Paryžiaus scenų pažiba skelbs paskutinius „Užutrakio vakarų“ festivalio akordus

Su ambicingu užmoju rugpjūčio 22 dieną baigiasi XVII tarptautinis muzikos festivalis „Užutrakio vakarai“. Būtent šiam  festivaliui pasirodymus parengė du užsienio scenų grandai. Iš Paryžiaus į Užutrakį groti su legendiniu Lietuvos kameriniu orkestru specialiai atvyksta Prancūzijos nacionalinio orkestro solistas, trimito virtuozas Andrei Kavalinski. Orkestrui diriguos iš Vokietijos atvykstantis charizmatiškasis dirigentas Vilmantas Kaliūnas. Šiame koncerte skambės A.Vivaldi, D.Cimarosa, H.Bellstedt, N.Rota, A.Piazzolla kūriniai.

Lietuvos kamerinis orkestras.<br>A.Repšio nuotr. 
Lietuvos kamerinis orkestras.<br>A.Repšio nuotr. 
Trimitininkas A. Kavalinski.<br> Rengėjų nuotr.
Trimitininkas A. Kavalinski.<br> Rengėjų nuotr.
Dirigentas V.Kaliūnas.<br> Rengėjų nuotr.
Dirigentas V.Kaliūnas.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Sigita Nemeikaitė

Aug 21, 2021, 6:14 PM, atnaujinta Aug 21, 2021, 6:15 PM

Tad Užutrakio dvare šalia Trakų publikos laukia  jau baigiamasis festivalio koncertas, kuriame tęsis prancūziškos kultūros motyvų linija. Prancūziški atspindžiai prancūziškame dvare – toks buvo šių metų XVII tarptautinio muzikos festivalio „Užutrakio vakarai“ vasaros sezonas. Tai publikos pamiltas, kaskart stebinantis netikėtais atradimais, vienas iš Trakus bei Lietuvą reprezentuojančių renginių, puoselėjančių muzikos meną ir kultūros paveldo vertybes. 

Buvęs Užutrakio dvaro savininkas grafas Juozapas Tiškevičius buvo didelis prancūzų kultūros mylėtojas, tad jo valia dvaro rūmai primena Versalį ir dėl to šiandien įvardijami mažuoju Versaliu.  Todėl Užutrakio parką kūrė vienas žymiausių prancūzų kraštovaizdžio architektų Eduardas Fransua Andrė, o parterį puošia Luvre esančių skulptūrų kopijos.

Beje, jų kolekcija gerokai išaugo, šiemet buvusiame karvidės pastate atidarius šiuolaikišką 650 vietų Europos salę, kurioje puikiai dera sena ir nauja. Jos erdvėje eksponuojamos žymiausių Europos meno muziejų skulptūrų kopijos. Europos salę kaip tik atidarė pirmasis „Užutrakio vakarų“ koncertas liepos  pradžioje.    

Dvaro rūmuose nuolat skambėjo muzika, tad prikeliant naujam gyvenimui sovietmečiu nugyventą dvarą, buvo pasitelkta ir muzikos meno galia. Muzikos  festivalis „Užutrakio vakarai“ buvo sumanytas ir kaip paveldo atkūrimo akcija, būdas atkreipti dėmesį į vertybes. Per šį laiką atgimė Užutrakio dvaro sodyba, kokybiškai ir vertybiškai išaugo ir festivalis, kuris primena istorines ištakas bei perteikia  šiuolaikišką muzikos įvairovę.     

Festivalio svečias Andrei Kavalinski – muzikos žinovų pripažintas kaip  vienas universaliausių ir dinamiškiausių savo kartos trimitininkų. Kaip solistas ir kamerinis muzikantas dažnai koncertuoja po Europą, Pietų Ameriką, Aziją ir Rusiją. Be Prancūzijos nacionalinio orkestro A. Kavalinski koncertavo su žymiausiais Europos šalių orkestrais, nuolat rengia meistriškumo kursus. Plačiame atlikėjo repertuare skamba baroko, klasicizmo, romantizmo epochų kūriniai  bei daug  šiuolaikinės muzikos. Žinomi kompozitoriai yra skyrę solistui savo kūrinius solo trimitui, trimitui ir simfoniniam orkestrui. 

Pasak festivalio organizatorių, koncertai su trimito solistais yra gana reti, o „Užutrakio vakarai “ publikai kaip tik dovanoja išskirtinį pasirodymą su pasaulinę šlovę pelniusiu šio instrumento virtuozu. 

„Šiuolaikinis trimitas yra nuolat tobulinamas, stengiantis atverti vis naujų skambėjimo, išraiškos  galimybių. „Užutrakio vakarų“ festivalyje noriu parodyti, kad tai, kas siektina, yra įmanoma. Koncertas turėtų būti ypač patrauklus jaunimui, kurie renkasi muziko kelią, kad akivaizdžiai įsitikintų, jog trimitas gali būti tikras atradimas, praplėstų savo muzikinį akiratį. Kita vertus, galbūt bus koncerte žmonių, kurie pirmąkart klausysis trimito muzikos, todėl šiame koncerte grosiu ir kantileną – kuri primena dainą, žmogaus balsą, kuris „negąsdina“ kaip instrumentas, yra labiausiai suvokiamas ir neturinčiam artimesnio ryšio su muzika“, – dalijosi mintimis trimitininkas A. Kavalinski.            

Dirigentui Vilmantui Kaliūnui, atvyksiančiam į festivalį iš Hamburgo, tai dar vienas malonus ir pasiilgtas sugrįžimas į Lietuvą ir Užutrakį.  „Nekantrauju susitikti su Lietuvos kamerinio orkestro muzikantais, su garsiu trimitininku A. Kavalinski, su kuriuo lig šiol nebuvau asmeniškai pažįstamas. Repertuaras nugludintas ir palydėtas gal 100 elektroninių laiškų, kol parengtas. Koncerte publikos laukia kelionė per laikmetį. Nuo baroko  prie romantikos iki Pietų Amerikos ritmų. Šiemet minime žymaus kompozitoriaus A. Paiazzollos 100-metį, tad skambės ir jo kūrinių“, – sakė V. Kaliūnas.  

V. Kaliūnas, po studijų tobulinęsis Vokietijoje, pastaruoju metu gyvena ir dirba šioje šalyje. Buvęs obojininkas daugiau nei prieš dešimtmetį žengė ant dirigento pakylos.  Šiandien jis diriguoja platų repertuarą šalyje ir užsienyje. V. Kaliūnas kelis  pastaruosius metus diriguoja orkestrams ir „Užutrakio vakarų“ festivalyje.

Svečiai iš užsienio gros su nuolat „Užutrakio vakaruose“ pasirodančiu šalies muzikos legenda – Lietuvos kameriniu orkestru, kurį prieš 60 metų įkūrė profesorius S. Sondeckis. Tai dar viena nauja programa, parengta specialiai „Užutrakio vakarų“ festivaliui.   

Koncertas vyks rugpjūčio 22 dieną, 19 val. Užutrakio dvaro Europos salėje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.