Pasaulinėje parodoje Dubajuje šalies kultūrai atstovaus D. Ibelhauptaitės vadovaujama „Vilnius City Opera“

Šiemet Dubajuje (JAE) vyksianti didžiausia pasaulio paroda „Expo Dubai 2020“ (atkelta į šiuos metus dėl pandemijos) truks net pusę metų. Kartu su Lietuvos delegacija šiemet į „Expo“ keliauja „Vilnius City Opera“ (VCO) su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru. Spalio 22-ąją – Nacionalinę Lietuvos dieną – jie parodoje surengs net 7 pasirodymus, kuriuos vainikuos didžiulis 3 dalių koncertas 7 tūkstančius žiūrovų talpinančioje erdvėje.

 „e-Carmen“.<br> D.Matvejevo nuotr.
 „e-Carmen“.<br> D.Matvejevo nuotr.
 G.Rinkevičius ir LVSO.<br> D.Matvejevo nuotr.
 G.Rinkevičius ir LVSO.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Elektroninė operos fantazija „XYZ“.<br> VCO archyvų nuotr.
 Elektroninė operos fantazija „XYZ“.<br> VCO archyvų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 27, 2021, 11:47 AM, atnaujinta Sep 27, 2021, 11:54 AM

Spalio 1 d. prasidėsianti viso pasaulio tautų paroda finišo liniją kirs tik 2021-ųjų kovo 31 d.Čia bus pristatytos 191 šalys ir nesuskaičiuojama daugybė inovacijų, technologinių, meninių, maisto pramonės naujienų.

Duris atvėrė eksperimentai

VCO ir LVSO programoje skambės ir klasikinė muzika, ir elektronikos eksperimentai, – būtent pastarieji menininkams atvėrė duris į parodą ir net leis pirmą kartą istorijoje mūsų šaliai sudalyvauti Europos dienos programoje.

„Šiemet švenčiamas profesionalaus operos teatro Lietuvoje 100-metis tapo puikiu atskaitos tašku, siekiant apžvelgti šio žanro praeitį ir ateitį. Pastaruosius 10 metų su VCO ir LVSO stūmėme kartelę vis aukštyn, siekėme naujų kūrybos formų.

Be to, pripažinkime, tokiai mažai mūsų šaliai turėti tiek daug pripažintų pasaulyje operos žvaigždžių yra stebuklingas laimėjimas. Tad dalyvavimas „Expo“ Dubajuje taps galimybe peržvelgti ir mūsų šalies operos kelionę, parodant, kokią įvairovę gali sukurti vienas jungtinis kolektyvas – VCO ir LVSO, kiek skirtingų dalykų galima nuveikti bendradarbiaujant ir kaip vienas muzikinis darinys gali skaidytis į daugelį kitų bei kurti naujas formas“, – mintimis dalijosi VCO meno vadovė Dalia Ibelhauptaitė.

VCO ir LVSO programą Pasaulinėje parodoje sudarys ir virtuoziškiausios operų arijos, klasikinės muzikos kūriniai, diriguojami Gintaro Rinkevičiaus, ir alternatyvūs elektroninės muzikos projektai, kuriuos karūnuos „e-Carmen“ ir „Ten Walls Symphony“, sukurti su pasaulyje žinomu muzikos prodiuseriu Marijumi Adomaičiu (Ten Walls).

Orkestras programos metu atlikdamas skirtingų stilių kūrinius, gros tiek visa sudėtimi, tiek ir skildamas į grupes: styginių kvartetas grieš M. K. Čiurlionio kūrybą, muzikuos pučiamųjų kvintetas, taip pat bus solinis pianisto Justo Čeponio pasirodymas.

Dubajus išgirs vieno ryškiausių lietuvių bosų Almo Švilpos ir mecosoprano Ievos Prudnikovaitės balsus. Abu solistai daug dirba, yra pripažinti tarptautinėse scenose, o su VCO visuomet sukuria įsimintinus vaidmenis.

Prie jų prisijungs jauni, tačiau užsienio scenose jau pažinti vardai: Lina Dambrauskaitė, Romanas Kudriašovas ir kiti. Visuose pasirodymuose solistai vilkės Juozo Statkevičiaus sukurtais spektaklių kostiumais.

Požiūris į kultūrą keičiasi

Jau 170 metų vykstanti Pasaulinė paroda – didžiausias tokio tipo renginys, sutraukiantis visų planetos šalių ryškiausius atstovus, kas dvejus metus pristatančius reikšmingiausius savo laimėjimus vis kitoje šalyje.

Nuo pirmųjų parodų pagrindinis dėmesys buvo skiriamas pangą skatinančioms technologinėms naujovėms, – renginio siekiai siejosi su ateities vizijomis ir tautų bendradarbiavimu jas kuriant.

Čia įvyko pirmoji gyva TV transliacija, buvo eksponuota dar tik pradėta gaminti žymiosios Laisvės statulos galva, o 1889 m. Paryžiuje vykusios parodos svečių sutikimui pastatytą Eifelio bokštą kiekvienas žinome iki šiandien.

Šiame šimtmetyje parodos rengėjai daug dėmesio ėmė skirti kultūrinei programai. Pasaulio lyderių požiūris į kultūrą keičiasi, – šiandien ji matoma, kaip žmones vienijanti, naujoves diegianti, sąmoninga, dažnai ekologiška ir naudinga finansiškai sfera.

Ne veltui didelis dėmesys kultūrinei programai šiemet skiriamas ir pirmą kartą Artimuosiuose Rytuose, Dubajuje (JAE) rengiamai, iš 2020-ųjų dėl pandemijos atkeltai parodai. Jos tema šiemet – „Minčių jungtys ir ateities kūrimas“ per tvarumą, mobilumą ir galimybes. Būtent jai puikiai tiko VCO ir LVSO elektroniniai muzikos projektai.

Pasirodys ne vieną kartą

„Norime pristatyti ir mūsų evoliuciją, – juk šiemet įžengėme į savo 15-ąjį sezoną vasarą pratęstais su MO muziejumi rengtos parodos „Iš tos operos“ renginiais Klaipėdoje bei jau legendiniu tapusiu mūsų „Bohemos“ pastatymu Lietuvos Nacionalinio operos ir baleto teatre.

Šį kartą visam pasauliui parodysime, kokia plati yra mūsų kūryba. Džiaugiamės pirmąja tokia galimybe atstovauti Lietuvai kaip kolektyvui, nes iki šiol mūsų vardą skleidė individualūs solistų pasirodymai, nors ir pačiose didžiausiose pasaulio scenose. Tai mums – didžiulis įvertinimas.

Ypač didžiuojuosi tuo, kad net 2 mūsų elektroniniai kūriniai yra atrinkti dalyvauti „Expo“ Europos dienoje. Būsime vienintelė šalis, pasirodysianti daugiau nei vieną kartą. Trupė iš Italijos specialiai kuria choreografinį pasirodymą pagal mūsų „e-Carmen“ ištrauką, tad tai – pasauliniame mastelio darbas“, – džiaugėsi D. Ibelhauptaitė.

Holivude dirba be atokvėpio

Tačiau kaip režisierė, šiuo metu gyvenanti Los Andžele ir dirbanti su dviejų Holivudo projektų kūrėjais, spėja rengtis tokiam įvykiui?

„Kadangi negaliu išvykti iš JAV į Europa, Lietuvoje profesionaliu programos parengimu rūpinasi buvęs ilgametis mano asistentas, o dabar – ir operos režisierius Gediminas Šeduikis.

Šiuo metu Los Andžele su „Paramount“ studija ką tik baigėme pirmas dvi iš dešimties serialo „Offer“ dalių apie legendinio „Krikštatėvio“ sukūrimą. Taip pat ruošiame su Dexteriu (D.Ibelhauptaitės vyras ir kolega britų aktorius ir režisierius D.Fletcheris – Red.) ir kitą darbą, – filmą „Ghosted“, kurio filmavimas vyks Naujajame Meksike ir Vašingtone.

Tad šis metas įtemptas, tenka daug keliauti, dalyvauti aktorių atrankose. Bet labai džiaugiuosi, kad visi susitiksim „Expo Dubai“, kur atstovausime savo šaliai.

Tikiu, kad spalio 22 d., švęsdami Nacionalinę Lietuvos dieną Dubajuje, tuo pačiu pažymėsime ir tai, kad esame maža, bet reikšminga plataus pasaulio dalis, vienijanti talentus, telkianti mintis ir pastangas ne tik operos, muzikos, bet ir visos kultūros ateities kūrybai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.