Džiazo grupė „Brave Noises“ kaitino ir stebino Danijos publiką

Ambicingų ir novatoriškų muzikantų komanda – grupė „Brave Noises“ – atstovavo Lietuvos jaunojo džiazo scenai Danijoje, kur liepos 28–31 d. surengė keturis energingus, originalios programos koncertus. Į juos bilietai buvo akimirksniu išpirkti, taigi pasirodymai sulaukė dalyvių antplūdžio.

 „Brave Noises“ festivalyje „Supernova Jazz Blast“.<br> K.Urbono nuotr.
 „Brave Noises“ festivalyje „Supernova Jazz Blast“.<br> K.Urbono nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 9, 2021, 10:05 AM

„Ši grupė pradėjo festivalį „Supernova Jazz Blast“ – veržlieji „Brave Noises“ atlikėjai, paskleidę tylų sferinį garso foną. Įspūdis lyg sėdint kosminėje kabinoje po tviskančiu žvaigždėtu dangumi, kai pro erdvėlaivio langą praskrieja pypsintis palydovas. Lyriškai gražu ir santūru.

Grupės kompozicijos yra puiki 70-ųjų pabaigos „fusion“ džiazo eksperimentų tąsa. Tuos eksperimentus ECM įrašų kompanijoje įkūnijo, pavyzdžiui, saksofonininkas Janas Garbarekas, pianistas Keithas Jarretas ir kiti. (…) Grupės muzikos raiška yra kaip reta sutelkta, paremta galingo ekspresyvumo ir prislopinto lyrizmo sąveika.

Klausantis grupės, ateina galvon vienas amerikiečių gitaristo vardas – Patas Metheny. (…) Neginčijama būtis kolektyviniame garse, pusiausvyra tarp trapios ramybės ir veržlaus galingumo, lyg klausantis spragsinčių, po truputį gęstančių laužo žarijų ir audringos Šiaurės jūros tame pačiame kūrinyje. (…) Netikėta, gaivi koncertinė patirtis su džiazo kvintetu, turinčiu savo stilių, būtį ir veržlumą“, – taip portale www.kulturem.nu publikuotoje recenzijoje apie pirmąjį „Brave Noises“ koncertą, pradėjusį festivalį „Supernova Jazz Blast“, rašo Bentas Stenbakkenas.

„Brave Noises“ – tai viena ryškiausių naujosios kartos džiazo grupių Lietuvoje. Joje susibūrė puikūs džiazo atlikėjai: Mantvydas Pranulis (klavišiniai, vokalas), Mindaugas Stumbras (elektrinė gitara, efektai), Dominykas Snarskis (būgnai), Karolis Šarkus (saksofonas, efektai) ir Vainius Indriūnas (bosinė gitara).

Ši džiazo grupė į tarptautinį muzikos festivalį „Supernova Jazz Blast“ buvo pakviesta keliems koncertams, taip suteikiant jai Lietuvos džiazo ambasadorių vaidmenį minėtame festivalyje. Jame pasirodė atlikėjai iš Prancūzijos, Maltos, Izraelio, Danijos ir kitų šalių.

„Visi turo koncertai buvo kupini pozityvios žiūrovų energijos ir teigiamų atsiliepimų, o į pirmąjį turo koncertą susirinko daugiau žmonių, nei buvo numatyta parduoti bilietų. Danijos publika mus priėmė labai šiltai, ją nustebino mūsų stiliaus originalumas ir efektų gausa. Vienas klausytojas po paskutinio turo koncerto mūsų grupę apibūdino kaip džiazinę „Pink Floyd“ versiją. Taigi šis turas buvo išties sėkmingas“, – įspūdžiais po koncertų dalijosi saksofonininkas K. Šarkus.

Festivalis „Supernova Jazz Blast“ vyko keturias paskutines liepos dienas Olborgo mieste Danijoje. Šis renginys siekia integruoti greitai besiplečiančią tarptautinę džiazo sceną į miesto muzikinį gyvenimą. Tarptautinė programa „Baltic Bridge“, padedant Lietuvos kultūros tarybai, Danijos kultūros fondui „Statens Kunstfund“ ir organizacijai „Jazz Danmark“, tiesia tiltą tarp Danijos ir Baltijos šalių menininkų, padeda svečiuotis vieniems pas kitus ir plėsti savo klausytojų ratą. Renginyje taip pat dalyvavo ir lietuvių džiazo virtuozas, pianistas Dmitrijus Golovanovas.

Grupės „Brave Noises“ koncertai šiame festivalyje organizuoti bendradarbiaujant su JAZZ9TUS, „Huset i Hasserisgade“, Lietuvos kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Liana Ruokyte-Jonsson ir paremiant Lietuvos kultūros institutui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.