimo.

Ch.Ruebensas. <br> T.Tereko nuotr.
Ch.Ruebensas. <br> T.Tereko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2020, 12:35 PM

Naujausiu savo projektu Chrisas Ruebensas bent iš dalies siekia pagerinti šią situaciją – šiomis dienomis pasirodys jo sumanytas klasikinės gitaros kūrinių ir jų įrašų rinkinys.

„Seniai svajojau parašyti konceptualiai apgalvotą klasikinės gitaros kūrinių seriją vaikams ir jaunuoliams, o susiklosčiusi pasaulinė situacija ir nuotolinio darbo patirtis pamėtėjo mintį publikuoti ne tik natas, bet ir kūrinių garso įrašus“, – sakė klasikinės gitaros pedagogu daugiau nei dvidešimt metų dirbantis Ch.Ruebensas.

Pasak gitaristo, ypač svarbu, kad jaunuoliai, mokydamiesi groti gitara, būtų mokomi ne tik techniškai gerai atlikti kūrinius, bet ir gebėtų juos išgirsti ir taip patirtų tikrąjį muzikos džiaugsmą. Tad gitaristui visai natūraliai kilo mintis kartu su natomis pateikti ir kūrinių garso įrašus, kad mokydamiesi jaunuoliai galėtų vis pasiklausyti, kaip skamba kūriniai.

Gitaristo nuomone, ypač svarbu ir tai, kad bus pasiūlyta naujų kūrinių mišriems ansambliams: „Dažnai tik dėl didelio mokytojų entuziazmo prie jau egzistuojančio kūrinio yra prijungiamas koks kitas instrumentas – melodinė linija papildoma akordais ar kitu paprastu akompanimentu.

O būtent šios kategorijos kūriniuose yra labai svarbu suderinti ne tik meniškumą, bet ir tam tikrus edukacinius dalykus – kūrinys turi atitikti jį atliksiančio muzikanto objektyvius sugebėjimus pagal amžių, turi būti atsižvelgiama į lavinamuosius techninius, garsinius, muzikalumo reikalavimus.“

Šioje serijoje bus galima rasti kūrinių klasikinei gitarai, gitarų ansambliams ir gitarų bei fleitos ir smuiko ansambliams. Iš viso šią serija sudarys 18 kūrinių ir jų garso įrašų: „Karaliaus Artūro istorijos“, etiudai solo gitarai, „Vilties žemė“, „Slėnyje“. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Kūrinių leidybą organizuoja klasikinės gitaros kūrinius leiždianti leidykla „Auurk ed. Publishing“ (Belgija, www.new.auurk.com), o pagrindinis platinimo partneris Lietuvoje – Muzikos informacijos centras (www.mic.lt).

Daugiau apie Chrisą Ruebensą ir jo kūrybą – www.chrisruebens.com

Gitaristo, kompozitoriaus ir vokalisto Ch.Ruebenso kūryboje dera klasikinė, džiazo ir pasaulio (world) muzika, susiliejančios į unikalų ir drąsų skambesį. Koncertuodamas su Baltijos gitarų kvartetu ir savo ansambliu, gitaristas apkeliavo visą Europą ir Aziją.

Chriso kūriniai yra laimėję tarptautinių konkursų, juos atlieka, aranžuoja ir įrašinėja tarptautinio pripažinimo sulaukę atlikėjai. Iš Belgijos kilęs muzikantas savo namais dabar vadina Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.