„Vonios“ trijulė kviečia į kitą realybę: galbūt panerti po vandeniu, o gal – į savo vidų

Sausio 27 d. 19 val. kultūrinių renginių išsiilgusių lankytojų laukia dar viena premjera namuose – šiuolaikinio šokio spektaklis „Vonia“. Tai – projektas, kuriame savo vizijas sujungia trys choreografės ir šokėjos: Greta Grinevičiūtė, Sigita Juraškaitė, Agnietė Lisičkinaitė.

 „Vonios“ trijulė.<br> V.Ruzgaitės nuotr.
 „Vonios“ trijulė.<br> V.Ruzgaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-01-26 14:38, atnaujinta 2021-01-26 14:39

Kažkada Agnietės išgirstas M. Ravelio kūrinys „Undinė“  kūrėją paskatino mąstyti apie skirtingų meno formų, laikmečių, kultūrų ir kiekvieno iš mūsų požiūrį į tokius, atrodytų, nekintančius įvaizdžius, kaip undinė. Šie apmąstymai persikėlė į vizijas, o pasidalijus mintimis su kolegėmis radosi ir būsimojo spektaklio „Vonia“ idėja. Trys menininkės pasirinko sau neįprastą kūrybinę formą ir spektaklio choreografiją kūrė individualiai, nieko nežinodamos apie viena kitos darbą.

Vonia kaip objektas, o dar tiksliau – vonios kambarys liko vienintelis bendras trijulės kūrybos vardiklis. Ši asmeninė erdvė dažnai priskiriama išskirtinai moteriai, kaip  saugi, intymi erdvė, kurioje ji gali būti savimi. Nors reklaminiuose siužetuose moteris vonioje dažniausiai rodoma rami ir savimi pasitikinti, tikrovėje yra kitaip. Buvimas vonioje tolygus akistatai su savimi, savęs įvertinimui, o dar dažniau – nuvertinimui.

Pasukusios individualių tyrinėjimų keliu, choreografės atrado itin skirtingus požiūrio kampus gvildendamos vonios temą. Scenografo Vlado Suncovo patalpintos į sąlyginę erdvinę instaliaciją, šokėjos nuo pat pradžių planavo pasirodymą rengti neįprastoje erdvėje, o pastaruosius porą mėnesių ėmė tikslingai ruoštis video formato premjerai.

Įvardinti kiekvienos kūrėjos erdvės temas būtų sunku, tačiau visos jos atsispiria nuo konkretaus pagrindo – vienišos undinės įvaizdžio, objektofilijos sąvokos ar visiems gerai pažįstamos prokrastinacijos būsenos.

Kūrybinio proceso metu su šokėjomis dirbo dramaturgė Sigita Ivaškaitė, kuriai buvo patikėta vienu metu stebėti visų menininkių darbą ir sujungti tris dalis į vientisą spektaklį. Savaime suprantama, jog galutinis kūrinys neišvengiamai kalba apie moters būsenas, savęs suvokimą šiandienoje, o gal ir žymiai platesniame laiko spektre.

Publikai perteikti iš pirmo žvilgsnio sudėtingos struktūros kūrinį padės operatorė Odeta Riškutė, kompozitorė Gailė Griciūtė, šviesų dailininkas Julius Kuršis bei kostiumų dailininkė Morta Nakaitė.

Kūrybinė „Vonios“ komanda kvies žiūrovus atitrūkti nuo kasdienybės ir tuo pačiu metu pamatyti save ar savo artimą kiek kitokioje realybėje, galbūt panerti po vandeniu, o gal – į savo vidų.

„Facebook“ tiesioginė transliacija: https://www.facebook.com/events/329346282063070/

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.