Paskirtos Vinco Kudirkos ir Vytauto Gedgaudo premijos

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną paskelbti prestižinių žurnalistikos premijų laureatai. Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos Vinco Kudirkos premija paskirta televizijos žurnalistei Nijolei Jačėnienei, o Vytauto Gedgaudo premijos laureate tapo žurnalistė Aurelija Arlauskienė. 

A.Arlauskienė ir N.Jačėnienė šiemet tapo žurnalistinių premijų laureatėmis.
A.Arlauskienė ir N.Jačėnienė šiemet tapo žurnalistinių premijų laureatėmis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2021, 1:38 PM, atnaujinta May 7, 2021, 2:34 PM

Šios dvi premijos tradiciškai skelbiamos ir teikiamos Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, tačiau šiemet dėl karantino premijų įteikimo ceremonija vyks birželį.

Nijolei Jačėnienei V.Kudirkos premija paskirta už jos režisuotą televizijos kultūros laidų ciklą „Saulė sodą sodino...“. Tautodailės metams skirto TV kultūros ciklo „Saulė sodą sodino...“ laidose dalyvavo tautodailininkai, čia buvo originaliai pristatoma jų sukurti vaizduojamosios (skulptūros, tapybos, grafikos, t. p. karpiniai), taikomosios (tekstilės, keramikos, juvelyrikos, medžio, metalo, iš vytelių, šaknų ar šiaudų pinti) ir paprotinės (sodai, kaukės, verbos, margučiai) dailės kūriniai, Lietuvos tautodailės raida, jos sąveika su kitais tradiciniais menais – lietuvių liaudies dainomis, šokiais, pasakojamąja tautosaka, prasiskverbusiais į šiuolaikinio žmogaus buitį ir būtį.

V.Kudirkos premija yra svarbiausia kasmetinė Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos premija. Ji skiriama žurnalistui arba jų kūrybinei grupei už brandžius, humanistines, etines vertybes ir pilietinės-patriotinės visuomenės ugdymo prioritetus puoselėjančius bei valstybingumą stiprinančius spaudos, radijo, televizijos ar fotožurnalistikos autorinius darbus už praėjusius metus.

V.Kudirkos premija skiriama kasmet nuo 1990 metų. Šią premiją daugiau nei dešimtmetį remia Lietuvos aludarių gildija.

A.Arlauskienei V.Gedgaudo premija paskirta už knygą „Operos legenda Irena Milkevičiūtė“. Operos solistė I.Milkevičiūtė žavėjo klausytojus išskirtiniu balsu. Ji atliko įsimintinus vaidmenis operose „Madam Baterflai“, „Bohema“, „Turandot“, „Traviata“, „Trubadūras“, „Karmen“, „Otelas“„ „Makbetas“, „Eugenijus Oneginas“, „Pikų dama“ ir daugelyje kitų. Scenoje ji praleido daugiau nei keturiasdešimt metų ir yra laikoma neatsiejama Lietuvos operos istorijos dalimi.

Kaip rašoma knygos pristatyme, A.Arlauskienė, rengdama knygą, kalbino I.Milkevičiūtės kolegas, studentus, kitus solistus, su kuriais jai teko dainuoti, muzikologus, spektaklių režisierius. Biografinę knygą parengusi A.Arlauskienė už savo analitinius straipsnius bei knygas buvo įvertinta ne viena prestižine premija.

V.Gedgaudo premija yra Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos kasmetinis apdovanojimas, skiriamas už praėjusių metų turiniu ir forma išskirtinius spaudos tyrinėjimus, radijo, televizijos, interneto ir fotožurnalistikos darbus. Ši premija skiriama nuo 1997 metų. V.Gedgaudo premiją finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

2021 metų V.Kudirkos ir V.Gedgaudo premijų darbų vertinimo komisijos nariai: Jolanta Beniušytė, Ginas Dabašinskas, Laisvūnas Karvelis, Raimondas Polis, Audronė Nugaraitė (komisijos pirmininkė), Jolanta Mažylė, Virginija Motiejūnienė, Virginijus Savukynas, Jonas Staselis ir Henrikas Vaitiekūnas.

2021 m. V.Kudirkos premija – 1500 eurų, V.Gedgaudo premija – 1000 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.