G. Žickytės filmui „Šuolis“ – dar vienas apdovanojimas JAV kino festivalyje

Vos prasidėjęs vasaros sezonas prodiuserei ir režisierei Giedrei Žickytei atnešė džiugių žinių – jos dokumentinis filmas „Šuolis“ („The Jump“) Niujorke vykusiame „Port Jefferson Documentary Series“ festivalyje žiūrovų išrinktas geriausiu festivalio filmu. Tai jau iš viso penktasis filmo tarptautinis prizas ir antrasis publikos apdovanojimas G.Žickytės kūriniui Šiaurės Amerikos žemyne.

Filmavimo Bostone akimirka: (iš kairės) operatorius R.Leipus, S.Kudirka ir G.Žickytė. 
Filmavimo Bostone akimirka: (iš kairės) operatorius R.Leipus, S.Kudirka ir G.Žickytė. 
 G.Žickytė.
 G.Žickytė.
  Filmo „Šuolis“ kadras.
  Filmo „Šuolis“ kadras.
 S.Kudirka filme „Šuolis“.
 S.Kudirka filme „Šuolis“.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 1, 2021, 9:25 AM

Konkursinės programos neturintis dokumentinių filmų festivalis skiria tik vieną – „Audience Award“ (publikos apdovanojimą), kurį renka festivalio žiūrovai. Šiais metais ši sėkmė nusišypsojo būtent G. Žickytės filmui.

Festivalio lankytojų įvertintam kūriniui įteiktas itin svarbus prizas – finansinė parama filmo režisierės pasirinktai labdaros organizacijai: „Tai, kad filmo sėkme galiu pasidalinti ir tokiu būdu nors kažkiek padėti tiems, kurie šiuo metu susiduria su gyvenimo iššūkiais, yra labai prasminga“, – sakė G.Žickytė.

Tačiau tai ne vienintelės geros naujienos režisierei. Šiuo metu Naujojoje Zelandijoje vykstančiame „Doc Edge“ tarptautiniame „Oskarams“ kvalifikuojančiame dokumentinių filmų festivalyje „Šuolis“ nominuotas geriausio tarptautinio filmo ir geriausio tarptautinio režisieriaus kategorijose.

Iš daugiau nei 80 šiais metais į festivalio programą atrinktų filmų, tik dešimčiai iš jų suteikta galimybė varžytis dėl „Oskarų“ kvalifikacijos. Būtent tarptautinės žiuri išrinktam geriausiam festivalio filmui atsivers durys į JAV kino akademijos apdovanojimus.

Pirmą kartą į festivalį atrinktas lietuviškas filmas nominuotas šalia itin stiprių dokumentikos kūrinių, tarp kurių – ir tokių kino ir televizijos gigantų kaip HBO prodiusuojamas filmas apie legendinę dainininkę Tiną Turner. „Doc Edge“ festivalio nugalėtojai paaiškės jau rytoj, birželio 2 d., apdovanojimų ceremonijos metu.

Dokumentinis G. Žickytės filmas „Šuolis“ pasakoja Šaltojo karo metu nuskambėjusią lietuvio radijo operatoriaus Simo Kudirkos istoriją, kai 1970 m. peršokęs iš sovietinio laivo į JAV pakrančių apsaugos katerį, jis paprašė politinio prieglobsčio, tačiau netrukus buvo grąžintas į sovietinių budelių rankas. Incidentas sukėlė milžinišką politinį sąmyšį JAV ir Sovietų Sąjungoje. Taip prasidėjo neįtikėtina istorija apie įkalinimą, atradimą, šlovę, laisvę ir jos kainą.

Filmo kūrybinėje komandoje – taip pat ne vieną apdovanojimą pelnę kino operatorius Rimvydas Leipus, antrasis operatorius Vytautas Plukas, kompozitorius Kipras Mašanauskas, montažo režisierius Danielius Kokanauskis, garso režisierius Jonas Maksvytis.

Filmą prodiusuoja studija „Moonmakers“ (Lietuva), bendroje gamyboje su „VFS Films“ (Latvija) ir „Faites un Voeu“ (Prancūzija).

Filmo „Šuolis“ premjera Lietuvoje įvyks jau šiais metais.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.