Susipažinkite: Istorinė Lietuvos Respublikos Prezidentūra

Iš karto po Kalėdų į plačiuosius pasaulinio interneto vandenis išplaukė naujas skaitmeninis produktas – nuotolinis audiogidas www.rumuistorijos.lt, leidžiantis iš bet kurio pasaulio taško susipažinti su Kaune, Vilniaus g. 33, esančiu kultūros paveldo objektu, šiandien vadinamu Istorine Lietuvos Respublikos Prezidentūra. 

Nuotoliniame audiogide rumuistorijos.lt visus 7 pastato laikotarpius pristato istorinės asmenybės.
Nuotoliniame audiogide rumuistorijos.lt visus 7 pastato laikotarpius pristato istorinės asmenybės.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-01-01 14:47

Nuotolinis audiogidas rumuistorijos.lt skirtas skatinti kultūros edukaciją ir padidinti kultūros įstaigų ir jų teikiamų paslaugų prieinamumą tuo metu, kai muziejai uždaryti ir žmonių judėjimas apribotas. 

Nuotolinis audiogidas rumuistorijos.lt nustebins savo turiniu. Žinoma, istorijos profesionalams ne naujiena, kad pastatas, kuriame šiandien veikia Istorinė Lietuvos Respublikos Prezidentūra Kaune, nebuvo statytas kaip Prezidento rūmai, tačiau daugybei žmonių pirmą kartą atsivers tokia turtinga ir daugiasluoksnė pastato istorija, apimanti net 7 laikotarpius.

Nuo 2005 metų, kai muziejus pradėjo savo veiklą, Pirmosios Lietuvos Respublikos ir Prezidento rūmų (1919–1940 m.) pasakojimas buvo ir muziejaus, ir muziejininkų dėmesio centre. Dvidešimt dveji mums ideologiškai svarbiausi Prezidento rūmų metai paliko kitus 153 pastato metus kažkur toli paraštėse.

Tačiau pamažu brendo noras patyrinėti ir kitus mažiau pažintus laikotarpius: 2019 metais dienos šviesą išvydo kolektyvinė mokslinė monografija „Prezidento rūmai Kaune“, kurioje pristatyti tyrimų rezultatai ir aprašyti 7 pastato laikotarpiai: Kauno gubernija ir gubernatoriaus rūmai (1844–1915 m. rugpjūtis), Oberosto viršininko rezidencija Pirmojo pasaulinio karo metais (1915 rugpjūtis–1919 liepa), Lietuvos Respublikos Prezidento rūmai (1919 liepa–1940 birželis), Rūmai pirmosios sovietų okupacijos metu (1940 birželis–1941 birželis), Rūmai su iškelta nacistine svastika (1941 liepa–1944 liepa), Ilgasis sovietmetis (1944 rugpjūtis–1989 gruodis), Istorinių rūmų atgimimas (1989 gruodis–iki dabar).

O šiandien šie moksliniai tyrimai pristatomi daug platesnei auditorijai. Nuotoliniame audiogide rumuistorijos.lt visus 7 pastato laikotarpius pristato istorinės asmenybės, kurios suteikia pasakojimui gyvumo ir autentiškumo.

Kadangi į realių žmonių lūpas sudėti istorikų parengti tekstai, o ne tų žmonių autentiški prisiminimai ar citatos, šios asmenybės įvilktos į animacinio personažo pavidalą, taip suteikiant laisvę audiogido kūrėjams.

Taip į klausytoją prabyla: Saliamonas Feinbergas, Raseinių 1-osios gildijos pirklys, gyvenamąjį namą pavertęs Kauno gubernatoriaus rūmais; rūmuose būstinę įkūręs Oberosto viršininkas kunigaikštis pulkininkas Francas Izenburgas-Biršteinas; ilgametis Prezidento rūmų kanceliarijos viršininkas Pijus Bielskus; mažiau nei metus rūmuose praleidęs Ministras Pirmininkas ir Prezidento pareigas ėjęs Justas Paleckis, trumpam rūmuose apsistojęs Reichskomisaras Hinrichas Lozė, Ostlando viršininkas; mokytoja Stefanija, dvidešimt metų išdirbusi Mokytojų namuose, ir Prezidento Aleksandro Stulginskio anūkas, dažnai aplankantis buvusius senelio namus, dabar tapusius Istorine Prezidentūra.

Nuotolinis audiogidas rumuistorijos.lt išsiskiria plačiomis prieinamumo galimybėmis. Visos istorijos papasakotos 4 kalbomis: lietuvių, anglų, vokiečių ir rusų.

Žmonėms su regėjimo negalia parengtas ir įrašytas atskiras vaizdusis pasakojimas, kuris padeda „pamatyti“ ir pajausti rūmų atmosferą.

Žmonėms su klausos negalia parengtas vaizdo pasakojimas, įgarsintas lietuvių ir gestų kalbomis – jį gali žiūrėti ir visi kiti, norintys iš arčiau pamatyti rūmų aplinką ir vidų.

Šis nuotolinis audiogidas yra projekto „Nacionalinio M.K. Čiurlionio dailės muziejaus skaitmeninių paslaugų plėtra“ (projekto vadovas – Renata Mikalajūnaitė) II veiklos „Nuotolinio animuoto Istorinės Prezidentūros audiogido sukūrimas“ rezultatas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.