Teatro dieną ir vėl uždaryti kultūrininkai rankų nenuleidžia

Kovo 27-ąją dieną minimą Tarptautinę teatro dieną kultūrininkai ir vėl sutiks už uždarų durų, tačiau jau beveik penkis mėnesius žiūrovų į sales pakviesti negalintys teatrai rankų nenuleidžia – kviečia visus Teatro dieną švęsti virtualioje erdvėje ir žiūrovams siūlo specialius renginius.

Karantinas sujaukė kultūros įstaigų planus.
Karantinas sujaukė kultūros įstaigų planus.
Karantinas sujaukė kultūros įstaigų planus.
Karantinas sujaukė kultūros įstaigų planus.
Karantinas sujaukė kultūros įstaigų planus.
Karantinas sujaukė kultūros įstaigų planus.
Karantinas sujaukė kultūros įstaigų planus.
Karantinas sujaukė kultūros įstaigų planus.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 26, 2021, 12:08 PM

Praėjusių metų kovą įvestas karantinas kultūros įstaigoms sujaukė ne tik Teatro dieną, bet ir didžiąją dalį metų planų, o ši diena nė iš tolo neprilygo šventei, kokią kasmet esame įpratę matyti. Vasarą ir rudens pradžioje teatrai ir vėl galėjo tęsti savo veiklą, tačiau lapkritį pavasarinis scenarijus pasikartojo.

Nuo 1962 metų kovo 27-ąją švenčiama Tarptautinė teatro diena antrus metus iš eilės vyks už uždarų durų. Per 60 Lietuvoje veikiančių teatrų, operos ir scenos meno įstaigų ir toliau turės žiūrovus džiuginti virtualioje erdvėje, nes, anot prognozių, į teatrus žmonės negrįš dar bent du mėnesius.

„Bendradarbiaudami su teatrais matome, kad antrasis karantinas kai kuriais aspektais yra netgi sunkesnis už pirmąjį, nes trunka ilgiau ir pamažu išsenka finansiniai ištekliai. Pirmojoje 2020 metų pusėje dėl pandemijos buvo atšaukta arba į rudenį perkelta daugiau nei 800 spektaklių, tuo metu rudens statistika jau yra iškreipta, nes teatrai pradėjo planuoti trumpesniam laikotarpiui“, – rinkos situaciją apžvelgė „Tiketa“ komercijos direktorius Laurynas Vairys.

Antrojo karantino pradžioje didieji šalies teatrai pajamų šaltinių ieško aktyviau nei pirmojo karantino metu: pradėjo reguliariai rengti virtualių spektaklių transliacijas, pardavinėti spektaklių įrašus, o kai kurie, pavyzdžiui, Oskaro Koršunovo teatras – prekiauti savo teatro atributika ir taip prašyti žmonių pagalbos šiuo sudėtingu teatrui laikotarpiu.

„Per antrąjį karantiną teatrai ėmėsi naujovių, pradėjo labiau prekiauti spektaklių įrašais ir rengti virtualius pasirodymus. Savo platformoje turime įvairių virtualių renginių ir jie pasiteisina daugumai, bet būtent spektakliai demonstruoja geriausius pardavimus. Manome, kad tai susiję su tuo, jog virtualių spektaklių pasiūla rinkoje nėra didelė, palyginti su filmais ar koncertais“, – atskleidė L.Vairys.

„Puikiai matome, kokį smūgį tiek finansiškai, tiek morališkai pastaruosius metus patiria Lietuvos kultūra, todėl džiaugiamės, kad savo platformoje subūrę daugybę teatrų galime bent kiek prisidėti prie teatro gyvavimo. Suprantame, kad virtualus teatras niekada neprilygs tikram, bet tai puiki galimybė mėgautis teatru per karantiną ir paremti savo mylimą teatrą“, – teigė bilietų platinimo bendrovės atstovas.

Kauno teatrai šįmet Tarptautinę teatro dieną virtualioje erdvėje švenčia visą šią savaitę, o Alytaus miesto teatras šeštadienį rengia akciją „Leisk sugrįžti“, kuria siekia pabrėžti kultūros svarbą visuomenėje. O štai daugiausiai teatrų Lietuvoje suvienijanti bilietų platintoja „Tiketa“ grąžina tradicija tapusią simbolinę akciją nauju pavadinimu – „Teatro pavasaris“, kurios metu išdalijamos rekordinės spektaklių nuolaidos.

Net 39 šalies teatrų spektaklių įrašais bei transliacijomis prekiaujanti  bendrovė Tarptautinės teatro dienos proga paskutinį kovo mėnesio savaitgalį pateiks specialių siūlymų, tarp kurių – nauji spektakliai bei nuolaidos kultūrinių patirčių išsiilgusiems žmonėms. Už mažesnę kainą iš anksto įsigytas bilietas gali tapti puikia pramoga ir ilgajam Šv.Velykų savaitgaliui

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio