Paryžiaus Pompidou centre – Giedrės Žickytės filmas „Šuolis“

Tarptautinių kino kritikų įvertinimo ir apdovanojimų sulaukęs režisierės ir prodiuserės Giedrės Žickytės dokumentinis filmas „Šuolis“ („The Jump“) 2021-ųjų kelionę pradeda Prancūzijoje ir toliau tęs Skandinavijoje bei Šiaurės Amerikoje.  „Šuolis“ atrinktas į kasmet Biarico kurorte vykstančio pagrindinio Prancūzijos dokumentinių filmų festivalio konkursinę „FipaDoc“ programą, o išskirtiniame seanse Nacionaliniame Georges'o Pompidou meno ir kultūros centre įvyks Paryžiaus premjera. 

Kadras iš filmo „Šuolis“.
Kadras iš filmo „Šuolis“.
G.Žickytė filmą „Šuolis“ pristatė Romos kino festivalyje.
G.Žickytė filmą „Šuolis“ pristatė Romos kino festivalyje.
Kadras iš filmo „Šuolis“.
Kadras iš filmo „Šuolis“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 29, 2021, 12:06 PM

„Iki paskutinės akimirkos festivalio „FipaDoc“ rengėjai neprarado vilties rodyti filmus dideliame ekrane. Prancūzai – prisiekę kino ir kino teatrų aistruoliai, todėl jų vyriausybei pratęsus karantino apribojimus, festivalis nusprendė, kad jo industrijos renginiai ir konkursas vyks jau taip visiems tapusioje įprastoje virtualioje erdvėje. Tačiau pavasarį filmai publikai bus parodyti  ten, kur ir dera, – didžiajame ekrane, iškart, kai tik bus atdaryti kino teatrai.

Labai dėl to džiaugiuosi, nes virtualus festivalis vis dėlto išlieka pakaitalu – su kokybišku turiniu, bet be dvasios. Prarandama magiška bendra kino patirtis salėje ir tas ypatingas kino festivalio šurmulys, kai, atrodo, visas miestas tą savaitę gyvena tiesiog kinu!

Tačiau tokia dabartinė tikrovė, ir turime susitaikyti dėl bendro visų mūsų saugumo. Mūsų filmui ir taip labai pasisekė šiuo sudėtingu metu – dar tik per keturis mėnesius trunkančią festivalinę pandeminę kelionę „Šuolis“ greta virtualių kino festivalių turėjo gyvus pristatymus kino teatruose Romoje, Varšuvoje, Maskvoje, Taline, Malmėje.

Mūsų filmo pardavimo agentas juokauja, kad buvau daugiausia keliaujančia režisiere 2020 metais“, – pasakojo filmo režisierė G.Žickytė. 

Prestižiniame „FipaDoc“ festivalyje režisierės G.Žickytės filmas atrinktas į tarptautinę konkursinę programą tarp dešimties dokumentinių filmų, jau įvertintų daugelio kritikų bei pelniusių apdovanojimų. Tai pirmas kartas, kai į šį festivalį pakviestas kūrėjo darbas iš Lietuvos. 

„FipaDoc“ – Prancūzijoje puikiai žinomas dokumentinio kino festivalis, gausiai lankomas dokumentinio kino industrijos profesionalų. Kadaise, dar dirbant dokumentinių filmų festivaliuose Lietuvoje, yra tekę ir pačiai Biarice lankytis. Festivalio programa ir organizatorių priėmimas paliko išties gerą įspūdį, o ir auditorija plati ir susidomėjusi, – „FipaDoc“ festivalio reikšmę komentavo Lietuvos kultūros atašė Prancūzijoje Austė Zdančiūtė. – Norisi pasidžiaugti, kad net galimai trečio karantino išvakarėse Prancūzijoje randasi būdų, kaip geriausiame šiuo metu įmanomame kontekste pristatyti lietuvišką filmą.

„Šuolis“ bus rodomas Pompidou centro dokumentinių filmų virtualioje platformoje, specialiame kartu su „France Télévisions“ organizuojamame seanse. Šiuo seansu partneriai užsimojo pasiekti plačiausią prancūzakalbę auditoriją, tad išties didelis dėmesys. Filmas neabejotinai to vertas.“

Po Prancūzijos „Šuolis“ kelionę tęs svarbiausiame Suomijos dokumentinių filmų festivalyje „DocPoint „International selection“ programoje. 20-ąjį jubiliejų festivalis švęs nuotoliniu būdu su 71 filmu iš 38 pasaulio šalių.

Taip pat „Šuolis“ atrinktas į „Doc Lounge“ kino platinimo programą, kurios metu 8 geriausi dokumentiniai filmai rodomi skirtinguose Skandinavijos miestų kino teatruose.

G.Žickytės filmas vėl keliaus ir už Atlanto – „Šuolis“ bus parodytas JAV, Kolorado valstijoje vykstančiame Durango filmų festivalyje. Filmas atrinktas į oficialią festivalio programą, kurioje yra 11 dokumentinių filmų. 

Praėjusiais metais vos per kelis mėnesius G.Žickytės dokumentinis filmas apkeliavo daugybę šalių bei kino festivalių Europoje, JAV ir Australijoje.

Tarptautiniame A klasės Varšuvos kino festivalyje „Šuolis“ pelnė geriausio dokumentinio filmo apdovanojimą, Čekijoje buvo nominuotas „Silver Eye Award“ už geriausią Rytų Europos dokumentinį filmą, o didžiausiame Šiaurės Amerikoje Niujorko dokumentinių filmų festivalyje DOC NYC sulaukė publikos pripažinimo, patekęs į favoritų dešimtuką. 

G.Žickytės dokumentinis filmas „Šuolis“ pasakoja Šaltojo karo metu nuskambėjusią lietuvio radijo operatoriaus Simo Kudirkos istoriją, kai, 1970 m. peršokęs iš sovietinio laivo į JAV pakrančių apsaugos katerį, jis paprašė politinio prieglobsčio, tačiau netrukus buvo grąžintas į sovietinių budelių rankas. Incidentas sukėlė milžinišką politinį sąmyšį JAV ir Sovietų Sąjungoje. Taip prasidėjo neįtikėtina istorija apie įkalinimą, atradimą, šlovę, laisvę ir jos kainą.

Režisierės G.Žickytės kurtą filmą „Šuolis“ prodiusavo studija „Moonmakers“ (Lietuva) su „VFS Films“ (Latvija) ir „Faites un Voeu“ (Prancūzija).

Filmo „Šuolis“ premjera Lietuvoje įvyks jau šiais metais. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.