Fokuse – moterys: knyga, į lietuvišką kiną pirmą kartą žvelgianti iš feministinės perspektyvos

Kaip Lietuvoje atrodo moterų kelias į kiną? Kokius moters įvaizdžius kuria autoriniai bei komerciniai filmai? Ir kodėl tai turi rūpėti ne tik kino industrijos dalyvėms? Šiuos klausimus kelia nauja leidyklos „Lapas“ išleista knyga – Natalijos Arlauskaitės ir Linos Kaminskaitės sudaryta straipsnių rinktinė „Fokuse: moterys Lietuvos kine“.

Straipsnių rinktinę galima įsigyti leidyklos „Lapo“ el. knygyne www.leidyklalapas.lt.
Straipsnių rinktinę galima įsigyti leidyklos „Lapo“ el. knygyne www.leidyklalapas.lt.
Knygos bendrasudarytoja N.Arlauskaitė.
Knygos bendrasudarytoja N.Arlauskaitė.
Knygos bendrasudarytoja L.Kaminskaitė.
Knygos bendrasudarytoja L.Kaminskaitė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 14, 2021, 5:12 PM

Mintis sudaryti knygą, pirmą kartą lietuviško kino kontekste gvildenančią feministinę problematiką, anot kino ir kultūros istorikės, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentės L.Kaminskaitės, kilo siekiant prisidėti prie lyčių lygybės.  

„Šiuolaikinė kinotyra, koja kojon žengianti su svarbiais lyčių nelygybę aktualizuojančiais klausimais, gali pasiūlyti ir būdus apmąstyti šiuos procesus. Lyties reprezentacija, auditorijų studijos, kino profesijos formavimasis pagal lytį yra knygoje atsikartojantys aspektai, aprėpiantys ir šiuolaikinės kultūros problemas, ir platų kūrinių bei jų kūrėjų spektrą. Knyga kviečia atidžiau pažvelgti, ką matome ekrane ir kaip konstruojamas mūsų žinojimas apie lytį“, – sakė knygos sudarytoja.

Pasak N.Arlauskaitės, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorės, knygoje susitinka ne tik skirtingi žvilgsniai į kiną, bet ir skirtingi žvilgsnio masteliai: kalbama ir apie atskiras kino rūšis – dokumentiką, vaidybinį kiną ir videokūrybą, ir apie konkrečius filmus, moters vaizdinius bei moteris kūrėjas: „Skaitytojos ir skaitytojai gali keliauti per knygos straipsnius ir zoominti – pasirinkti tai bendresnį žvilgsnį, tai pritraukti vaizdą iki filmo ar kūrėjo(s).“

Kaip teigia sudarytoja, kinotyra ir kino istorija Lietuvoje neegzistuoja kaip stabili disciplina, ir tai turi savų privalumų.

„Užuot taikius bendrą ir sustyguotą būdą kalbėti apie kiną, knygos autorės ir autoriai, ateinantys iš skirtingų disciplinų, kalba sava kalba. 

Pavyzdžiui, Jelenos Šalaj pasakojimas apie kino kūrėjas ir jų profesines patirtis rodo psichologijos studijų pagrindą, Luko Brašiškio straipsnis apie Emiliją Škarnulytę – domėjimąsi ekofeministine filosofija ir estetika, kitų autorių tekstai atsiremia į naratologiją, fenomenologiją, feministinę kino teoriją.

Lietuviškame kontekste tai pirmas bandymas ir fokusuotai suprobleminti kalbėjimą apie moterį kine, ir pasiūlyti skirtingas tyrimų strategijas“, – teigė N.Arlauskaitė. 

Spausdintinėje ir elektroninėje knygoje „Fokuse: moterys Lietuvos kine“ tyrimus pristato N.Arlauskaitė, L.Brašiškis, Narius Kairys, L.Kaminskaitė, Laima Kreivytė, Gerda Paliušytė, Juozapas Paškauskas, Aistė Račaitytė, J.Šalaj, Renata Šukaitytė ir Mantė Valiūnaitė.

Apmąstyti knygoje pristatomas temas leidykla „Lapas“ kvies ne tik puslapiuose. Gegužės 19 d. kino ir medijų erdvėje „Planeta“ įvyks knygos pristatymo renginys.

Birželį drauge su partneriais – „Meno aviliu“ ir „Lithuanian Shorts“ – kviesime į filmų programą „Fokuse: moteris dokumentikoje“ bei ją lydinčią diskusiją. Knygos kontekstus išplės ir antrasis „Lapo“ pokalbių ciklas, kuriame bus kalbinamos filmų kūrėjos, aktorės ir tyrėjos.

Knyga „Fokuse: moterys Lietuvos kine“ leidžiama bendradarbiaujant su „Meno aviliu“ ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija.  Straipsnių rinktinę galima įsigyti leidyklos „Lapo“ el. knygyne www.leidyklalapas.lt, leidinys netrukus pasieks šalies knygynus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.