MO muziejaus erdves užlies fortepijono muzikos garsai

Birželio 9–13 dienomis MO muziejuje pianistės Monika Mašanauskaitė ir Anna Szalucka rengia muzikinę instaliaciją, kurios metu skambės vieno garsiausių ir įtakingiausių XX a. muzikos kūrėjo Steve'o Reicho kūrinys „Piano Phase“. Baigiamojo renginio metu bus galima išgirsti ir romantizmo genijaus Sergejaus Rachmaninovo Siuitą Nr. 1 dviems fortepijonams.

Birželio 9–13 dienomis MO muziejuje pianistės Monika Mašanauskaitė ir Anna Szalucka rengia muzikinę instaliaciją.
Birželio 9–13 dienomis MO muziejuje pianistės Monika Mašanauskaitė ir Anna Szalucka rengia muzikinę instaliaciją.
 M.Mašanauskaitė ir A.Szalucka.<br> Organizatorių nuotr.
 M.Mašanauskaitė ir A.Szalucka.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 8, 2021, 3:14 PM

„Muzikinė instaliacija muziejuje – tarsi trijų dimensijų meno kūrinys, kurį žiūrovas galės ne tik pajusti akimis stebėdamas muziejaus eksponatus, bet ir išgirsti jo ausis pasiekiančius minimalistinės muzikos garsus. Be to, tai ir demokratiškas formatas, atviras pažinčiai su tokio stiliaus muzika – neįpareigojantis sėdint išklausyti visą kūrinį, bet leidžiantis judėti po muziejaus erdves skambant fortepijono muzikai“ – idėją pristato pianistė Monika Mašanauskaitė.

Dviem fortepijonais atliekamas „Piano Phase“ dažnai apibūdinamas kaip muzikinė meditacija, tačiau tuo pačiu metu kintantys sąskambiai leidžia pajusti nesustabdomą laiko tėkmę bei šiuolaikinio gyvenimo tempą. Atlikėjų teigimu, kūrinys puikiai dera su šiuo metu MO muziejuje eksponuojamos parodos „Sunkus amžius. Szapocznikow – Wajda – Wróblewski“ eksponatais: muzikos garsai skatins susimąstyti apie skubantį bei ratu besisukantį pasaulį, svarstyti, kokiame amžiuje esame dabar.

„Muziejų matome kaip dialogo erdvę, todėl norime, kad jis megztųsi ir tarp skirtingų meno sričių. Tikiu, kad MO erdvėse puikiai atsiskleis dviejų jaunų talentingų pianisčių meno instaliacija ir bus originaliai pristatyta S.Reicho kūryba, o lankytojai – įkvėpti patirti meną įtraukiančiai, platesniame kontekste“ – sako MO muziejaus vadovė Milda Ivanauskienė.

Nors šis muzikinis kūrinys atstovauja minimalistinės muzikos žanrui, jam reikiamų atlikti įgūdžių minimaliais niekaip nepavadinsi. „Piano phase“ reikalauja išskirtinio susiklausymo iš atlikėjų, idant būtų perteikta hipnotizuojanti šio kūrinio dvasia ir atskleistas individualus instrumento poveikis klausytojui.

„Su Monika susipažinome festivalio „Kaunas Piano Fest“ metu, ir jau pernai pabandėme groti kartu. Greitai pajautėme, kad kaip muzikantės gan sinchroniškai kvėpuojame, išgauname panašų tembrą liesdamos klavišus.

inoma, pandemija riboja galimybes repetuoti drauge, bet tikiu, kad mūsų muzikinių charakterių panašumas leis atlikti šį kūrinį puikiai“ – teigia pianistė iš Lenkijos Anna Szalucka ir priduria, kad ji itin laukia galimybės groti muziejuje, kuriame pristatomi iškilių jos tautiečių pokariu sukurti darbai.

Beje, atlikėjų pasirodymas bus ne tik muzikos, bet ir vizualaus meno išraiška. Jas specialiai šiai progai rengia dizaineris Juozas Statkevičius. Muzikantės bus pasipuošusios juodais ir baltais sceniniais rūbais, kurie atlieps ne tik fortepijono klavišus, bet ir pasaulio dualumo idėją, svarbią minimalizmui.

Muzikinė instaliacija MO muziejuje vyks kasdien nuo birželio 9 iki 12 dienos, 12 ir 18 valandą. Baigiamasis koncertas muziejaus pirmojo aukšto hole – birželio 13 dieną, 17 valandą. Sudalyvauti koncerte ir išgirsti instaliaciją galės visi įsigiję bilietą į muziejų. Projekto rėmėjai – Vilniaus miesto savivaldybė, Vilniaus šv. Kristoforo „Rotary“ klubas, „Nicolas Boas Charitable Trust“, bitynas „Bubilas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.