Tarptautinis Tytuvėnų vasaros festivalis bus trumpesnis, bet solidus

Liepos 18 d. Tytuvėnuose prasideda XVIII tarptautinis Tytuvėnų vasaros festivalis. Jis šiemet originalus kaip niekada – dėl pandemijos neįvykusius Tytuvėnų žiemos festivalio renginius teko perkelti į vasarą, kad festivalio klausytojai gautų visą paletę jiems per metus suplanuotų koncertų.

 Šventę Tytuvėnų vienuolyno ansamblyje pradės senoji muzika.<br> P.Lileikio  nuotr.
 Šventę Tytuvėnų vienuolyno ansamblyje pradės senoji muzika.<br> P.Lileikio  nuotr.
 Šventę Tytuvėnų vienuolyno ansamblyje pradės senoji muzika.<br> Organizatorių nuotr.
 Šventę Tytuvėnų vienuolyno ansamblyje pradės senoji muzika.<br> Organizatorių nuotr.
 M.Fedotovas.<br> Organizatorių nuotr.
 M.Fedotovas.<br> Organizatorių nuotr.
 R.Šervenikas.<br> Organizatorių nuotr.
 R.Šervenikas.<br> Organizatorių nuotr.
 L.Vilimaitė.<br> Organizatorių nuotr.
 L.Vilimaitė.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 13, 2021, 7:34 PM, atnaujinta Jul 13, 2021, 8:16 PM

Tiesa, festivalis dėl riboto finansavimo bei ilgo karantino šiemet bus trumpesnis ir kuklesnis, nei įprasta, tačiau orgnizatoriams rūpi tęsti šią beveik du dešimtmečius trunkančią tradiciją ir į koncertus pakviesti ištikimuosius Tytuvėnų festivalio gerbėjus.

Šventę Tytuvėnų vienuolyno ansamblyje pradės senoji muzika – bendras lietuvių, lenkų ir vokiečių muzikinis projektas „Oratio Dominica“, vokalinis ansamblis „Jerycho“ (Lenkija), sakralinės muzikos vokalinė grupė „GŠ Ansamblis“ (Lietuva) ir senosios muzikos ansamblis „Morgaine“ (Vokietija, Lietuva, Lenkija). jie sieks iš naujo pažvelgti į didžiojo Renesanso kūrėjo, kompozitoriaus Kiprijono Baziliko muzikinį palikimą, pristatydami jo kūrinius senosiomis lenkų ir lietuvių kalbomis. Projekto vadovas ir dirigentas Bartoszas Izbickis.

Rugpjūčio 1d. Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje įvyks atminimo koncertas „Epitafija“, skirtas kunigui ir poetui Ričardui Mikutavičiui, gyvenusiam, dirbusiam ir kūrusiam Tytuvėnuose.

Jam dedikuojama ir kūrinio premjera – Algirdo Martinaičio Koncertas arfai ir styginių orkestrui „Epitafija“, įkvėptas ispanų mistiko knygos „Kopimas į Karmelio kalną“. Jo solo partiją atliks arfininkė Liucilė Vilimaitė, pasirodžiusi įvairiose koncertų salėse Lietuvoje bei Olandijoje.

Koncerte taip pat skambės Gustavo Mahlerio „Adagietto“ ir Piotro Čaikovskio Styginių sekstetas d-moll „Florencijos suvenyras“. Diriguos festivalio meno vadovas Robertas Šervenikas.

Nė vienas Tytuvėnų muzikos festivalis neapsieina be Lietuvos kamerinio orkestro, kurio pasirodymas kasmet yra vienas laukiamiausių kultūrinių įvykių regione. Savo skambesiu, interpretavimo tradicijomis jis yra lyg aukščiausios kokybės muzikos instrumentas.

Rugpjūčio 7 d. Kelmės Mergelės Marijos Dangun ėmimo bažnyčioje skambės romantinės muzikos šedevrai, kuriuos su Klaipėdos muzikinio teatro simfoniniu orkestru atliks smuiko virtuozas Maksimas Fedotovas (Rusija).

„Rusų Paganiniu“ Europos spaudoje vadinamasis smuikininkas su Klaipėdos kolektyvu, diriguojamu Roberto Šerveniko, atliks Maxo Brucho koncertą Smuikui ir orkestrui Nr.1, g-moll, Camille‘o Saint-Saënso (1835-1921) „Introdukciją ir rondo capriccioso“ bei Sergejaus Prokofjevo baleto „Romeo ir Džuljeta“ ištraukos.

M.Fedotovas koncertuoja prestižiškiausiose pasaulio salėse, bendradarbiauja su geriausiais pasaulio orkestrais ir žymiausiais dirigentais. Jo koncertų maršrutai driekiasi per penkis pasaulio žemynus. Tytuvėnų festivalyje smuiko virtuozas viešės jau trečią kartą.

Festivalis baigsis rugpjūčio 11 d. Šiluvos Švč. Mergelės Marijos gimimo bazilikoje, kur pirmą kartą renginyje pasirodys Kauno valstybinis choras. Koncerte skambės M.K.Čiurlionio, J.Naujalio, A.Brucknerio ir kitų kompozitorių kūriniai. Diriguos Mindaugas Radzevičius, koncertas – nemokamas

Bilietus platina Bilietai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.