Viena seniausių Mergelės Marijos šventovių Europoje – Šiluvos perlas – bus pasiekiama ir iš namų

Šiluvos šventovėje Šiluvos piligrimų centras įgyvendina projektą, kurio metu planuojama sakralius kultūros objektus ir miestelio aikštės vaizdą pateikti 3D formatu internetinėje platformoje, taip sukuriant galimybę pažinti šventovę vietos ir užsienio svečiams bei meno tyrinėtojams prieš apsilankant Šiluvoje. Tai ir galimybė išsamiau patyrinėti unikalios vietovės kultūros paveldą.

 Šiluvos sakralinio meno lobiai taps prieinami visiems.<br> R.Jurgaičio nuotr.
 Šiluvos sakralinio meno lobiai taps prieinami visiems.<br> R.Jurgaičio nuotr.
 Šiluvos sakralinio meno lobiai taps prieinami visiems.<br> KPD nuotr.
 Šiluvos sakralinio meno lobiai taps prieinami visiems.<br> KPD nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kultūros paveldo departamentas

2021-08-24 17:47, atnaujinta 2021-08-24 19:50

Prie Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Gimimo bazilikos ir Apsireiškimo koplyčios pritaikymo skaitmeninei edukacijai ir pažinimui projekto finansavimo prisideda Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos.

Pastaruoju metu, kai patirtos atskirties nuo pasaulio aidas vis dar veikia daugelio sąmonę, lengviau suvokiamas kultūros svarbos fenomenas. Kultūros, kuri natūraliai persipina su gyvenimo kasdienybe, o taip pat dažnai yra neatsiejama nuo vidinių žmogaus išgyvenimų ir patirčių.

Nenuostabu, kad krikščionių bažnyčia daug dėmesio skirdavo sakralaus meno kūrybai ir sklaidai. Kūrybinis pradas mus pakylėja virš kasdienybės, o taip pat leidžia permąstyti savosios egzistencijos prasmę. Todėl viena seniausių Mergelės Marijos šventovių Europoje – Šiluvos šventovė – žmogaus rankomis įprasmino Mergelės Marijos apsireiškimą architektūros ir skulptūros perlais.

Šiluva žinoma vėlyvojo baroko Švč. Mergelės Marijos Gimimo bazilika bei unikalia modernistine Antano Vivulskio Apsireiškimo koplyčia. Šios dvi, viena kitą papildančios ir atliepiančios sakralios erdvės yra išskirtinės ir savo interjeru: bazilikoje matomas skulptoriaus, jėzuito Tomo Podgaiskio XVIII a. skulptūrinis interjero dekoras. Tad mažame miestelyje tai yra sakrali erdvė, kupina unikalios kultūrinės ir kūrybinės patirties, artima tiek keliaujančiam piligrimui, tiek ir atvykusiam turistui.

Kai pasaulį ištikusi pandemija leido suvokti, kokios prasmingos ir apmąstytos turi būti kelionės, nutarta, jog Šiluvos šventovėje esantis kultūrinis turtas turėtų būti prieinamas ne tik atvykėliams, bet ir besirengiantiems atvykti, trokštantiems pažinti.

Kad atskleistų besidomintiems sakralaus meno palikimą, Šiluvos piligrimų centras šią vasarą ėmėsi nekilnojamo kultūros paveldo pažinimo sklaidos projekto „Sakralios Šiluvos šventovės istorijos pasakojimai skaitmeniniame amžiuje. Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Gimimo bazilikos ir Apsireiškimo koplyčios pritaikymas skaitmeninei edukacijai ir pažinimui“.

Prie Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Gimimo bazilikos ir Apsireiškimo koplyčios pritaikymo skaitmeninei edukacijai ir pažinimui projekto finansavimo prisideda Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos.

Projekto tikslas – virtualus turas po nekilnojamojo kultūros paveldo objektus ir svarbių Šiluvos šventovės kultūros vertybių skaitmeninimas. Šiuo metu yra pradėtas bazilikos interjero skaitmeninimas 3D formatu, antrajame etape planuojama išorės 3D vaizdus sujungti su vidaus interjeru. Šventovėje vyksta interjero skaitmeninimo darbai, ruošiami tekstai ir kuriamas interjero sakralus pasakojimas skaitmeninėje erdvėje, pasitelkiant panoraminius ir 3D vaizdus.

Visi šie darbai nuguls į virtualus gido formatą, kuris bus pritaikytas tiek atvykstantiems, tiek negalintiems atvykti į Šiluvą ir patirti čia turimo sakralaus meno grožį. Įgyvendinus projektą, kiekvienas norintis bus supažindins su bazilikos interjero skulptūromis, paveikslais ir architektūra.

Išlikusios nuo 1786 m. interjero skulptūrinės kompozicijos yra sukurtos br. jėzuito Tomo Podgaiskio. Jos perteikia Bažnyčios steigimo temą, padeda įsitraukti į Eucharistijos vyksmą ir atskleidžia šv. Ignaco dvasingumo bruožus. Visos skulptūros plėtoja stebuklingojo Šiluvos Marijos paveikslo temą.

Virtualaus turinys bus įkeltas į svetainę www.siluva.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.