Estijoje šiemet įvyks pirmasis festivalis Baltijos šalių muzikos dienos

Šį pavasarį, balandžio 22 – gegužės 5 dienomis, Taline ir Tartu organizuojamos Baltijos šalių muzikos dienos – pirmasis tarptautinis forumas, skirtas pristatyti šio regiono šiuolaikinę muziką.

 „Synaesthesis“.<br> T.Tereko nuotr.
 „Synaesthesis“.<br> T.Tereko nuotr.
 „Baltijos tinklas“ Taline.<br> S.Tupits nuotr.
 „Baltijos tinklas“ Taline.<br> S.Tupits nuotr.
 „Baltijos tinklas“ Taline.<br> S.Tupits nuotr.
 „Baltijos tinklas“ Taline.<br> S.Tupits nuotr.
 „Twenty Fingers Duo“.<br> L.Narkevičiūtės nuotr.
 „Twenty Fingers Duo“.<br> L.Narkevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-01-18 15:39

Festivalį rengia Estijos, Latvijos ir Lietuvos kompozitorių sąjungos, dar 2019 metais įsteigusios organizaciją „Baltic Contemporary Music Network“ (Baltijos šiuolaikinės muzikos tinklas). Jos tikslas – bendromis jėgomis skverbtis į tarptautinę muzikinę erdvę.

Naujoji organizacija siekia didinti Baltijos šalių šiuolaikinės muzikos ir jos kūrėjų žinomumą, ieško potencialių partnerių kompozitoriams ir atlikėjams, kad jie galėtų imtis naujų tarptautinių projektų. Ypač akcentuojamas bendradarbiavimas su kaimyninių šalių muzikais.

Baltijos šalių šiuolaikinės muzikos dienos – pirmasis didelis Baltijos šiuolaikinės muzikos tinklo renginys. Tikimasi, kad festivalis skatins Baltijos šalyse ir aplinkinėse valstybėse gimstančių muzikinių idėjų mainus, padės kūrėjams ir atlikėjams sekti naujosios muzikos tendencijas kaimyninėse šalyse.

„Džiaugiuosi, kad šiais nelengvais laikais Baltijos šalių organizacijoms, susijusioms su šiuolaikinės muzikos raida, pavyksta kartu siekti bendrų tikslų. Nepaisant trikdžių ir neaiškumų, dvejus metus trukęs kryptingas mūsų darbas subrandins pirmuosius vaisius“, – sakė Lietuvos kompozitorių sąjungos pirmininkas Mykolas Natalevičius.

Pasak jo, nors Baltijos šalys nėra didelės, pasaulinėje naujosios muzikos scenoje jos puikiai matomos. Kita vertus, šiais laikais informacijos taip daug, o kultūros vyksmas toks intensyvus, kad būtina bendradarbiauti, prieš tai pasirinkus tam tikras kryptis. Būtent taip gimė pirmųjų Baltijos šalių muzikos dienų idėja: norisi tarptautiniu mastu atskleisti Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje kuriamos bei atliekamos šiuolaikinės muzikos įvairovę ir specifiką.

„Esu tikras, kad žiūrovams ir klausytojams festivalis padovanos neeilinių potyrių“, – pridūrė M. Natalevičius.

Šį pavasarį Estijoje debiutuosiantis forumas kitąmet bus rengiamas Kaune, 2023 metais – Rygoje, 2024-aisiais sugrįš į Estiją.

Muzikinė programa kaskart bus pasirenkama pagal vis naują temą. Šiųmečių Baltijos šalių muzikos dienų tema – DNR. Pasak organizatorių, norima atkreipti dėmesį į šiuolaikinės muzikos koncepcijų sąveiką su mokslu, biologija, genetika ir pamatine kultūra.

Festivalio atidarymo koncertas vyks antrajame pagal dydį Estijos mieste Tartu. Festivalyje skambės tik Baltijos šalių kompozitorių sukurta šiuolaikinė muzika.

Šių metų festivalyje Lietuvai atstovaus Šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“, styginių duetas „Twenty Fingers Duo“, Latvijai – orkestro „Sinfonietta Riga“ styginių kvartetas, fortepijoninis kvartetas „Quadra“. Taip pat dalyvaus Talino kamerinis orkestras, Estijos nacionalinis simfoninis orkestras ir Estijos filharmonijos kamerinis choras, sekstetas „Ensemble U:“ ir kiti.

Daugiau informacijos:

www.estonianmusicdays.com

www.balticnewmusic.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.