Pirmajame naujos tinklalaidės epizode – žvilgsnis į kompozitorės Ž. Martinaitytės kūrybą

Tinklalaidžių platformose šiandien startuoja Lietuvos muzikos informacijos centro rengiama tinklalaidė „Composers On Air“, kuri užsienio auditorijai sieks pristatyti Lietuvos kompozitorius ir plačiau papasakoti apie jų kūrybos subtilybes.

 Ž.Martinaitytė.<br> T.Tereko nuotr.
 Ž.Martinaitytė.<br> T.Tereko nuotr.
 T.Rosarchi.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 T.Rosarchi.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 6, 2021, 11:20 AM

Pirmajame epizode tinklalaidės vedėjas True Rosaschi kalbina kompozitorę Žibuoklę Martinaitytę. Laidoje skamba muzikos kritikų išgirti pastarųjų metų jos kūriniai, o autorė dalijasi muzikinio gyvenimo Niujorke ir Lietuvoje patirtimi, pasakoja apie savo darbo metodus bei vidinio pasaulio akimirkas.

„Tinklalaidžių formatas – didelis palengvėjimas visuotinio skubėjimo laikais. Jis leidžia sugrąžinti dėmesį detalėms ir idėjoms, kurios įkvepia mus tobulėti ir praturtinti savo gyvenimą.

Aš įsimylėjau Lietuvos muziką ir jos estetiką, atspindinčią jos kultūrinę tapatybę ir istoriją. Esu dėkingas, kad galiu gilintis į kūrybinį procesą ir saviraiškos sudėtingumą“, – pasakojo tinklalaidės kuratorius, garso dizaineris ir kompozitorius, „The Digital Sound Workshop“ profesorius iš „Marymount Manhattan“ koledžo Niujorke True Rosarchi.

„Composers On Air“ epizoduose T. Rosaschi sieks pateikti gilesnių įžvalgų apie kompozitorių gyvenimą. Jis yra pasiryžęs atskleisti naujas novatoriškos lietuvių muzikos perspektyvas, tikisi keisti klausytojų požiūrį ir galbūt įkvėpti atsiverti naujoms  įtraukiančioms patirtims.

Pirmajame tinklalaidės epizode skamba ištraukos iš neseniai išleistos Ž. Martinaitytės kompaktinės plokštelės „Saudade“ , kuri sulaukė kritikų pripažinimo ir recenzijų žurnaluose „The New York Times“, „Gramophone“, „BBC Music“ ir „Stereophile“.

Už kūrybinius pasiekimus kompozitorė buvo apdovanota Guggenheimo stipendija ir prestižine Vyriausybės meno ir kultūros premija. Šį sezoną Niujorko filharmonijoje Ž. Martinaitytė pristatys savo kūrybą Niujorko filharmonijoje.

„Mintis rengti tinklalaidę mums brendo jau kurį laiką. Kadangi negalime gyvai susitikti su savo kolegomis, žurnalistais, renginių organizatoriais ir melomanais iš užsienio šalių, tinklalaidė tampa kone vieninteliu formatu, kuris leidžia pasiekti atokiausius pasaulio kampelius, papasakoti apie įdomiausius mūsų kompozitorius ir išsamiai pristatyti jų kūrybą.

Noriu tikėti, kad ši tinklalaidė jiems atrakins daug naujų durų, o Lietuvos muzika pasieks įrašų kolekcininkų ir klausytojų ausis“, – sakė Lietuvos muzikos informacijos centro vadovė Radvilė Buivydienė.

Už galimybę kurti tinklalaidę Lietuvos muzikos informacijos centras dėkoja Lietuvos kultūros tarybai ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerijai. Tinklalaidės „Composers On Air“ galite klausytis „Spotify“,  „Google Podcasts“, „PodBean“, „Amazon Music“ platformose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.