LDK valdovo brangenybes su deimantais pavogę plėšikai apkaltinti, bet lobiai dingo kaip į vandenį

Vokietijos prokurorai ketvirtadienį pranešė pareiškę kaltinimus šešiems vyrams dėl 2019 metais surengto įžūlaus apiplėšimo, per kurį iš valstybinio muziejaus Dresdene buvo pavogta keliolika deimantais inkrustuotų dirbinių, vertų daugiau kaip 100 mln. eurų.

Dresdeno karališkuosiuose rūmuose apvogta „Žaliųjų skliautų“ ekspozicija.<br>Wikipedia.org nuotr.
Dresdeno karališkuosiuose rūmuose apvogta „Žaliųjų skliautų“ ekspozicija.<br>Wikipedia.org nuotr.
Dresdeno karališkuosiuose rūmuose apvogta „Žaliųjų skliautų“ ekspozicija.<br>Pixabay.com nuotr.
Dresdeno karališkuosiuose rūmuose apvogta „Žaliųjų skliautų“ ekspozicija.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Raimondas Čiuplys, BNS

Sep 2, 2021, 5:25 PM, atnaujinta Sep 2, 2021, 5:35 PM

Visi įtariamieji yra vokiečiai, jų amžius – nuo 22 iki 27 metų. Jie kaltinami organizuotos grupės įvykdytu apiplėšimu sunkinančiomis aplinkybėmis ir padegimu sunkinančiomis aplinkybėmis.

Du iš šių asmenų anksčiau buvo nuteisti už už panašų įžūlų apiplėšimą, per kurį 2017 metais iš Berlyno Bode (Bodė) muziejaus buvo pavogta 100 kg sverianti „Didžiojo klevo lapo“ (Big Maple Leaf) auksinė moneta.

Per 2019 metų lapkričio 25-ąją įvykdytą brangenybių vagystę, vietos žiniasklaidos pavadintą didžiausia per naujausių laikų istoriją, nusikaltėliai begėdiškai įsilaužė į Dresdeno karališkuosiuose rūmuose esančią „Žaliųjų skliautų“ ekspoziciją.

Naktį pro langą įlipę vagys, ginkluoti užtaisytu revolveriu ir automatiniu pistoletu su garso slopintuvu, išnešė iš viso 21 brangenybę, inkrustuotą daugiau kaip 4 300 deimantų.

Anot prokurorų, apdraustų dirbinių vertė siekia 113,8 mln. eurų. Nė viena iš pavogtų brangenybių iki šiol neaptikta.

Manoma, kad įtariamieji prieš įsilaužimą sukėlė gaisrą, siekdami nutraukti elektros tiekimą aplink muziejų esančių gatvių apšvietimo tinklui.

Sprukdami į Berlyną jie požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje taip pat padegė „Audi S6“. Per gaisrą buvo apgadinta 61 transporto priemonė. Padaryta žala vertinama daugiau kaip milijonu eurų.

Remmo „klanas

Tyrėjai tebeieško pavogtų dirbinių, pridūrė prokurorai.

Drezdeno karališkuosiuose rūmuose esantis muziejus nurodė, kad vagys išnešė neįkainojamų XVIII amžiaus juvelyrinių dirbinių iš Saksonijos kurfiursto, Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Augusto II kolekcijos.

Tarp dingusių brangenybių yra kardas su devyniais dideliais ir 770 mažesnių deimantų inkrustuota rankena bei epoletas su garsiuoju 49 karatų „Dresdeno baltuoju“ deimantu.

Prokurorai įtariamųjų pavardžių nepaskelbė.

Tačiau anksčiau policija patvirtino, kad vagyste iš valstybinio muziejaus Dresdene įtariami asmenys priklauso vadinamajam Remmo (Remų) „klanui“.

Remmo šeima, kurios patriarchai 9-ąjį dešimtmetį pabėgo iš karo draskomo Libano, laikoma viena liūdniausiai pagarsėjusių Berlyno organizuotų nusikalstamumų grupuočių.

Pastaraisiais metais tokie „klanai“, kurių šaknys – Artimuosiuose Rytuose, sulaukė ypatingo Berlyno policijos dėmesio.

2019 metais tyrėjai smogė Remmo šeimai, iš kurios narių konfiskavo 77 objektus, vertus 9,3 mln. eurų. Anot pareigūnų, šis turtas buvo įgytas iš nusikalstamu būdu gautų lėšų, be kita ko, ir per 2014 metų banko apiplėšimą.

Policija iki šiol nerado ir 2017 metais iš Berlyno Bode muziejaus, esančio netoli kanclerės Angelos Merkel buto, pavogtos „Didžiojo klevo lapo“ monetos. Ši 53 centimetrų skersmens ir trijų centimetrų storio auksinė moneta vertinama 3,75 mln. eurų.

Pareigūnai mano, kad ši moneta, laikoma antra didžiausia po 2011 metais Australijoje nukaltos toną sveriančios „Australijos kengūros“ (Australian Kangaroo) auksinės monetos, tikriausiai buvo supjaustyta į mažesnius gabalėlius, kurie buvo parduoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.