P. Bražėnas apie Anapilin iškeliavusį L. Gutauską: „Lietuva neteko neaprėpiamo talento kūrėjo“

„Mirus tapytojui, poetui, rašytojui Leonardui Gutauskui, Lietuva neteko neaprėpiamo talento kūrėjo“, – teigia literatūros kritikas Petras Bražėnas.

Leonardas Gutauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Leonardas Gutauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2021, 2:51 PM, atnaujinta Sep 25, 2021, 4:27 PM

„L. Gutausko kūrybą aprėpti sunku. Dar keliems dešimtmečiams į priekį ir dailėtyrininkai, ir literatūrologai turės darbo“, – šeštadienį LRT radijui sakė jis.

P. Bražėno teigimu, su L. Gutausko eilėraščiais užaugo ne viena vaikų karta.

„Jis stovi tarp ryškiausių mūsų prozininkų, tarp švariausio, gražiausio balso poetų (...). Tai reto talento, reto darbštumo, reto širdies dosnumo žmogus“, – teigė kritikas.

P. Bražėnas pabrėžė didžiulį L. Gutausko darbštumą ir įvairiapusiškumą.

„Be savo didžiulio visokeriopo talento, jis buvo labai dosnios širdies žmogus. Su niekuo nepalyginamas jo darbštumas ir dosnumas. Kiek žinau, visi jo draugai apdovanoti jo paveikslais, apie knygas jau nekalbu“, – tvirtino literatūros kritikas.

„Netekome iškilaus ir įvairialypio kūrėjo, kurio meninė biografija – tai ištisa mūsų šalies istorijos ir kultūros epocha. Leonardo Gutausko kūryboje – tapyboje, prozoje ar poezijoje – vyravo savitas, gilus ir skaidrus mąstymas, vis grąžindavęs mus prie amžinųjų vertybių prasmės ir jėgos“, – sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

Jo teigimu, L. Gutauskas gebėjo savitai ir glaudžiai sujungti kelis meninius žanrus, taip sukurdamas unikalų ir daugiasluoksnį kūrybos pasaulį, įkūnijantį asmens, tautos, valstybės tapatybės paiešką.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė reiškia nuoširdžią užuojautą dėl tapytojo, poeto, rašytojo Leonardo Gutausko netekties.

„Šį pasaulį paliko įvairiapusis talentas, savito ir atpažįstamo braižo savininkas. Rašytojas ir menininkas gebėjo meistriškai vaizduoti tiek sakralius, tiek paprastus reiškinius ir sujungti juos į unikalią visumą. L. Gutausko kūryba ilgam išliks Lietuvos meno aukso fonde. Nuoširdžiai užjaučiu artimuosius ir visus L. Gutausko talento gerbėjus.“, – sakoma Vyriausybės vadovės užuojautoje.

Tapytojas, iliustratorius, rašytojas, poetas, nacionalinės premijos laureatas L. Gutauskas mirė šeštadienį 83-iuosius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.