M. Šalčiaus vardo premija – keliautojui ir žurnalistui V. Kandrotui

Liepos 6 dieną Prienų miesto šventės metu įteikiama tryliktoji Mato Šalčiaus vardo premija. Šiemet ji paskirta keliautojui, fotografui, leidėjui ir žurnalistui Vytautui Kandrotui, skelbia Lietuvos žurnalistų sąjunga.

V.Kandrotas pasakoja Lietuvai apie pasaulį ir pasauliui apie Lietuvą.<br> Lrytas.lt koliažas.
V.Kandrotas pasakoja Lietuvai apie pasaulį ir pasauliui apie Lietuvą.<br> Lrytas.lt koliažas.
V.Kandrotas pasakoja Lietuvai apie pasaulį ir pasauliui apie Lietuvą.<br> Leidėjų nuotr.
V.Kandrotas pasakoja Lietuvai apie pasaulį ir pasauliui apie Lietuvą.<br> Leidėjų nuotr.
 Statulėlė M.Šalčiaus premijos laureatui.<br> ELTA nuotr.
 Statulėlė M.Šalčiaus premijos laureatui.<br> ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 6, 2021, 1:44 PM

Premijos laureatas pernai išleido kelionių vadovą „Ypatinga Lietuva. Keliaujame po Lietuvos saugomas teritorijas“. Jis pats keliavo, parengė ir publikavo 12 straipsnių ciklą apie mažiau žinomus ir atokiau esančius regioninius parkus. Straipsnius publikavo portalas „15min.lt“ ir regioninė žiniasklaida.

Autorius pradžiugino ir mažuosius keliautojus – 2020 metų rudenį juos pasiekė V. Kandroto sukurtas stalo žaidimas „Ypatinga Lietuva“. Vytautas nepamiršo ir gimtojo rajono – 2020 metais kaip leidėjas ir fotografas prisidėjo prie knygos apie Balbieriškio bažnyčią ir parapiją leidybos, o Jiezno parapijai švenčiant 350 metų jubiliejų organizavo nuotraukų konkursą ir parėmė fotografijų parodą. Ji iki šiol eksponuojama Jiezno bažnyčioje.

V. Kandroto jaunystės biografija ne tik susipina su tarpukario keliautojo ir žurnalisto Mato Šalčiaus gimtomis vietomis, tačiau panaši ir savo būdu bei veikla – pasakoti Lietuvai apie pasaulį ir pasauliui apie Lietuvą, pažymima Lietuvos žurnalistų sąjungos pranešime.

Noras ne tik pačiam gerai pažinti Lietuvą ir pasaulį, bet ir paskatinti kitus lėmė, kad 2001 metais V. Kandrotas įsteigė viešąją įstaigą „Terra publica“, kurios tikslai buvo skatinti Lietuvos piliečius mylėti savo gimtąjį kraštą ir keliauti po jį, plėsti savo akiratį ir skleisti žinią apie Lietuvą visam pasauliui.

Vytautas yra daugiau kaip 200 straipsnių bei 100 pažintinių knygų autorius, sudarytojas ar bendraautorius, vyr. fotografas arba fotografijų autorius. 2018 metais, švenčiant Nepriklausomybės 100-metį, už nuopelnus Lietuvos turizmo sektoriui Vytautas buvo apdovanotas „Turizmo kryžiumi“ – Ūkio ministerijos įsteigtu garbės ženklu.

Vidurinėje mokykloje gerai išmokta prancūzų kalba Vytautui leido greitai „prisijaukinti“ Prancūziją – tai jo šalis favoritė, kurioje jis buvo ne vienoje stažuotėje ir stengiasi apsilankyti kasmet. Per 20 metų jo sukaupti įspūdžiai sugulė į 350 puslapių knygą „Pažink Prancūziją“, kuri pasirodė 2019 metų pabaigoje.

V.Kandroto straipsniai su knygos ištraukomis 2020 metais publikuoti internetinėje žiniasklaidoje, žinutės apie Prancūziją toliau pasiekia skaitytojus per autoriaus „Facebook“ paskyrą „Pažink Prancūziją“, o autorinė Prancūzijos fotografijų paroda „Žydroji valanda“ keliavo per šalies bibliotekas.

Mato Šalčiaus premijos mecenatė yra Prienų rajono savivaldybė. Kartu su Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionaline žurnalistų kūrėjų asociacija 1000 eurų premija skiriama žurnalistui už pasaulio pažinimo skatinimą bei brandžius ir išsamius spaudos, radijo, fotografijos, televizijos, interneto žiniasklaidos autorinius darbus kelionių tematika, paskelbtus per kalendorinius metus.

Pirmą kartą M. Šalčiaus premija buvo įteikta 1990 metais. Vėliau premija nebuvo teikiama. Premijos teikimas buvo atnaujintas 2009 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.