Postapokaliptinę dvasią „Šiaulių naktyse“ kurstys ir puokštė edukacinių dirbtuvių

Vasaros pabaigą vainikuojančios ir 2021 m. rugpjūčio 21–29 d. vyksiančios „Šiaulių naktys“ pasitinka gausybe postapokaliptinio gyvenimo tematiką plėtojančių renginių, tarp kurių išsiskiria originalios edukacinės dirbtuvės.

Praėjusiais metais visus sužavėjo tapybos dirbtuvės.<br> Ž.Bytautienės nuotr.
Praėjusiais metais visus sužavėjo tapybos dirbtuvės.<br> Ž.Bytautienės nuotr.
Pernai siuvimo dirbtuvėse buvo siuvami statybininkų kostiumai. <br> A.Jasaičio nuotr.
Pernai siuvimo dirbtuvėse buvo siuvami statybininkų kostiumai. <br> A.Jasaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-08-19 20:23

Jų dalyviai galės išbandyti ir mokytis eksperimentinės grafikos, įsigilinti į tapybos, fotografijos ar muzikavimo subtilybes. Ir tai – tik dalis visų siūlomų veiklų, skirtų įvairioms amžiaus grupėms ir auditorijoms.

„Sukurti plačią edukacinių dirbtuvių programą „Šiaulių naktyse“ paskatino tai, kad jau kelerius metus stebime didelį susidomėjimą veiklomis, į kurias gali įsitraukti ir patys žmonės. Juk didžiausias džiaugsmas aplanko, kai pats gali prisidėti, ką nors išmokti, sužinoti, pasidaryti.

Rengdami programą, atsižvelgėme ne tik į įvairių amžiaus grupių žmonių poreikius, edukacinių dirbtuvių ir seminarų trenerių autoritetą visuomenėje, bet ir stengėmės, kad šios veiklos būtų šiuolaikiškos, įdomios ir praktiškos“, – sakė pagrindinis „Šiaulių naktų“ organizatorius Remigijus Ruokis.

Iš viso „Šiaulių naktyse“ bus galima aplankyti net dešimt įvairių edukacinių dirbtuvių, seminarų ir susitikimų, kuriuose bus kultivuojamos skirtingos meno šakos. Itin daug veiklų numatyta menininkams.

Rugpjūčio 24 d. 19.00 val. Zubovų rūmuose menininkė Vaiva Koveraitė-Trumpė pakvies į atviras eksperimentinės grafikos dirbtuves, kuriose supažindins su transfer (perkėlimo) grafikos technika. Tai – viena naujausių meno technologijų atmainų, kuri padės dirbtuvių dalyviams koliažo principu eksperimentuoti ir sukurti unikalius meno kūrinius.

Nors lankytojų srautai renginiuose bus ribojami laikantis visų keliamų reikalavimų, iš anksto registruotis į šias dirbtuves iš anksto nereikia: jos specialiai ištęstos laike ir vyks kelias valandas, o atvykusieji galės užtrukti jose tik tiek, kiek prireiks pasigaminti grafikos darbą.

Rugpjūčio 25 d. 16.00 val. Zubovų rūmuose vyks lietuvių muzikanto, kompozitoriaus, būgnininko, perkusininko ir audioperfomansų meistro Gintauto Gascevičiaus meistriškumo pamoka „Mano muzikos instrumentai“. Joje vyks interaktyvi pažintis su performansuose naudojamais muzikos instrumentus ir skambančiais objektais, o taip pat bus pasakojama apie „vidinius instrumentus“, tokius kaip pojūčiai, kalibravimas, dėmesio fokusavimas ir kt.

Tikėtina, kad rugpjūčio 26 d. 17.00 val. Zubovų rūmuose apsilankę meno mylėtojai pasidalins į kelias „stovyklas“. Šiuo laiku čia prasidės dailininko Andriaus Makarevičiaus paskaita apie menininko pasirinkimus, kurioje jis atskleis savo sėkmės istoriją, lydimą aiškios krypties, klaidų ir tobulų sprendimų sinergijos.

Tuo metu norintieji išbandyti meną praktiškai bus laukiami jaunosios menininkės Jolitos Puleikytės edukacinėse dirbtuvėse „Neoniniai piešiniai“. Jose vyks „tapybos“ flomasteriais mokymai, kurių metu bus parodyta, kaip atskleisti visas šios technikos galimybes.

Dar kiti galės dalyvauti žinomo filosofo, kultūros teroteriko, profesoriaus Gintauto Mažeikio inicijuotoje diskusijoje „Postapokaliptiniai Šiauliai“, kurioje bus kalbama apie ateičių pabaigą – pasipriešinimą divergentams ir progresoriams.

Pasak R. Ruokio, siekiant užtikrinti keliamus saugumo reikalavimus, šiuose renginiuose galės dalyvauti ribotas žmonių skaičius. „Tačiau norime, kad kuo daugiau žmonių galėtų dalyvauti galbūt paskutiniuose renginiuose prieš laukiantį įtemptą rudenį, todėl numatėme galimybę šią dieną organizuoti dvi vieną po kitos dirbtuvių sesijas. Žinoma, jei tik matysime tokį poreikį“, – pabrėžė jis.

Kitomis dienomis organizuojamos edukacinės dirbtuvės neišsivers be ženklo „N–18“. Rugpjūčio 26 d. 19.00 val. bus dvi priežastys apsilankyti Fotografijos muziejuje: čia, ant stogo, kur atsiveria pėsčiųjų tako panoramos, vyks orgazmų fotosesijomis išgarsėjusio lietuvių fotografo Alberto Pocejaus edukaciniai pašnekesiai apie mados fotografiją.

Ne ką mažiau intriguojančios edukacinės dirbtuvės suaugusiems rengiamos ir rugpjūčio 27 d. 16.00 val. Zubovų rūmuose. Jų metu tapytojas, profesorius Ričardas Garbačiauskas mokys aktų tapybos pradžiamokslio, pavadino „Aktas posapokaliptiniame fone“.

Rugpjūčio 27 d. veiksmas ant Fotografijos muziejaus stogo tęsis: čia 20.45 val. ir 21.15 val. vyks du mados performanso „REFLEXIO“ / „REFLEKSIJA“ seansai. Jų metu žiūrovai galės išvysti žinomos dizainerės Danguolės Janulevičienės koordinuotų nuotolinių dirbtuvių namuose metu sukurtus šiauliečių drabužius su šviesos atspindžiais.

Edukacinių dirbtuvių muzikos mylėtojams pažers ir „Šiaulių naktis“ lydintis, džiazo žvaigždes ir džiazuoti pradedantį jaunimą vienijantis festivalis „Šiauliai Jazz‘2021“.

Rugpjūčio 27–28 d. 14.00 val. Zubovų rūmuose bus rengiamos meistriškumo pamokos pradedantiesiems. Pirmajame užsiėmime Karolis Šarkus ir Donatas Petreikis supažindins publiką su saksofono instrumentu, jo naudojimo gudrybėmis ir studijomis užsienyje.

Kitą dieną meistriškumo pamoką ves visas tarptautinis ansamblis: grupės „U‘Elements“ nariai – tarptautinių konkursų laureatas, akordeonininkas Povilas Velikis ir klavišininkas, akordeonininkas Dmitrijs Michailovs, o taip pat vienas taelntingiausių kontrabosininkų Armanas Isojanas.

Paskutinės edukacinės dirbtuvės „Šiaulių naktų“ kontekste numatytos rugpjūčio 28 d. 15.00 val. Zubovų rūmuose. Jose menininkė Laura Guokė mokys susikurti tamsoje švytintį portretą. Dirbtuvių dalyviai jį galės atsinešti į tą pačią dieną 23.00 val. nuo „Trijų nykštukų“ skulptūros prie Kaštonų alėjos iki „Auksinio berniuko“ judančią šviečiančių žmonių ir transporto priemonių eiseną.

Tiesa, laikantis visų taikomų Sveikatos apsaugos ministerijos ribojimų ir rekomendacijų, tiek šių dirbtuvių, tiek eisenos dalyviai privalo iš anksto užsiregistruoti čia: 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.