Virtualios Užgavėnės Valdovų rūmuose kvepės šefo Gian Lucos Demarco kepamais Bonos Sforcos vafliais

Šiais metais negalime susitikti Užgavėnių procesijose, šokiuose ir karnavaluose, todėl Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai kviečia įsileisti šią šventę į savo namus.

Šefas Gian Luca Demarco.<br> Organizatorių nuotr.
Šefas Gian Luca Demarco.<br> Organizatorių nuotr.
 Organizatorių nuotr.
 Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramunė Vaičiulytė, Valdovų rūmų komunikacijos vadovė

2021-02-11 12:14, atnaujinta 2021-02-11 17:07

2021 m. vasario 13 d., šeštadienį, virtualioje erdvėje Valdovų rūmų muziejaus lankytojų lauks tikra puota: šefas Gian Luca Demarco mokys kepti Lietuvos ir Lenkijos valdovės Bonos Sforcos (Sforza, 1494–1557) mėgstamus itališkus nevole vaflius, vėliau bus galima dalyvauti pramoginėje viktorinoje apie elitinių Užgavėnių tradicijas ir pasiklausyti paskaitos apie brangakmenius.

„Yra žinoma, kad Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijoje kasmet vykdavo ypatingos elitinių Užgavėnių puotos, tuomet valdovai ir didikai puošdavosi kaukėmis, dalyvaudavo įvairiose linksmybėse bei ragaudavo įvairių patiekalų, tarp jų – greičiausiai ir valdovės Bonos Sforcos mėgstamų vaflių.

Išlikęs istorinis jų receptas jau ilgai mums nedavė ramybės. Valdovų rezidencijoje patiekalus ruošdavo patys geriausi virtuvės šefai, nemažai jų atkeliaudavo ir iš tolimų italų žemių. Laikydamiesi šios tradicijos, šiemet į Užgavėnių puotą pakvietėme žinomą virtuvės šefą italą Gian Lucą Demarco. Jis parodys, kaip šis desertas buvo gaminamas pagal senąjį receptą“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus Edukacijos skyriaus edukacijos metodininkė, projekto vadovė dr. Nelė Kostinienė.

Kaip tvirtina pats virtuvės šefas, dalyvavimas Valdovų rūmų muziejaus Užgavėnių puotoje jam buvo ne tik įdomi, bet ir vertinga patirtis, tai praturtino jo istorines žinias – šių vaflių receptas yra pakankamai gerai žinomas daugelyje Italijos regionų, teko leistis ir į virtualią gastronominę kelionę, patyrinėti recepto sudedamąsias dalis, kepimo techniką, pasidomėti, kokios buvo naudojamos originalios keptuvės.

„Išsikepti šiuos vaflius tikrai paprasta – tereikia nusipirkti reikiamus produktus“, – patirtimi dalijosi Gian Luca Demarco. Paklaustas apie vaflių skonį, pridūrė: „Šiems laikams tai nėra įprastas skonis – jis labai subtilus ir leidžia manyti, kad Lietuvos valdovai išties mėgavosi labai aukšto lygio patiekalais.“

Pasimėgauti šiais vafliais savo namuose galės kiekvienas – kepimo edukacija su šefu Gian Luca Demarco prasidės šį šeštadienį, vasario 13 d., 10.00 val. ir bus transliuojama numatytu laiku muziejaus paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. Svarbiausias namų darbas prieš tai – įsigyti reikiamų produktų: vynuogių misos, alyvuogių aliejaus, apelsinų, miltų ir cinamono.

Nuo 12.00 val. muziejaus paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ virtualių Užgavėnių puotą tęs pramoginė viktorina „Elitinių Užgavėnių tradicijos“. Joje Valdovų rūmų muziejaus istorikas Eimantas Gudas primins, kaip Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijoje linksmindavosi ir švęsdavo aukštuomenė bei kokios tradicijos lydėdavo šias puotas.

Užgavėnių šventę vainikuos vieša paskaita apie brangakmenius, rastus per archeologinius tyrinėjimus Vilniuje. 14.00 val. muziejaus paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ bus transliuojama paskaita „Brangakmeniai XIII a. pab. – XVII a. Vilniuje“, ją skaitys Valdovų rūmų muziejaus vyriausioji archeologė Rasa Valatkevičienė.

Tai pirmosios virtualios Užgavėnės Valdovų rūmų muziejuje, tačiau minėti šią šventę jau tapo muziejaus tradicija. Pirmosios istorinės žinios apie Užgavėnių karnavalą Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmuose yra iš valdovo Žygimanto Augusto (1544/1548–1572) laikų. Užgavėnių linksmybes mėgo ir Lietuvos didieji kunigaikščiai Vazos. Užgavėnių karnavalų metu vykdavo kaukių puotos, spektakliai, baletai, koncertai, rytinės medžioklės, riterių turnyrai, karuselės, būdavo važinėjama rogėmis ir rogutėmis, šaudoma iš lanko, lošiami azartiniai žaidimai, daugelį pramogų lydėdavo muzika. Karnavalų repertuarą neretai papuošdavo ir itališka opera, vokiškos komedijos, commedia dell`arte.

Visa renginių programa yra čia: https://www.valdovurumai.lt/aktualijos/uzgavenes-valdovu-rumuose_2021

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.